Fukubukuro

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fukubukuro

Fukubukuro (Japonca福袋; "şanslı çanta"), tüccarların bilinmeyen rastgele içeriklerle dolu el çantaları yaptıkları ve bunları önemli bir indirimle, genellikle içindeki öğelerin liste fiyatından %50 veya daha fazla indirimle sattıkları bir Japon Yeni Yılı geleneğidir. Düşük fiyatlar genellikle müşterileri yeni yılda o mağazadan alışveriş yapmaya çekmek için yapılır. Terim, Japoncada "iyi şans" veya "şans" anlamına gelen fuku () ile "çanta" anlamına gelen fukuro () sözcüklerinden oluşur. Fukuronun bukuroya dönüşmesi rendaku olarak bilinen olgudur. Fuku, "Artıklarda servet vardır" (残り物には福がある福) olarak bilinen bir Japonca deyişten gelmektedir. Popüler mağazaların fukubukuroları, hevesli müşteriler tarafından genellikle çabucak kapılır; bazı mağazalar, Yeni Yıl Günü'nde mağaza açılmadan saatler önce şehir bloklarında uzun kuyruklar oluşturur.

Fukubukuro kavramı, Meiji döneminin sonlarında Ginza Matsuya Alışveriş Merkezi tarafından icat edildi ve o zamandan beri çoğu perakendeciye yayıldı.

Fukubukuro, Yeni Yıla bir önceki yıldan istenmeyen ürünlerle başlayıp temiz başlamamak gerektiğine dair bir Japon batıl inancı nedeniyle, mağazaların bir önceki yıla ait fazla ve istenmeyen ürünleri boşaltmasının kolay bir yoludur. Bugünlerde bazı fukubukurolar, içeriğin önceden açıklandığı lüks bir Yeni Yıl etkinliği olarak itilse de günümüzde bu uygulama sadece bir şeyleri set olarak satmanın yeniden adlandırılması olarak eleştirilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "Town scenes: Y15 mil. 'fukubukuro' up for grabs". Japan Economic Journal. 2 Ocak 1988. s. 11. 
  • Yumiko Ono (5 Ocak 1990). "Too Bad Wobbly S&Ls Can't Fit Real Estate Into a Pretty Pouch". Wall Street Journal. s. B1. 
  • Soko Ga Shiritai "A Limited Item Sale", episode original date and # unknown, currently syndicated in U.S. by Honolulu station KIKU TV.
  • "Japan's New Year tradition has a new home". Honolulu Star Bulletin. 30 Aralık 2004. 18 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2022.