Günbedkavus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Günbed-i Kavus sayfasından yönlendirildi)
Günbed-i Kavus
گنبد کاووس
Şehristan Merkezi
Kâbus Anıtı
Ülkeİran İran
EyaletGülistan
ŞehristanGünbed-e Kavus şehristanı
BahşGünbed-e Kavus merkezî bahşı
Rakım52 m
Nüfus
 (2006)
 • Toplam127,167

Günbed-i Kavus (Farsça: گنبدقابوس, Gonbad-e Kābus veya گنبدكاووس, Gonbad-e Kāvus; Türkmence: Kümmet; Arapça: جرجان, Curcan), İran’ın kuzeydoğusunda Gülistan Eyaleti'nde şehir.

Bu kent İran Türkmenleri'nin yaşadığı en büyük kenttir. Nüfusu yaklaşık 130.000 olan bu kent İran’ın en eski kentlerinden biridir. Eski adı Gorgan, Verkane, Hirkania, Hirkan, Cürcan diye de geçmiştir. Bu kentin arkeolojik kalıntıları birinci derece sit alanı olarak kent merkezinin 3 kilometre uzaklığında yer almaktadır. 1006 yılda Unsur el-Meali adlı bir hakim bu kentte 86 metre yüksekliğinde bir anıt yaptırmıştır ve bu sağlam bina hala dünyanın en yüksek tuğla yapısı diye tanınmaktadır.

Bu kentte Ebu Reyhan Biruni ve İbni Sina ve Abdulkahir Cürcani gibi birçok şahsiyetler yaşamışlardır.

Gümbed-e Kavus doğudan Minudeşt şehristanı'na, batıdan Akkale şehristanı'na, güneyden Azadşehr şehristanı'na ve kuzeyden ise Taşlıburun şehristanı'na ve Türkmenistan sınırlarına komşudur. O yüzden bu kent Türkmensahra[kaynak belirtilmeli] adlı bölgenin merkezi olarak da tanınmaktadır.

Kentin yeni planlaması 1926'da Alman mühendisleri tarafından yapılmıştır. Kent İran'da bir şehir planlamasına dayalı kurulan ilk şehir olma özelliğine sahiptir.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]