Elm Sokağında Kabusu 4: Rüya Ustası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Elm Sokağında Kabusu 4: Rüya Ustası
A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master
YönetmenRenny Harlin
Yapımcı
Senarist
Hikâye (eser)
Uyarlama
Oyuncular
Müzik
Görüntü yönetmeniSteven Fierberg
Kurgu
Stüdyo
DağıtıcıNew Line Cinema
Çıkış tarih(ler)i19 Ağustos 1988 (1988-08-19)
Süre93 minutes
ÜlkeABD
DilEnglish
Bütçe$6.5 million
Hasılat$49.4 million

Elm Sokağında Kabusu 4: Rüya Ustası (özgün_adı A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master), 1988 yapımı bir Amerikan fantastik slasher filmi [1] ve A Nightmare on Elm Street serisinin dördüncü bölümüdür. Yönetmenliğini Renny Harlin'in yaptığı filmin başrollerini Robert Englund, Freddy Krueger, Lisa Wilcox ve Danny Hassel oynuyor . Nancy Thompson'ın ölümünün ardından Krueger, Kristen Parker, Joey Crusel ve Roland Kincaid'in rüyalarında yeniden belirir. Kendisini öldüren ailelerden intikamını aldıktan sonra Krueger, ölümcül ihtiyaçlarını gidermek için yeni kurbanlara erişmek için Kristen'in en iyi arkadaşı Alice Johnson'ı kullanır. Film, A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors'ın (1987) devamı niteliğindedir ve onu A Nightmare on Elm Street 5: The Dream Child (1989) izlemiştir. Genellikle popüler olarak franchise'ın " MTV Kabusu" olarak anılır.[2][3][4]

Hikaye[değiştir | kaynağı değiştir]

1988'de, bir önceki filmdeki olaylardan bir yıl sonra, Kristen, Kincaid ve Joey, Westin Hills'den serbest bırakıldı ve aileleriyle birlikte normal gençler olarak hayatlarına geri döndüler. Ancak Kristen, Freddy Krueger'ın geri döneceğine inanır ve Freddy'nin eski kazan dairesinde olduğunu gördüğünde, Joey ve Kincaid'i rüyaya çağırır. Kincaid ve Joey, Westin Hills'deyken eski günlerine döndüğü için üzgünler. Sakinleşmek için onu kazana götürürler ve ona havanın buz gibi olduğunu gösterirler. Kristen, Kincaid'in köpeği Jason'ı da rüyaya çağırmıştı. Köpek kazandan atlar, Kristen'i ısırır ve hepsi odalarında uyanırlar. Ertesi gün, Kristen erkek arkadaşı, dövüş sanatları meraklısı Rick Johnson (Andras Jones ) ve arkadaşlarıyla buluşur: Rick'in utangaç ve sessiz kız kardeşi Alice (Lisa Wilcox ), astımlı bir dahi olan Sheila (Toy Newkirk) ve Debbie (Brooke ). Theiss ), böcekleri sevmeyen sert bir kızdır. Kincaid ve Joey, okulda Kristen'la rüya hakkında yüzleşir. Ona boş vermesini, rüyalardaki savaş günlerinin sona erdiğini ve devam ederse yanlışlıkla Krueger'ı geri getirebileceğini söylerler.

O gece Kristen rüya görmemek için uyanık kalır ama Kincaid uykuya dalar. Freddy'nin yanlışlıkla dirildiği bir hurdalıkta uyanır. Kincaid, Freddy'ye karşı iyi bir mücadele verir, ancak Freddy onu yener. Kincaid, Kristen için bağırır ama Freddy ona ulaşır ve onu öldürür. Joey odasında MTV izler ve müzik dinler. Uyumaya başlar ve posterlerinden birindeki su yatağında yüzen bir model keşfeder. Freddy su yatağından atlar ve Joey'i boğmaya çalışır. Joey, Kristen'ın ona yardım etmesi için bağırır ama Freddy onu bıçaklar ve öldürür. Ertesi gün okulda Kristen, Joey ve Kincaid'in kayıp olduğunu fark ettiğinde panikler ve Rick onu sakinleştirmeye çalışırken yanlışlıkla kendini bayıltır. Okul hemşiresi onu uyandırırken Freddy Kristen'a saldırmaya çalışır. Kristen, Kincaid ve Joey'nin ölü bulunduğunu öğrendiğinde uyanık kalmaktan suçluluk duyar. Daha sonra Rick, Alice ve Alice'in sevgilisi Dan Jordan'a (Danny Hassel ) Freddy'yi anlatır. Kincaid ve Joey'nin intikamını almaya yemin eder.

