Erat

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Erat, bir silahlı kuvvetler içerisinde yer alan ve emirlerini sıralı amirlerden alan askerleri ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Eratlar muvazzaf askerlere nazaran sözleşmeli veya kadrolu olarak hizmet süreleri kadar görev yapar ve ordu içerisinde ana askerî gücü oluşturur.

Türkiye Cumhuriyeti Ordusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde erat kavramı diğer NATO üyesi devletler ile aynı değildir.

Erat: Türk Silahlı Kuvvetlerinde astsubay,uzman jandarma ,uzman erbaş ,yükümlü/sözleşmeli erbaş ve yükümlü/sözleşmeli er olan muvazzaf ve sözleşmeli askeri personeli ifade eder.

Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı İçişleri Bakanlığına bağlanmıştır. Uzman jandarmalar sadece Jandarma Genel Komutanlığında istihdam edilirler.[1]

Birleşik Devletler Ordusu[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD ordusunda erat kavramı gönüllü asker olarak geçer ve askerler belirli dönemler için sözleşme imzalayarak orduya katılır. Görev süreleri boyunca başarı sağlamaları durumunda Kıdemli Başçavuş gibi ileri gönüllü asker rütbelerine kadar ilerleyebilir ayrıca ABD ordusu eratın komuta kademesinde de bulunmalarını istediği için her kuvvette en uzun servis süresine veya en üst erat rütbedeki en başarılı eratı komuta kademesine alarak komuta kademesi bünyesindeki,kuvvet komutanı seviyesinde görev yapmalarını sağlar. Eğer bir erat muvazzaf olmak isterse subay adayı okulu veya gedikli subay okuluna başvurarak "subay" olması gerekir. ABD Ordusunda muvazzaflık kavramı sadece subaylar için geçerlidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Haziran 2021.