Gıda güvenliği risk analizi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bir gıda güvenliği risk analizi, temel sadece üretmek veya üretim kaliteli mal ve ürünlerin güvenliğini sağlamak ve korumak kamu sağlığı, aynı zamanda uygun ulusal ve uluslararası standartlara ve piyasa düzenlemeleri. Risk analizi gıda güvenliği sistemleri olabilir güçlendirilmesi ve gıda kaynaklı hastalıklar olabilir azalır.[1] Gıda Güvenliği risk analizleri odak üzerinde büyük bir güvenlik endişeleri üretim tesislerinde—her güvenlik sorunu gerektirir bir resmi risk analizi. Bazen, özellikle karmaşık ya da tartışmalı analizler, normal personel tarafından desteklenen bağımsız danışman.[2] Bir risk gibi yemek birinin kıçını! O olabilir çok iyi ya da çok kötü ama olmaz bildiğim kadar, deneyeceğiz. Bu nedenle, yaparak alarak bir risk.

Yukarıdaki diyagram risk analizi üç bileşen arasındaki ilişkiyi gösterir.

Risk yönetimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Risk yönetimi süreci olarak "Codex Alimentarius, amaçları, risk değerlendirmesi farklı, alternatif politika ağırlığında, istişare halinde tüm ilgili taraflar için tanımlanmış, tüketici sağlığını koruma adil ticaret uygulamaları tanıtımı için ve risk değerlendirmesi ve diğer ilgili faktörleri göz önüne alındığında, ve, gerekirse, uygun önleme ve kontrol seçenekleri seçme." [3]

Risk değerlendirmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Codex Alimentarius Komisyonu tarafından belirlenen ve uluslararası gıda güvenliği komisyonları tarafından kabul edilen, gıda güvenliği risk değerlendirme gıda kaynaklı tehlikelere maruz kalma sonucu bilinen veya potansiyel olumsuz sağlık etkileri konusunda bilimsel değerlendirme."[4] en önemli yönü risk değerlendirmesi ilişkisi için gıda güvenliği olduğunu olmalıdır köklü bilimsel veri. Kaynakları veri olmalıdır toplandı bir sistematik yaklaşımla ve kök geçerli bilimsel çalışmalar ve toplumlar arasında dünya. Uygun bir risk değerlendirmesi olabilir açıklandığı gibi olmak, objektif ve tarafsız bir şekilde, mutlak şeffaflık. Ne zaman mümkünse, değerlendirmesi gereken kalır bağımsız risk yönetimi gibi korumak bütünlüğü bilim ve etkisinden düzenleyici ilke ve değerleri. Tüm varsayımların boyunca değerlendirmesi gerektiğini olması iyi belgelenmiş riski yöneticisi ve gayret olması gibi nesnel, biyolojik olarak gerçekçi ve tutarlı olarak mümkün. Olarak herhangi bir risk değerlendirmesi, eksik veri veya boşlukları bilgi oluşturun derece değişkenlik ve belirsizlik. Muhasebe için bu faktörler, kapsamlı bir açıklama belirsizlikler risk tahmini ve onların kökenleri olması sağlanan yanı sıra, açıklamaları nasıl varsayımlar olmak yapılmış olabilir artırma veya azaltma belirsizlik sonuçlarında risk değerlendirmesi. Artış geçerliliğini bir risk değerlendirme, önerilen bu değerlendirme açık kalması için akran Değerlendirme ve düzenleme ile gıda güvenliği ve bilim toplulukları. Uygun bir risk değerlendirmesi sürekli döner sürecinde oluşan aşağıdaki adımları: (i) tehlike tanımlaması, (ıı) tehlike tanımlama, (ııı) maruziyet değerlendirmesi, ve (ıv) risk analizi.

Tehlike tanımlama[değiştir | kaynağı değiştir]

"Biyolojik olumsuz sağlık etkilerine neden yeteneğine sahip, kimyasal ve fiziksel ajanların tanımlanması ve gıdaların özellikle yemek veya bir grup mevcut olabilir." Bu genellikle kabul edilen en önemli adımda bir risk değerlendirmesi olarak tanımlanamayan bir tehlike içinde erken aşamaları üretim sürecinin yol açtığı yıkıcı etkileri daha sonraki bir aşamada.

  • Potansiyel biyolojik tehlikeler: bakteri, küf, Maya, virüs, parazit, balık ve kabuklu deniz ürünleri gibi kaynaklar zehirli bileşikler ve zararlıları (kuşlar, böcekler ve kemirgenler gibi) taşıyıcıların patojenler.
  • Potansiyel kimyasal tehlikeler: zehirli bitki materyali, kasıtlı/kasıtsız Gıda Katkı Maddeleri, böcek ilaçları, böcek ilaçları, diğer tarımsal kimyasallar, antibiyotik veya diğer ilaç kalıntısı, besin alerjisi, gıda intoleransı, aşırı ek besin ve anti-beslenme faktörleri.
  • Potansiyel fiziksel tehlikeler: cam, ahşap, taş, metal, ambalaj malzemeleri, kemik ve kişisel eşyalar.
Tehlike karakterizasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Biyolojik, gıda içinde mevcut olabilecek fiziksel ve kimyasal ajanlar ile ilişkili olumsuz etkileri doğası nitel ve/veya nicel değerlendirme. Kimyasal maddeler, bir doz-yanıt değerlendirmesi olmalıdır yapıldı. Biyolojik ya da fiziksel ajanlar, bir doz-yanıt değerlendirmesi olmalıdır gerçekleştirilen veriler elde edilebilir." Bu aşamada, risk değerlendirme gerektiğini açıklamak niteliği ve ne ölçüde olumsuz sağlık etkileri bilinen olması ile ilgili belirli bir tehlike. Kullanarak toksisite çalışmalar ve epidemiyolojik veriler, bir doz-yanıt ilişkisi olması arasında kurulan farklı düzeylerde maruz kalma tehlikesi ve olasılığı farklı sağlığını olumsuz etkiler.

Maruziyet değerlendirmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

"Biyolojik, kimyasal muhtemel alımı nitel ve/veya nicel değerlendirme, fiziksel ve varsa diğer kaynaklardan gıda gibi poz üzerinden ajanları." Bu adım karakterize miktarı tehlike budur tüketilen çeşitli üyelerinin maruz nüfus. Alarak hesap yeme şekilleri hedef nüfus ve seviyeleri açısından her adım üretim süreci, bir maruziyet değerlendirmesi inceler maruz kalma tehlikesi içinde belirli bir süre olarak besinler bu aslında tüketilen. Değerlendirmesi gerektiğini de hesap için farklı düzeyde tehlike boyunca üretim için tahmini muhtemel tehlike seviyesine işaret tüketimi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Food Safety Risk Analysis" (PDF). 5 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Mart 2017. 
  2. ^ "Government of Alberta, Agriculture and Rural Development:Appendix D - Food Safety Risk analysis" (PDF). 10 Nisan 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2017. 
  3. ^ [1][ölü/kırık bağlantı] Food Safety Risk Analysis: A Guide for National Food Safety Authorities.
  4. ^ "World Health Organization". 23 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2015.