Kristen, annesinin akşam yemeğine uyku ilacı koyduğunu fark eder, ancak yemek odasından kaçmaya çalışırken uykuya dalar. Kristen rüya görmeye başlar; Freddy, onu püskürtme çabalarının üstesinden gelir ve onu evine geri dönmeye zorlar. Kristen, Elm Sokağı çocuklarının hala hayatta olan son çocuğu olduğundan, Freddy, eğlencesinin yeniden başlayabilmesi için Kristen'i arkadaşlarından birini rüyaya çağırmaya teşvik eder. Alice'i rüyasına çağırır ve Freddy, Kristen'i kazanına atar ama ölmeden önce, Kristen Alice'e hayalindeki gücü verir. Alice bir şeylerin yanlış olduğu duygusuyla uyanır ve Rick'i Kristen'ın evine götürür. Oraya vardıklarında, Kristen'ın yatak odasının onunla birlikte yandığını görürler.

Daha sonra Alice ders sırasında uyuyakalır ve yanlışlıkla Sheila'yı rüyasına sokar. Freddy, Sheila'yı öldürür ve astım krizi gibi görünmesini sağlar. Rick, Alice'e inanmaya başlar, ancak ertesi gün, bir dövüş sanatları dojosunda görünmez bir Freddy'nin ona saldırdığı bir rüya görür. Rick onunla savaşır ve bıçak eldivenini düşürmeyi başarır. Ancak eldiven onu havaya kaldırıp bıçaklayarak öldürür. Her ölümle birlikte Alice değişir; ölen arkadaşlarının yeteneklerini ve kişiliklerini kazanır. Debbie ve Dan ile Freddy'yi birlikte savaşmak ve öldürmek için planlar yapar, ancak babası onu içeride tuttuğunda Alice uykuya dalar. Freddy, Alice aracılığıyla Debbie'yi takip eder, onu bir hamamböceğine dönüştürür ve onu bir hamamböceği motelinde ezer. Alice, Debbie'nin öfkesini kullanarak Freddy'ye çarpmaya çalışır ama gerçekte bir ağaca çarparak Dan'i yaralar. Dan acilen ameliyata alınırken, Alice eve döner ve ona katılmaya ve Freddy ile yüzleşmeye hazırlanır.

Bir rüyada Alice, Dan'i kurtarır ve ikisi kendilerini eski bir kilisede bulur. Dan, cerrahlarının onu uyandırmasını isteyen rüyada yaralanır. Alice şimdi Freddy ile tek başına yüzleşmek zorunda. Freddy, tecrübesinden dolayı üstünlüğe sahiptir, ancak arkadaşlarının rüya güçlerini ona karşı kullanır. Kazanmak üzereyken, Alice "Rüya Ustası" adlı bir tekerlemeyi hatırlar. Onu okur ve Freddy'yi kendi yansımasıyla yüzleşmeye zorlar, bu da içindeki ruhların isyan etmesine neden olur. Gerginlik Freddy'yi parçalıyor. Alice'in arkadaşlarının ruhları serbest kalır ve Freddy'yi içi boş bir kabuk olarak bırakır. Aylar sonra Dan ve Alice, Dan'in bir çeşmeye bozuk para attığı bir randevudalar. Bir an için Alice, Freddy'nin sudaki yansımasını görür (Freddy'nin hala hayatta olduğunu ima eder), ama bunu görmezden gelir. Dan ona ne dilediğini sorar, ama çeşmeden uzaklaşırlarken Alice ona söylemez.

Seslendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Robert Englund ... Freddy Krueger (Uğur Taşdemir)

Tuesday Knight ... Kristen Parker (Ekinsu Karaata)

Ken Sagoes ... Roland Kincaid (Arda Kavaklıoğlu)

Rodney Eastman ... Joey Crusel (Adem Adıgüzel)

Lisa Wilcox ... Alice Johnson (Nihan Omuz)

Andras Jones ... Rick Johnson (Arda Tümer)

Nicholas Mele ... Dennis Johnson (Murat Değirmenci)

Brooke Theiss ... Debbie Stevens (Işıl Kılıç)

Danny Hassel ... Dan Jordan (Erden Tunatekin)

Toy Newkirk ... Sheila Kopecky (Özgür Varul)

Yapim[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelişim[değiştir | kaynağı değiştir]

Franchise yaratıcısı Wes Craven dördüncü Elm Sokağı filmi için kendi teklifini sundu, ancak yapımcılar Sara Risher ve Robert Shaye bunu reddettiler, bunun yerine önceki filmdeki Dream Warriors konseptinin bir ilerlemesi olarak 'Dream Master' sahnesini seçtiler. Risher'ın açıklaması şu şekilde:

