Masif

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Masif, jeolojide iki veya daha fazla karmaşığın bir araya gelmesinden oluşan ve genellikle en az birkaç kilometre eninde ve boyunda olan bölümdür.[1] Kabuğun hareketinde, bir masif, bir bütün olarak yerinden edilmiş haldeyken iç yapısını muhafaza etme eğilimi gösterir. Terim, böyle bir yapı tarafından oluşturulan bir grup dağa atıfta da bulunur.

Masif, bir veya daha fazla zirve içeren bir dağ sırasının kompakt bir bölümü gibi ana bir dağ kütlesidir. Dağcılık literatüründe masif sıklıkla tek bir dağın ana kütlesini ifade etmek için kullanılır.

Bununla birlikte, jeolojide tamamen bilimsel bir terim olarak “masif”, ayrı ve daha spesifik olarak, bir gezegenin kabuğunun faylar veya bükülmelerle sınırlandırılmış bir bölümü olarak tanımlanır. Kabuğun hareketinde bir masif, bir bütün olarak yer değiştirirken iç yapısını koruma eğilimindedir. Masif, tektonik plakadan daha küçük bir yapısal birimdir ve jeomorfolojide dördüncü en büyük itici güç olarak kabul edilir.

“Masif” kelimesi Fransızca kökenlidir (kelime aynı zamanda “büyük” anlamına da gelir) ve burada büyük bir dağ kütlesini veya bir sıradağların bağımsız bir bölümünü oluşturan birbirine bağlı dağlardan oluşan kompakt bir grubu ifade etmek için kullanılır. Masifler, Atlantis Masifi'nde olduğu gibi su altında da oluşabilir.

Masifler 1. jeolojik dönemde oluşmuş, deprem ve volkanizmadan uzak, yaşlı arazilerdir. Taş kömürü barındırırlar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "STRATİGRAFİ SINIFLAMA VE ADLAMA KURALLARI" (PDF). Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü. 20 Şubat 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2017.