Faust (Spohr)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Faust

Eserin bestecisi: Ludwig Spohr
MüzikLudwig Spohr
LibrettoJosef Karl Bernard
Gala1 Eylul 1816
İlk gösterim yeriStändetheater (Devlet Tiyatrosu) Prag
Oyuncular
  • Faust: bariton
  • Mephistofeles: bariton
  • Kont Hugo: tenor
  • Kunigunde Kont Hugo'nun nişanlısı: soprano
  • Röschen bir genç kız: soprano
  • Kaylinger Faust'un bir arkadaşı: bariton
  • Wohlhardt Faust'un bir arkadaşı: tenor
  • Wagner Faust'un bir arkadaşı: tenor
  • Moor Faust'un bir arkadaşı: bariton
  • Franz: tenor
  • Gulf: bas
  • Sycoraks bir cadı : soprano
  • Kont Hugo'nun genç uşağı: konuşma rolü


Faust (Orijinal Almanca, (Dizin No.WoO 51), bestesi Ludwig Spohr tarafından, Almanca olan librettosu "Josef Karl Bernard" tarafından Alman Faust efsanesinden uyarlanarak Almanca olarak hazırlanmış Alman romantik opera eseri. "Faust" efsanesinin en tanınmış örneği olan Goethe'nin Faust. Eine Tragodie (Faust. Bir Trajedi) adlı eseri 1808'de yayınlanmış olmakla beraber Spohr'un Faust opera eserinin librettosunun uyarlanması için kullanılmamıştır. Bu opera eserin librettosunu hazırlayan Josef Karl Bernard uyarlaması için genellikle kullandığı Almanca tiyatro oyunu ve şiir olarak Faust efsanesi konulu Maximilian Klinger ve Heinrich von Kleist] eserleri olduğu belirtilmektedir. Bu eserin orijinal versiyonu 2 perdelik singspiel opera janrında idi. Bu versiyonun prömiyer yapımı ve temsili 1 Eylül 1816'da Prag'da "Ständetheater (Devlet Tiyatrosu)" tiyatro salonunda Carl Maria von Weber orkestra şefliği altinda yapıldı. 1851'de ilk Londra, İngiltere yapımı için besteci Spohr bu eserdeki konuşma kısımlarını 3 yeni resitatif şeklinde besteliyerek eseri 3 perdelik "grand opera" janrına dönüştürdü. Günümüzde genellikle bu yeni versiyon yapımlanmaktadır.

Hazırlama ve temsilleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Spohr'un Faust operasinin Londra Kraliyet Italyan Oerasi yapiminindan bir sahne

Roller[1][değiştir | kaynağı değiştir]

Rol Ses tipi Prömiyerde roller, 1 Eylul 1813 (Orkestra şefi:Carl Maria von Weber)
Faust bariton Johann Nepomuk Schelble
Mephistofeles bas
Kont Hugo tenor
Kunigunde Kont Hugo'nun nişanlısı soprano Therese Grünbaum
Röschen bir şehirli genç kız soprano
Kaylinger Faust'un bir arkadaşı bariton
Wohlhardt Faust'un bir arkadaşı tenor
Wagner Faust'un bir arkadaşı tenor
Moor Faust'un bir arkadaşı bariton
Franz bir kuyumcu kalfası tenor
Gulf bir şövalye bas
Sycoraks bir cadı soprano
Kont Hugo'nun genç uşağı konuşma rolü

Konu Özeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Zaman: 1460li yıllar
Mekan: Almanya

Perde I[değiştir | kaynağı değiştir]

Doktor Faust, baş şeytan Mephistopheles yardımı ile gençliğini yeniden kazanmış; büyük bir servet toplamış ve genç Röschen adlı kızın sevgisini kazanmıştır. Kendini yakından tanıyıp bilen arkadaşlarını da şaşırtarak kendini bundan sonra iyi işler yapmaya adamak istemektedir. Genç Röschen'i sevmekte olan Franz Faust'u kıskanmaktadır ve onun bu tutumunu büyük şüphe ile karşılamaktadır. Faust genç Röschen'i birlikte yaşamaya başlamaya davet etmiştir ama Franz tanıdık ve arkadaşları ile kızı kaçırıp onun Faust hakkında fikrini değiştirmesini sağlayıp onun Faust'la birlikte olmasını önlemeye kararlıdir. Mephistopheles Faust ve Röschen'e yardım ederek kızın kaçırılmasını önleyip emniyetli yaşmaya başlamasını sağlar.

Faust bu arada Kont Hugo'nun nişanlısı olan güzel kadın olan Kunigundes'in durumu ile yakından ilgilenmeye başlar. Kunigundes Şövalye Gulf tarafından kaçırılıp tutuklanmıştır. Fakat Mefistopheles'in desteği ile Faust bu kadını tutuklamadan kurtarır ve nişanlısı olan Kont Hugo ile birlikte olmasını sağlar.