Başlangıçta, dördüncü film için bir fikir için Wes'e yaklaştım. Her zaman ilk Wes'e giderim. Onun fikri mantıksızdı. Rüyaların tüm kurallarını çiğneyen rüyalar içinde zaman yolculuğu hakkındaydı. Bununla gitmemeye karar verdik. <span typeof="mw:Entity" id="mwXA">[</span> William <span typeof="mw:Entity" id="mwXQ">]</span> Kotzwinkle'ın müthiş olduğunu düşündüğümüz 'Dream-master' fikrine katılmaya karar verdiğimizde, Wes'e bunu yaptığımızı söyledim.

Shaye, Craven'ın fikrinin yapımcıların aradığı etkiyi yaratmadığını hissetti. Craven ve yazar ortağı Bruce Wagner daha sonra senaryonun yeniden yazılması için iletişime geçildi, ancak Craven onlara orijinal malzemenin sanatçıları olarak yaklaşmaları gerektiğini düşündüğü için teklifi geri çevirdi.[5] Brian Helgeland 1987 Noeli civarında New Line Cinema'da Highway to Hell adlı bir senaryo hakkındaydı; bu senaryo onlar tarafından reddedildi ve 1992'ye kadar gerçekleştirilemeyecekti; Şirket, o zamanlar film için hem bir senaryo hem de bir yönetmen olmadığı için Kabus 4'ü devam ettirmek için çaresizdi. Mike De Luca, Helgeland'a bunu denemesi ve iki hafta içinde bir senaryo bulması için yalvardı; ailesinin evine gitti ve dokuz gün içinde senaryoyu bitirerek FedEx ile New Line Cinema'ya gönderdi.[6] Helgeland'ın senaryosu, William Kotzwinkle'ın orijinal senaryosunun yeniden yazılmasıydı. Daha fazla cila için Ken ve Jim Wheat getirildi; Yazarlar Birliği çekim senaryosunu Wheat kardeşlere verdi.[7] Midnight's Edge ile yaptığı röportajda yönetmen Tom McLoughlin, Jason Lives: Friday the 13th Part VI'yı tamamladıktan sonra New Line'ın kendisine The Dream Master'daki işi teklif ettiğini söyledi. Tek uyarısı, yaratıcı kontrol istediğiydi. Stüdyo, özellikle herhangi bir yönetmen olmadan çekime başladıkları için talebe uyamadı. McLoughlin dedi ki,

" Cuma'yı bitirdiğimde, Nightmare 4 bana teklif edildi ve New Line'a gittim, onlarla buluştum ve 'Freddy'yi seviyorum, bunlardan birini yapmayı çok isterim ama az önce yaptığım şeyi yapmayı gerçekten istiyorum. yaratıcı kontrole sahip olduğum yer'" diye açıkladı. "Ve 'Eh, biz zaten ateş ediyoruz' diyorlar. 'Ne?' 'Evet, zaten çekim yapıyoruz, görsel efektler için iki farklı birim gibi çekim yapıyoruz' ve başka bir şey, kuklalar falan. Ben de 'Yönetmen olmadan mı?' dedim. "Evet, bu şeyleri nasıl yapacağımızı az çok biliyoruz." Ben de 'Ben böyle çalışmıyorum' dedim. Bu yüzden geri çevirdim, bu da tabii ki (Kabus 4 yönetmeni) Renny Harlin'in kariyerini yarattı." [8]

Sonunda, yönetmenin işi, daha önce sadece iki düşük bütçeli uzun metrajlı film yöneten Finlandiya doğumlu Renny Harlin'e verildi: 1986'da bir Fin aksiyon filmi Born American ve 1987'de bir Amerikan korku filmi Prison . Rachel Talalay, kendisinin ve diğer yapımcıların, seyircinin bu aşamada Freddy'ye çok aşina olduğu için, ilk iki filmdeki korku faktörünü tekrarlamanın daha zor olacağını hissettiğini iddia ediyor; bunun yerine saf korkuya odaklanmak yerine Dream Warriors ile aynı çizgide devam etmeye karar verdiler. Harlin, Freddy'nin dizinin James Bond'u haline geldiğini hissetti,[9] seyircinin kök saldığı kişi:

Seyircinin Freddy'yi kahraman olarak gördüğü bir noktaya ulaştık. Bu filmlere onun komik repliklerini duymak ve o harika şeyleri yaptığını görmek için geliyorlar. Ve bu popülerlik nedeniyle, Freddy'yi daha kahramanca bir ışık altında göstermek ve ona daha fazla ekran süresi vermekle karşı karşıyayım. İnsanlar hala ondan korkacaklar, ama aynı zamanda onu neşelendirecekler.[10]

