Friedrichstraße

Koordinatlar: 52°31′00″K 13°23′21″D / 52.51667°K 13.38917°D / 52.51667; 13.38917
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Friedrichstraße manzarası
Unter den Linden'den Friedrichstraße'ye doğru bakış

Friedrichstraße (Frederick Caddesi), Berlin'in merkezindeki başlıca kültür ve alışveriş caddelerinden biridir. Eski Mitte'nin kuzey bölgesinden Kreuzberg'deki Hallesches Tor'a doğru uzanır. Kuzey-güney eksenindeki cadde, doğu-batı eksenindeki Leipziger Straße ve Unter den Linden gibi önemli caddelerle kesişerek kavşaklar oluşturmaktadır. Adını, Prusya kralı I. Friedrich'den almıştır. U6 U-Bahn metro hattı caddenin altından geçmektedir. Soğuk Savaş döneminde cadde, Berlin Duvarı tarafından ikiye bölünmüş ve geçiş noktası Checkpoint Charlie de cadde üzerinde yer almaktadır.

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

Berlin'in geleneksel alışveriş caddesi olan Friedrichstraße, paralelindeki eski hükûmet karargahı merkezi olan Wilhelmstraße'den üç blok doğudadır.

Friedrichstraße, II. Dünya Savaşı sırasında yerle bir oldu ve Berlin'in bölünmesi sonrası sadece belirli bölümleri yeniden inşa edildi. Batı Berlin'de kalan bölge ikamete açılarak inşasına başlandı. 1960'ların sonlarında, Friedrichstraße'nin bitiminde yer alan eski Belle-Alliance-Platz meydanı tamamen yıkılmış ve yerine evler ve ofisler yapılmıştır.

Doğu Berlin'deyse, Leipziger Straße'de olduğu gibi caddenin dört şeride genişletilmesi planlanmıştır. Bu dönemde caddenin geniş hali düşünülerek inşa edilen yapılar Hotel Unter den Linden ve Lindencorso'dur. Daha sonra 1987'de Hotel Unter den Linden'in karşısına Doğu Almanya'nın 5 yıldızlı otellerinden biri olan Grand Hotel Berlin yapılmıştır. Caddenin yeniden inşası için birçok plan yapılmış ve çalışmalara da başlanmıştır ama 1990 yılında Alman yeniden birleşmesi sonrası çalışmalar iptal edilmiş ve bu yapılardan tamamlanan birkaçı haricindekiler yıkılmıştır.

Yeni Quartier 206

Friedrichstraße 1990'larda tekrar inşa edilmiştir. O dönemde şehrin en büyük inşa projesi olan caddenin inşasında Galeries Lafayette'yi tasarlayan Jean Nouvel ve Checkpoint Charlie'deki Amerikan İş Merkezi'ni yaratan Philip Johnson gibi mimarlar görev almıştır. Bu sürecin sonunda cadde yeniden popüler bir alışveriş merkezi haline gelmiştir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]