Feltville Oluşumu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Feltville Oluşumu, biri Pennsilvanya'da ve diğeri New York'ta bilinen bir aykırı değerle, esas olarak New Jersey'de haritalanmış bir ana kaya birimidir. Paleontolog Paul E. Olsen tarafından tip bölümünün tanımlandığı yere yakın olan, New Jersey'deki Watchung Doğa Koruma Alanı'nın Issız Feltville Köyü için adlandırılmıştır.[1]

Amerika Birleşik Devletleri üzerinde Feltville Oluşumu
Feltville Oluşumu
Feltville Oluşumu'nun bulunduğu nokta, New Jersey, ABD.

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Preakness Dağı'nın Prekness Bazalt çıkıntısının altındaki kum taşının bulunduğu nokta

Feltville Oluşumu, değişen tane kalınlıklarına sahip kırmızı, gri ve beyaz kumtaşı ile kırmızı, gri ve siyah silttaşı ve kalkerli çamurtaşından oluşur. Kumtaşı ve silttaşı tabakaları, dönüşümlü olarak masif ve çapraz tabakalı olma eğilimindedir. Oluşumun tabanına yakın yerlerde, siyah-beyaz karbonlu kireçtaşı tabakaları mevcuttur.[1][2] Ek olarak, kuvars çakılları ve parke taşları, New Jersey, Oakland yakınlarındaki Feltville Oluşumu ile karışan kumtaşı ve silttaşı katmanlarına gömülüdür.

Biriktirme ortamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Feltville Oluşumu, çoğunlukla Playa ve Pangea'nın riftleşmesinden kaynaklanan alüvyal yelpaze çökellerinden oluşan Passaic Oluşumu'nun bir devamı olarak karakterize edilebilir. Bu oluşumun esas olarak kırmızı rengi, çoğu zaman tortuların kurak koşullarda biriktiğinin kanıtıdır.[3] Bununla birlikte, Feltville Oluşumu, yağışlı dönemlerde mevcut olan derin göllerin oluşturduğu kırmızı olmayan katmanların daha önemli bir bölümünü içermesi bakımından Passaic Oluşumu'ndan farklıdır.[4]

Fosiller[değiştir | kaynağı değiştir]

Genellikle ışın yüzgeçli Semionotus'a ait balık fosilleri, oluşum içindeki kireçtaşı tabakalarında bulunabilir. Diğer katmanlarda, ek sürüngen ve dinozor izleri ile birlikte belirsiz fosil ornithischian izleri kaydedilmiştir[5] Oluşumda fosil bitki kalıntılarının yanı sıra kök yapıları ve polen de bulunur.

Yaş[değiştir | kaynağı değiştir]

Feltville Oluşumu, Orange Mountain Bazalt'ın üzerinde ve Preakness Bazalt'ın altında uyumlu bir şekilde durmaktadır ve birikimini yaklaşık 199 ila 196 milyon yıl önce Hettangiyen olarak bilinen erken Jura evresine yerleştirmektedir.

Ekonomik Jeoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

New Jersey'deki Preakness Dağı'nın tabanındaki taşocakçılığı operasyonlarını detaylandıran tarihi bir çalışma ile belirtildiği gibi, Feltville Oluşumu, bir zamanlar freestone için çıkarıldı.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Olsen, P.E., 1980. The Latest Triassic and Early Jurassic Formations of the Newark Basin (Eastern North America, Newark Supergroup): Stratigraphy, Structure, and Correlation. New Jersey Academy of Science Bulletin, v. 25, no. 2, p. 25-51.
  2. ^ Mineral Resources Online Spatial Data – Feltville Formation, New Jersey 3 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. U.S. Geological Survey. Accessed July 23, 2010.
  3. ^ Faill, R.T., (2004). The Birdsboro Basin. Pennsylvania Geology V. 34 n. 4.
  4. ^ Schlische, Roy W. Geology of the Newark Rift Basin 4 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Department of Geological Sciences, Rutgers University, Piscataway, NJ. Accessed July 23, 2010.
  5. ^ Weishampel, et al. (2004). "Dinosaur distribution." Pp. 517-607.
  6. ^ Gordon, Thomas Francis. A Gazetteer of the State of New Jersey – Comprehending a General View of its Physical and Moral Condition, together with a Topographical and Statistical Account of its Counties, Towns, Villages, Canals, Railroads, &c. Published by D. Fenton, 1834. Available via Google Books 3 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

  •  Weishampel, David B.; Peter Dodson, and Halszka Osmólska (eds.). 2004. The Dinosauria, 2nd edition, 1–880. Berkeley: University of California Press. Accessed 2019-02-21. 0-520-24209-2