Forbes Global 2000 listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Forbes Global 2000, dünyanın en büyük 2000 şirketinin Forbes dergisi tarafından hazırlanmış bir sıralı listesidir. Satış, kar, varlık ve pazar değeri olmak üzere, dört ölçütün birlikte değerlendirilmesi ile oluşturulmuştur.

Forbes Global 2000, dünyanın lider şirketleri hakkında yararlı bir göstergedir. Sonuçlar kesin değildir, kriterlerdeki herhangi bir değişiklik tamamen farklı bir listeye neden olabilir.

İstisnalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Liste takvim yılının başında yayınlandığı için, Forbes, Amerikan şirketleri dışında kalan pek çok kurum için güncel olmayan bilgileri kullanmak zorunda kalmaktadır. Pek çok ülke için mali yıl 31 Mart’ta sona ermekte sıralamaya dair çalışmada bu konuda herhangi bir ayarlama yapılmamaktadır. Ek olarak kamu kurumlarının pazar değeri ölçülemediği ya da mali bilgilerine ulaşılamadığı için değerlendirme dışında kalmışlardır. Örneğin, değerlendirilebilmesi durumunda, sıralamada yer alma ihtimali çok yüksek olan OPEC ülkelerinin kamuya ait petrol kurumları bulunmaktadır.

2006 listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıda 2006 yılı listesinin en üstünde bulunan 50 şirket sıralı olarak yer almaktadır

  1. Citigroup
  2. General Electric
  3. Bank of America
  4. American International Group
  5. HSBC
  6. ExxonMobil
  7. Royal Dutch Shell
  8. BP
  9. JPMorgan Chase
  10. UBS
  11. ING Group
  12. Toyota Motor
  13. Wal-Mart
  14. Royal Bank of Scotland
  15. Total
  16. Chevron
  17. BNP Paribas
  18. Berkshire Hathaway
  19. Banco Santander Central Hispano
  20. Barclays
  21. Procter & Gamble
  22. ConocoPhillips
  23. IBM
  24. HBOS
  25. Verizon Communications
  26. Wells Fargo
  27. Altria Group
  28. AXA
  29. Allianz
  30. Credit Suisse
  31. ENI
  32. Nippon Tel & Tel (NTT DoCoMo)
  33. E.ON
  34. Morgan Stanley
  35. Pfizer
  36. Merrill Lynch
  37. Fannie Mae
  38. Fortis
  39. Deutsche Telekom
  40. Wachovia
  41. ABN AMRO
  42. Goldman Sachs
  43. Société Générale
  44. Mizuho Financial
  45. DaimlerChrysler
  46. Crédit Agricole
  47. Lloyds TSB
  48. Samsung Electronics
  49. AT&T
  50. Nestlé

listenin tamamına http://www.forbes.com/lists/2006/18/Rank_1.html adresinden ulaşılabilir.

2006 listesindeki Türk şirketleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Kurum Kategori Satışlar
Milyar$
Kar
Milyar$
Varlıklar
Milyar$
Pazar Değeri
Milyar$
319 Türkiye İş Bankası Bankacılık 14.29 0.77 34.58 18.92
523 Sabancı Holding Grup 8.55 0.54 31.82 9.49
531 Akbank Bankacılık 4.10 0.76 26.21 18.35
654 Koç Holding Grup 16.48 0.38 13.98 7.00
952 Garanti Bankası Bankacılık 3.45 0.20 22.25 9.51
978 Turkcell Telekomünikasyon 3.70 0.46 5.22 13.41
1049 Tüpras-Türkiye Petrol Petrol ve Gaz 8.50 0.49 3.97 4.81
1258 Doğan Holding Grup 5.70 0.18 8.55 3.92
1304 Yapı ve Kredi Bankası Bankacılık 3.31 -0.02 18.89 4.41
1367 Finansbank Bankacılık 1.36 0.23 9.81 5.20
1417 Erdemir Hammadde 3.25 0.58 4.60 3.30
1657 Petrol Ofisi Petrol ve Gaz 7.67 0.18 3.19 2.21
1756 Global Yatırım Holding Finans 9.58 -0.01 0.12 0.18
1812 Enka İnşaat 1.98 0.29 3.94 4.27

2005 listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Kurum Ülke Kategori Satış Kar Varlıklar Pazar Değeri
1 Citigroup Amerika Birleşik Devletleri Bankacılık 108.28 17.05 1,484.10 247.66
2 General Electric Amerika Birleşik Devletleri Grup 152.36 16.59 750.33 372.14
3 American International Group Amerika Birleşik Devletleri Sigorta 95.04 10.91 776.42 173.99
4 Bank of America Amerika Birleşik Devletleri Bankacılık 65.45 14.14 1,110.46 188.77
5 HSBC İngiltere Bankacılık 62.97 9.52 1,031.29 186.74
6 ExxonMobil Amerika Birleşik Devletleri Petrol ve Gaz 263.99 25.33 195.26 405.25
7 Royal Dutch/Shell Hollanda Petrol ve Gaz 265.19 18.54 193.83 221.49
8 BP İngiltere Petrol ve Gaz 285.06 15.73 191.11 231.88
9 ING Group Hollanda Finans 92.01 8.10 1,175.16 68.04
10 Toyota Motor Japonya Dayanıklı Tüketim 165.68 11.13 211.15 140.89
11 UBS AG İsviçre Finans 62.22 7.10 1,115.90 89.16
12 Wal-Mart Amerika Birleşik Devletleri Parekende 285.22 10.27 120.62 218.56

2005 bölgelere göre dağılım[değiştir | kaynağı değiştir]

2005 ülkelere göre dağılım[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Amerika Birleşik Devletleri - 719
  2. Japonya - 326
  3. İngiltere - 140
  4. Kanada - 67
  5. Almanya - 63
  6. Fransa - 62
  7. İtalya - 45
  8. Güney Kore - 41
  9. Avustralya - 38
  10. İsviçre - 37
  11. Tayvan - 35
  12. Hollanda - 33
  13. Hindistan - 30
  14. İspanya - 30
  15. Hong Kong - 28
  16. İsveç - 28
  17. Çin - 25
  18. Bermuda - 19
  19. Brezilya - 19
  20. Meksika - 18
  21. Güney Afrika - 18
  22. Finlandiya - 15
  23. Malezya - 14
  24. Rusya - 13
  25. Singapur - 13
  26. Tayland - 13
  27. Belçika - 12
  28. Yunanistan - 12
  29. Türkiye - 11
  30. Danimarka - 10

1 ile 9 arasında olup, listeye giren pek çok ülke daha bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]