Salvatore Giuliano

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Salvatore Giuliano, 1947.

Salvatore Giuliano (d. 16 Kasım 1922 – ö. 5 Temmuz 1950), Sicilyalı bir köylüdür. Dönemin şartlarına karşı duruşu ve isyankarlığı nedeni ile kanun kaçağı olmuştur.[1] Buna rağmen tüm Sicilya halkı tarafından sevilmiştir. Sicilya'nın Robin Hood'u olarak kabul edilir. Yakışıklı olduğu için de fotoğrafçıların yoğun ilgisiyle karşılaşmıştır. Sicilya Bağımsızlık Hareketinde etkin rol oynadı. Haydutluğu boyunca 2000'e yakın Policía ve Carabinieri tarafından takip altındaydı. Portella della Ginestra'daki katliamda baş şüpheli olarak düşünüldü. Tarihçi Eric Hobsbawm tarafından modern kitle iletişim araçları çağının ilk haydutu olarak nitelendirilmiştir. Yani bir başka deyişle o bir sosyal hayduttur.[2]

En ünlü soygunu, 1944'te Pratameno Düşesinin konağını soymasıdır. Soygun sırasında düşesin elini öptü kendisine iltifatlar etti ve onun asil statüsüne saygı gösterdi, ancak daha sonra tüm mücevherlerini istedi. Giuliano reddedilince çocuklarını kaçırmakla tehdit etti. Konaktaki tüm değerli eşyaları aldı. Ve ayrılmadan önce düşesin kütüphanesindeki John Steinbeck 'in Bitmeyen Kavga kitabını da rica etti.[3] Bir hafta sonra kitabı tekrar gönderdi. Mümkün olduğunca öldüreceği kişilere ölümden önce bir dakika dua etmelerine izin verir, son cümlelerini ailelerine ulaştırmak için not aldırırdı. 1945'in ortalarına gelindiğinde Giuliano'nun cüretkarlığı, güzel görünüşü ve etkili kibar konuşma yeteneği ününü perçinledi. Sözünü dinleyen kitleler o kadar artmıştı ki 1948 yılındaki seçimlerde konsolide ettiği halk oylarını kendi tarafına çekmek isteyen partiler oldu. Alliata ailesi partiler ile Giuliano arasında arabulucu oldu. Sosyalist parti lideri Giuseppe Saragat yerine af sözü karşılığında Alcide De Gasperi'nin partisine desteğini duyurdu.[4] Bu süreçte Alliata ailesiyle yakın ilişkiler kurdu. Hatta Brezilya'ya ona göç edebileceği de vurgulandı. 5 Temmuz 1950 sabahı cesedi Mazara del Vallo'da halka açık bir meydanda kurşunlamış olarak bulundu. Dönemin basınında naaşının fotoğrafları manşetten verildi. Carabinierilerle girmiş olduğu bir çatışmada öldürüldüğü düşünüldü. Vefatından sonra en yakın adımı Gaspare Pisciotta'da yakalandı. 1943-49 yılları arasında 87 Carabinieri ve 33 Polizia'yı öldürdüler.

Guiliano'nun yaşamı The Godfather serisinin yazarı olan Mario Puzo 'nun Sicilyalı (roman) adlı diğer bir romanında (aslında bu roman da The Godfather serisinin devamı niteliğindedir) anlatılmıştır. Guiliano'nun gerçek hayatta Ginastra'da yapmış olduğu halk katliamı Sicilya Robin Hood'unun karakteriyle zıtlık arz ettiğinden kitapta Mario Puzo bu katliamın Guiliano'nun adamlarından Passatempo'nun bir ihaneti nedeniyle gerçekleştiği gibi bir kurgu yapmıştır. Kitap Guiliano'nun karakterini yakından tanımak için önemli bir kaynaktır.[5] Ayrıca 1984 yılında Michael Cimino tarafından hayatının anlatıldığı Sicilyalı filmi çekilmiştir. Kendisini Christopher Lambert canlandırmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Beautiful Lightning, Time, September 12, 1949
  2. ^ Hobsbawm, Robin Hoodo, s. 12
  3. ^ Chandler, s 7
  4. ^ http://51.79.154.248/giuliano_e_lo_stato.htm [ölü/kırık bağlantı]
  5. ^ Duncombe, Stephen. Cultural Resistance Reader. Verso. ISBN 1-85984-379-4. http://books.google.com/books?id=lGfb02ASbmIC&pg=PA142&lpg=PA142&dq=robin+hood+poor+giuliano&source=web&ots=nadabDut7J&sig=t7HMfUf-lln6joualjxGVUDN4aM&hl=en#PPA142,M1 4 Şubat 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..