Finlandiya'da futbol

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Finlandiya'da futbol, Avrupa'nın geri kalanından farklı olarak en popüler spor olmayıp buz hokeyinin gerisinde kalmıştır.[1] Futbol, Finlandiya Futbol Federasyonu (Suomen Palloliitto, SPL) tarafından yönetilmektedir. Ülkenin millî takımı FIFA ile UEFA'nın resmi organizasyonlarına katılma hakkına sahiptir. 1930'dan beri düzenli olarak ulusal lig maçları oynanan Finlandiya'da 1990 yılından bu yana en üst seviyedeki ligin ismi Veikkausliiga olarak geçmektedir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Futbolu Finlandiya'ya getirenler 1890'larda ülkeye ayak basan İngiliz denizcilerdir. Futbol ilk olarak Turku şehrinde oynanmaya başladı. Ülkedeki ilk ulusal futbol turnuvası ise 1906'da düzenlendi. Futbol Federasyonunu 1907'de kuran ve ertesi yıl FIFA'ya üye olan Finlandiya millî futbol takımı, 1938'den bu yana FIFA Dünya Kupası, 1968'den bu yana da Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerine katılmasına rağmen hiçbir zaman turnuvalara katılamadı. 1980'lerden sonra Avrupa'daki iyi kulüplerde forma giyen futbolcular yetiştirmeye başlayan Finlandiya'da bu futbolculara örnek olarak Jari Litmanen, Sami Hyypiä, Mikael Forssell, Mixu Paatelainen, Teemu Tainio ve Jussi Jääskeläinen verilebilir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Lajeja paikan päällä vähintään kerran vuodessa seuraavien määrä lajeittain 19-65-vuotiaiden keskuudessa" (PDF). Kansallinen liikuntatutkimus 2005-2006. Finlandiya Eğitim Bakanlığı. 2006. 16 Şubat 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]