Perde II[değiştir | kaynağı değiştir]

Mephistopheles Faust ile birlikte cadıların lideri olan Sycoraks başkanlığı altında bir dağ başı olan Berg Block'da cadilarin yaptıkları bir gece cadı ayinine katılırlar. Bu cadılar ayininde yapılan büyülü aşk iksiri bir tıpalı kap içinde baş cadı tarafından Faust'a verilir.

Aachen kentinde Kont Hugo ile kurtarılmış olan nişanlısı Kunigunde'nin evlenme düğünü yapılmaktadır. Bu düğün törenine Mephistopheles ve Faust da davet edilip iştirak etmektedirler. Tam bu sırada Faust'u aramakata olan Franz genç kız Röschen yanında olarak Aachen'e gelirler. Faust yeni gelin olacak Kunigunde'ye kendisine cadılarca verilmiş olan aşk iksirinden biraz içmesini sağlar. Bu iksiri içen Kunigunde nişanlısı Kont Hugo yerine Faust'a aşık olur. Kunigunde ve Faust ayrı ayrı Achen'dan kaçarlar. Lakin kadının nişanlısı olan Kont Hugo onları takibe başlar. Kont Hugo ilk önce yalnız başına olan Faust'a yetişince onu bir düeloya davet eder ve bu düelo sonunda Faust Kont Hugo'yu öldürür.

Faust ve Mephistopheles bu türlü devamlı kötü olaylı hayattan bıkmışlardır. Faust genç Röschen'le evlenip birlikte asude mesut bir hayat yaşamak istemektedir. Baş şeytan Mephistopheles ceheneme geri dönmeyi arzu etmektedir.

Faust'a âşık olmuş olan Kunigunde eski nişanlısı Kont Hugo'nun Faust tarafından bir düeloda öldürülmüş olduğunu daha öğrenmemiştir. Fakat Faust'u Roschen ile birlikte bulunduğu mevkide surpriz olarak bulur ve kendi aşkına ihanet ettiği için Faust'u öldürmeye girişir. Röschen ise Faust'un Kunigunde ile olan ilişkisini öğrenince ondan kaçıp kendini bir derin suya atıp boğulur. Faust'un diğer arkadaşları da onunla arkadaşlık ilişkilerinden kaçmaya başlarlar. Sonunda arkadaşsız ve yalnız kalan Faust baş şeytan Mephistopheles tarafından cehenneme götürülmesinı hiç itirazsız kabul eder.

Entrümentasyon [1][değiştir | kaynağı değiştir]

Eserin orijinal partitür notaları hazırlandığında bu eseri çalacak orkestranın şu çalgıları ihtiva etmesi istenmiştir: yaylı çalgılar, org, timpani 2 flüt (ikincisi ek olarak pikolo flüt), 2 obua, 2 klarinet, 2 fagot, 4 korno, 2 trompet, 3 trombon

Seçilmiş müziksel parçalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu opera eserinde şu seçilmiş müziksel parçalar, özellikle Almanca opera sevenler için çok popüler olmuştur:

Seçilmiş disk kayıtları [1][değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Roller:
Faust, Mefistopheles,
Kont Hugo, Kunigunde, Röschen,
Wohlbaldt, Wagner, Franz,
Moor, Gulf, Sykorax
Orkestra Şefi,
Orkestra ve koro
Kayıt tipi ve marka
1993 Michael Vier,
Eelco von Jordis,
William Pugh,
Diane Jennings,
Claudia Taha,

Drummond Walker,
Ulrich Neuweiler,
Drew Abbott,
Helmut Kegler,
Ion Bric,
Maria Howarth

Geoffrey Moull,
Bielefelder Philharmoniker Orkestrası ve Oper Bielefeld Korosu
2 CD ; CPO 99 247-2
1993 Bo Skovhus,
Franz Hawlata,
Robert Swensen,
Hillevi Martinpelto,
Brigitte Wohlfahrt,
Alfred Reiter,
Rodrigo Ortego,
Ulrich Wand,
Christoph Späth,
...,
Alfred Reiter,
Martine Borst
Klaus Arp,
SWF Kaiserslautern RundfunkorchesterOrkestrası ve Südfunkchor Stuttgart Korosu
2 CD ;cCapriccio 60 049 2

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bu madde kısmen İngilizce Wikipedia "Faust (Spohr)" maddesi kaynaklıdır. Online:[1] 15 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce).
  1. ^ a b c "Operaone.de websitesinde "Der Faust (Joseph Karl Bernard)" maddesi". 16 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2017. 

Dış kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Anderson, James, (1993) The Complete Dictionary of Opera and Operetta, Wings Books, ISBN 0-517-09156-9

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • IMSLP Petrucci Music Library websitesi "Faust (Spohr, Louis)" maddesinde partisyon notaları ve libretto [mslp.org/wiki/Faust_(Spohr,_Louis)] (İngilizce)
  • Delteatro.it websitesinde "Faust_1" maddesi Online:[2] (İtalyanca)