Rick Johnson'ın aslında rüya dünyasında Freddy'nin neden olduğu bir asansör kazasında ölmesi planlanıyordu. Yapımcılara göre, bu sahne bütçe kaygısı nedeniyle kesilmek zorunda kaldı ve teatral resimde görülen rezil karate dojo sahnesi ile yeniden yazıldı.[11]

Döküm[değiştir | kaynağı değiştir]

Kristen Parker'ın Dream Warriors'taki rolü, Patricia Arquette'in ilk rolüydü, ancak devam filmi için oyuncu Salı Şövalyesi ile yeniden düzenlendi; Yapımcı Sara Risher, Arquette'in rolünü tekrarlayamamasından dolayı hayal kırıklığına uğradığını ve onu " Kabus 3'ün ayrılmaz bir parçası" olarak övdüğünü ve ekibin geri kalanı tarafından çok sevildiğini söyledi.[11] Assault of the Killer B's: Röportajlar ile 20 Kült Film Aktrisleri'nde "Patricia Arquette'in [korku türü] etiketiyle savaştığı ve onun kahraman rolünü yeniden canlandırmak için yapılan ağır bir teklifi geri çevirdiği, bunun yerine daha dramatik rolleri tercih ettiği ve saygın bir tiyatrocu olduğu belirtildi. Hollywood topluluğunda".[12] Knight, bir önceki filmden dönen dört oyuncu dışında film için seçilen ilk yeni aktör olmuştu. Geri dönen aktörler Rodney Eastman ve Ken Sagoes, Kristen'in karakterinin yeniden düzenlenmesi gerektiğinden ve eski başrol oyuncusu Arquette ile varsayılan olarak yeniden bir araya gelmesinden duyduğu hayal kırıklığını dile getirirken, Knight ise yeniden rol alma nedeniyle kendini yerinde hissetmediğini itiraf etti.[11] Alice için yapılan seçmelerde Lisa Wilcox, "Kristen Parker olarak zaten rol almış olan Salı Şövalyesi ile bir ekran testi yaptım. Okulun dışında oturduğumuz ve eşleşen valizlere sahip olmaktan bahsettiğimiz sahneyi yaptık. Sonra Brooke " ile başka bir ekran testi yaptım.[12]

600'den fazla aktris, sonunda Lisa Wilcox'a verilen Alice rolü için seçmelere katıldı. Wilcox daha önce bir önceki film olan Dream Warriors için seçmelere katılmıştı, ancak başaramadı.[13] Never Sleep Again: The Elm Street Legacy'de yönetmen Harlin, kendisinin ve yapımcıların "başlangıçta ürkek ve savunmasız gösterebileceği ve daha sonra inanılır bir şekilde Sigourney Weaver'a benzeyebilecek birini aradıklarını" anlatıyor. Uzaylılar ya da onun gibi bir şey" ve "[o] bir sürü hardcore sert piliç buldu ama [o] onların zayıf ve savunmasız olabileceklerine asla inanamadı - sonra [o] bir sürü huysuz kız buldu. sert ve güçlü yetenekli olun, yüzüstü düştüler." [11] Wilcox'a göre, kast yönetmenleri başlangıçta doğru aktrisi bulamamışlar ve bu nedenle, oyuncuya konan reddedilmiş yığınları gözden geçirmişler. Bu ilk reddetmenin nedeni, başlangıçta oyuncu kadrosu yöneticisi tarafından söylendiği gibi, "bir amigo kız" gibi görünmesi ve Alice'in başladığı içe dönük, huysuz kız rolünü oynamak için fazla güzel kabul edilmesiydi.[14] Wilcox daha sonra görünüşünü olabildiğince yumuşatarak karşılık verdi:

Temelde kendimi perişan ettim. Makyaj yapmadım, en kötü rengimi (sarı olan) giydim ve cehennem gibi göründüm. Tepkileri " Lisa Wilcox mu?" oldu. Şoklarını atlattıktan sonra rolü bana verdiler.[13]

Ellie Cornell, 1988'de A Nightmare on Elm Street serisinde başrol için seçmelere katılmak için sıraya girdiğini iddia etti. 1980'lerin Korku Filmleri'nde, New Line Cinema'nın bir 'Ellie Cornell prototipi', bir 'komşu kızı' aradığını, ancak kısa bir süre sonra Halloween 4: The Return of Michael Myers'da Rachel Carruthers rolünü çoktan kaptığını anlatıyor. Dream Master'daki rol için seçmeler yapılmadan önce.[15] Daha sonra Freddy's Dead: The Final Nightmare'de Tracy olarak rol alan Lezlie Deane, Dream Master ve Dream Warriors'taki roller için de seçmelere katıldı.[14]

