Filiz (kitap serisi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şamatacılar Takımı ve Filiz
YazarPierre Probst
ÜlkeFransa
DilFransızca
TürÇocuk
Yayım tarihi1954-2007
Ortam türüBasılı kitap
Kitap sayısı44

Filiz, orijinal adı Caroline olan 44 kitaplık çocuk kitabı serisi ve serinin kahramanı olan kurgu karakterinin Türkçe adıdır.

Fransız çizer ve yazar Pierre Probst tarafından 1953'te yaratılmıştır. Kitap serisinin orijinal dili Fransızcadır. Serinin kahramanı, on yaşlarında bir kız çocuğudur. Yazar, bu karakteri kızı Simone'dan ilham alarak yarattı ve ona kendi büyükannesinin adını (Caroline) verdi.[1] Probst, 2007'de ölümüne kadar bu serinin kitaplarını yazmayı sürdürdü.

Maceralarında Filiz'e "Şamatacılar Takımı" dediği sekiz hayvan eşlik eder: iki kedi, üç köpek, bir ayı, bir aslan ve bir panter.[2] Orijinal adları Bobi, Youpi, Pipo, Pouf, Noiraud, Boum, Kid ve Pitou olan hayvan arkadaşlarının Türkçe adları Bodur, Küt, Kömür, Yumuk, Buçuk, Pufla, Pırtık, Pofuduk'dur.

Kitapta Filiz, arkadaşları ile birlikte ev satın alma, araba kullanma, Kuzey Kutbu'na gitmek için gemi kiralama, öğretmenlik yapma, duvar boyama gibi yetişkinlere özgü becerileri sahiptir.[2]

Yazar, 1953'te Hachette Yayınevi tarafından yayımlanan ilk kitaptan sonra hemen her yıl serinin bir kitabını yayımlamış; sonra ara vermiş ve 1980'lerde serinin yeni kitaplarına devam etmiştir.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Özgür ruh Filiz ile hanım kız Ayşegül". Milliyet. 26 Aralık 2021. 28 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2023. 
  2. ^ a b c "Caroline and Martine: Picture book heroines who fought for French hearts". BBC News (İngilizce). 18 Aralık 2021. 31 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2023. 

Ek okuma[değiştir | kaynağı değiştir]