Esmahan Aykol

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Esmahan Aykol (d. 1970) Türk asıllı Alman romancı. Kati Hirschel'in eşlik ettiği kitaplarla bilinmektedir.

Esmahan Akyol
Doğum1970
Edirne
VatandaşlıkTürkiye, Almanya
Alma materİstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi,
Humboldt Üniversitesi, Berlin
Türsuç kurgu

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Esmahan Aykol Edirne'de 1970 yılında, kökeni karışık bir göçmen ailede dünyaya gelmiştir. Babası Makedonyalı, büyükannesi ise Bulgardır. Hem annesi hem babası avukattır. Almancanın ikinci dil olarak öğretildiği bir İngiliz yatılı okulunda eğitim almıştır.[1]

Akyol, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur ve Berlin Humboldt Üniversitesi'nde hukuk üzerine bir yüksek lisans yapmıştır, bitirme tezi Türk ve Alman boşanma hukuku arasındaki ayrımcılıklar ve farklar üzerinedir. İstanbul'daki çalışmaları sırasında Türk kültür dergilerinde şehrin sokak çocukları gibi sosyal meseleler üzerine makaleler yazmıştır. 1996'da derecesini almasının ardından bir arkadaşıyla bar açmıştır, fakat başarısız olmuştur. Sonrasında eşiyle Berlin'e taşınmış ve burada Türkçe suç kurgu romanları yazmaya başlamıştır.[2]

Aykol'un ilk romanı olan Kitapçı Dükkani 2001 yılında yayınlanmıştır. Ona İstanbul'un tek suç kurgu kitabevi olan Kati Hirschel ve suç kurgu romanlarına olan tutkusunun ve merakının cinayet araştırmalarına ittiği bir Alman kadın eşlik etmiştir. Bu kitap en çok satanlar listesine girmiştir ve ardından devam kitapları olarak Kelepir Ev (2003), Şüpheli Bir Ölüm (2007) ve Tango İstanbul (2012) izlemiştir. 2015 yılında, üç kitap da İngilizce diline tercüme edilmiştir.

2006 yılında Aykol, başarısız bir aşk ilişkisinin ardından Londra'ya kaçan Ece isimli bir kadın hakkındaki Savrulanlar kitabını yayımlamıştır.[3] Bu kitap Türkiye'deki Ermeni ve Kürt halkları tarafından anlatılan eski hikâyelere atıfta bulunmaktadır. Ece, yabancı bir ülkede kısılıp kalmıştır ve Ermeni bir kuyumcu olan dedesi tarafından anlatılan 1915 olayları hakkındaki hikâyeleri hatırlar.[4] Romanında özgünlük yakalayabilmek adına Akyol, Kreuzberg'de bir kuyumcu dükkanında ve İstanbul'da Ermeni bir gümüşçünün yanında eğitim almıştır.

Aykol, Berlin ve İstanbul'da yaşamakta ve çalışmaktadır. Alman vatandaşlığı almıştır.

Seçilen eserler[değiştir | kaynağı değiştir]

Suç kurgu[değiştir | kaynağı değiştir]

Roman[değiştir | kaynağı değiştir]

İngilizceye çevrilen kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Christiane Von Korff (30 Eylül 2008). "Die Nomadin". Der Spiegel (Almanca). 18 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Iris Alanyali (4 Ekim 2003). "Literatur: Esmahan Aykol und der Sex I'm Hausflur". Die Welt (Almanca). 19 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Aygül Cizmecioglu (14 Ocak 2008). "Between Fiction and Reality". Deutsche Welle. 1 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Şener Bağ (2009). "Remarks on the Novel Savrulanlar by Esmahal Aykol". Catharina Dufft (Ed.). Turkish Literature and Cultural Memory: "multiculturalism" as a Literary Theme After 1980. Otto Harrassowitz. ISBN 978-3-447-05825-4.