Frida Wattenberg

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Frida Wattenberg
Doğum7 Nisan 1924
Paris, Fransa
Ölüm03 Nisan 2020 (95 yaşında)
Paris, Fransa
Ölüm sebebiCOVID-19
MilliyetFransız
MeslekFransız Direnişi üyesi aktivist ve sanatçı
Tanınma nedeniII. Dünya Savaşı'nda Fransız Direnişi

Frida Wattenberg (7 Nisan 1924, Paris –3 Nisan 2020, Paris, Fransa), Fransız Direnişi üyesi kadın aktivist ve sanatçı.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Wattenberg 1924 yılında Polonyalı Yahudi göçmeni bir ailenin çocuğu olarak Paris'te doğdu. Paris'in Marais mahallesinde yetişti. 1930'ların sonlarında Hashomer Hatzair hareketine katıldı. II. Dünya Savaşı sırasında Paris'te Victor Hugo Lisesi'nde eğitim gördü. Wattenberg ayrıca Fransız Direnişi'ni gösterem çeşitli posterler ve kolaj çalışmaları yaptı.[1]

Wattenberg 1941'de Çocuklara Yardım Vakfı'na (OSE) katıldı. Alman İşgali esnasında Yahudi halkının Fransa'nın güneyine kaçması için sahte belgeler yaptı. Annesi 1942'de Vel 'd'Hiv' Roundup, Paris'te Yahudilerin toplu tutuklanması sırasında göz altına alınınca Wattenberg, Alman Ordusu mensuplarına annesinin kıyafet temin eden bir fabrikada çalıştığını kanıtlayınca serbest bırakılmasını sağladı.

Wattenberg 1943'te Grenoble'a gitti ve Yahudi Direnişine katıldı. Annecy'deki çocuk gruplarına eşlik etti ve İsviçre'ye geçişlerine yardımcı oldu. Toulouse'a geçerek Armée Juive'a katıldı.

Paris'in düşman işgalinden kurtuluşundan sonra, sınır dışı edilmeleri nedeniyle ebeveynlerini kaybeden çocukları yetiştirip korumak amacıyla Fransız Yahudi Çocuklarını Koruma Vakfı'nda (OPEJ) çalıştı. İsrail'in sınırlarının artması ve Yahudi yerleşiminin çoğalması için kampanya yürüttü.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

II. Dünya Savaşı'nda Fransız Direnişi'nin simgelerinden olan aktivist ve sanatçı Frida Wattenberg 3 Nisan 2020'de doğum yeri Paris, Fransa'da COVID-19 nedeniyle 95 yaşında öldü.[2]

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Coronavirus : deux anciens résistants, Henri Ecochard et Frida Wattenberg, emportés par le Covid-19". franceinfo (Fransızca). 6 Nisan 2020. 6 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2020. 
  2. ^ "Coronavirus : décès de Frida Wattenberg, figure française de la résistance juive". The Times of Israel (Fransızca). 6 Nisan 2020. 6 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2020.