Enfeksiyon hastalıkları (tıp uzmanlığı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Enfeksiyon hastalıkları (intaniye)
Gram boyama yöntemi mikrobiyoloji'de sıkça kullanılmaktadır.
Önemli hastalıklarEnfeksiyonlar, örneğin, osteomiyelit, zatürre, verem, HIV/AIDS, grip, halk sağlıgı sorunları. salgınlar, antimikrobiyal direnç, biyoterörizm.
Önemli testlerGram boyama, mikrobiyolojik kültür (kan kültürleri de dahil), serolojik testler, gen tayini testleri, Polimeraz Zincir Tepkimesi, tıbbi görüntüleme
MütehassısEnfeksiyon hastalıkları uzmanı

Enfeksiyon hastalıkları, bulaşıcı hastalıklar ve intaniye olarak da bilinir, bulaşıcı hastalıkların tanısı, tedavisi ve kontrol altına alınması alanında uzmanlaşmış bir tıp dalı. Bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı büyük ölçüde hastane kaynaklı enfeksiyonlarla ya da hastane dışında gelişen salgınlarla mücadele eder.

Kapsam[değiştir | kaynağı değiştir]

Enfeksiyon hastalıkları uzmanları HIV/AIDS gibi bazı karmaşık hastalıklarda diğer uzmanlarla da müzakere ederek farklı uzmanlık alanlarından yararlanırlar.[1] Her ne kadar uzmanlık alanı enfeksiyon hastalıkları olmayan hekimler tarafından çoğu tedavi edilebilse de, anlaşılamayan ya da ciddi olgularda enfeksiyon hastalıkları uzmanlarına danışılmaktadır. Örneğin sebebi bilinmeyen bir ateşin anlaşılmasında yardım istenebilmektedir.[2]

Enfeksiyon hastalıkları uzmanları hastanede servislerde görev yapabildikleri gibi, kliniklerde de görev yapabilmektedirler.[3]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Enfeksiyon hastalıkları seyahat tıbbı ve tropikal tıp ile bağlantılıdır, bulaşıcı özellikteki hastalıkların birçoğu doğaları gereği tropikal ya da subtropikal bölgelerde gelişmektedirler.[4]

Tetkik[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzmanlar, hastalığa neden olan mikrobun cinsini ve türünü tespit etmek için çeşitli testler yaparlar. Başlıca testler Gram boyama, kan kültürleri, serolojik testler, gen tayini testleri ve Polimaraz Zincir Tepkimesi testidir.

Tedavi[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzmanlar enfeksiyonu tedavi etmek için çok çeşitli mikrop karşıtı ilaçlar kullanırlar. Kullanılacak ilaçlar etkenin cinsine bağlıdır, örneğin, bakterilere karşı antibiyotik ilaçlar, virüslere karşı antiviral ilaçlar, parazitlere karşı antiparaziter ilaçlar ve mantarlara karşı antifungal ilaçlar kullanılır.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Enfeksiyon hastalıkları (tıp uzmanlığı)
İsimleriUzman Doktor
Meslek türüUzman
Etkin sektörlerTıp
Gerekli eğitimlerTıp eğitimi
Çalışma alanlarıHastaneler, Klinikler

Türkiye'de[değiştir | kaynağı değiştir]

Tıp eğitimini bitirmiş bir hekim Tıpta Uzmanlık Sınavına girerek bu bölümü tercih etmeli ve beş yıllık uzmanlık eğitimini tamamlamalıdır.

Amerika Birleşik Devletlerinde[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerika Birleşik Devletlerinde, enfeksiyon hastalıkları uzmanlığı pediatri veya iç hastalıkları dallarının alt dalıdır.[5] (Bir pediatri uzmanı veya dahiliye uzmanı, enfeksiyon hastalıkları uzmanı olmak için iki yıl ek eğitimden geçmelidirler).

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "IDSA : What is an ID Specialist". 11 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2015. 
  2. ^ "ABMS Guide to Medical Specialties" (PDF). 23 Eylül 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ "The Value of an Infectious Diseases Specialist | Safe HealthcareSafe Healthcare | Blogs | CDC". 26 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2015. 
  4. ^ Joint Royal Colleges Postgraduate Training Board. "Infectious Diseases". 12 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2013. 
  5. ^ "Infectious Disease, Internal Medicine". American Association of Medical Colleges. 6 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]