Filmi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaratıcı süreç, 7 Mart'tan 7 Ağustos 1988'e kadar süren ve Harlin ve yapımcıları çekimler sırasında çok fazla doğaçlama yapmaya zorlayan zamansız 1988 Writers Guild of America greviyle tıkandı. Lisa Wilcox ve Andras Jones, "Rüyamda olduğunu gördüm" gibi eski ev videolarını izlerken Kristen'ın ölümünden sonra Alice ve Rick için kendi diyaloglarını yazdılar. Kabus sahnelerinin çoğu, yazarların senaryosundan ziyade Harlin'in ortaya attığı fikirlerden oluşuyordu.[11]

Bu film, A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors filmindeki araba hurdalığı setini içeriyor. Bu set, bir önceki filmde sanat yönetmeni olarak çalışan ve efektleri işleyen yapım tasarımcısı Mick Strawn tarafından kavramsallaştırıldı.[16] Strawn ayrıca kamyon kazası sahnesi ve kaleydoskop koridoru ile geldi. Hurdalık seti, birden fazla filmde kullanılan tek settir. Set , California, Pacoima'daki bir çöp sahasında inşa edildi ve filme alındı.[17]

Never Sleep Again belgeseline göre, yapımcı Rachel Talalay, yönetmen Renny Harlin ve James Cameron arasındaki bir görüşmeyi anlattı; Cameron, Harlin'in "bir köpek ateş işiyor" yanıtını verdiği bu film için Freddy'nin nasıl diriltildiğini sordu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Revisiting all 8 of Freddy's nightmares, the richest of the slasher franchises". The A.V. Club. 14 Ocak 2016. 15 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2017.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ "Nightmare #8". Hollywood Monster: A Walk Down Elm Street with the Man of Your Dreams. Simon and Schuster. 2009. s. 175. ISBN 9781439163252. 
  3. ^ "A Nightmare on Elm Street 4 - Horror Movie Reviews". JoBlo.com. 2013. 27 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Retro Movie Review: Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master". RoguesHollow.com. 19 Ağustos 2019. 22 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "BYE BYE FREDDY! Elm Street creator Wes Craven quits series". Cinefantastique. 18 (5). Eastern News Distributor (U.S.A), Titan Distributors (U.K.). July 1988. ss. 8-11. ISSN 0145-6032.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  6. ^ Don Kaye (September 2003). "The Order: Living with Sin". Fangoria, 226. Brian Helgeland (interviewed). Starlog Group Inc. ss. 54-58. ISSN 0164-2111. 
  7. ^ Frederick S. Clarke (July 1988). "Nightmare on Elm Street: The Phenomenon". Cinefantastique. 18 (5). Eastern News Distributor (U.S.A), Titan Distributors (U.K.). ss. 6-7. ISSN 0145-6032. 
  8. ^ "New Line Started Filming 'Elm Street 4: The Dream Master' Before Hiring a Director". 8 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2022. 
  9. ^ "Nightmare on Elm Street 4 Director Remembers Trying to Make Freddy Krueger the 'James Bond of Horror'". IGN Nordic. IGN. 21 Haziran 2021. 22 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  10. ^ "On Set: A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master". Fangoria, 77. September 1988. ss. 35-39, 68. ISSN 0164-2111. 28 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2016.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  11. ^ a b c d e "Arşivlenmiş kopya". Amazon.com. 3 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2019. 
  12. ^ a b "Dreaming of A Nightmare on Elm Street". Assault of the Killer B's: Interviews with 20 Cult Film Actresses. McFarland. 2004. ss. 97-102. ISBN 0786418184.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  13. ^ a b "Coming of age on Elm Street". Fangoria, 86. 1 Eylül 1989. ss. 28-31. ISSN 0164-2111. 4 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2019.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  14. ^ a b "They came from Elm Street". Welcome to Our Nightmares: Behind the Scene with Today's Horror Actors. McFarland & Company. 4 Mayıs 2019. ss. 52-57. ISBN 9780786479863.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  15. ^ Horror Films of the 1980s. McFarland & Company. 2007. s. 685. ISBN 9780786428212.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  16. ^ "'A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors.'". Variety. 24 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2017. 
  17. ^ Hollywood Monster. 2009.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]