Elif dedim

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Elif dedim"
Özer Özel şarkısı
Yayımlanma2003 (2003)
TarzTürkü
DilTürkçe
Süre5:04
Söz yazarıAnonim
BesteciAnonim

"Elif dedim", Kaynağı Hisarlı Ahmet, bestecisi ve müstensihi Yücel Başmagcı olan Kütahya yöresinden Türk türküsüdür.[1]

Hikayesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Elif adında bir kız ve onu çok seven bir erkek vardır. Bir gün erkek kendini kötü hisseder ve dönemin en ciddi hastalığı olan vereme yakalanır. Elif'in ailesi, çocuğun iyileşmesi gerektiğini ve ardından Elif ile evlenebileceğini söyler. Daha sonra çocuk Elif'e kavuşmak ümidiyle hastanede yatmaktadır. Elif zaman zaman ziyarete geliyordu ve çocuk günden güne iyiye gidiyordu. Zaman geçer, çocuğun gözü yollarda kalır çünkü Elif artık ziyarete gelmiyordu. Ailesine nedenini soran çocuk, kalbini, aklını ve hayatını alt üst edecek bir haber alır. Elif'in ailesi, Elif'in veremli adama gitmesine ve onunla evlenmesine karşı çıktı. Bu yüzden Elif'in oğlana gitmesine izin vermediler. Acı haberi alan çocuk günden güne yere yığıldı, hastalık onu kara topraklara götürüyordu. Bir gün artık umut kalmamıştır ve çocuğun ölüm haberi gelir. Ailesi cenazeyi alır ve köylerine götürür. Cenaze hazırlıkları sırasında gencin şapkasından bir kağıt parçası kayar ve yere düşer. Kağıtla birlikte çocuğun aşkı, umudu ve sevgiside uçup gidiyor. Sonunda da kağıt bir haykırışla başlamış ve günümüzde de bir türküye dönüşmüştür.[2]

2003-2005 yıllarında çekilen Kurtlar Vadisi adlı televizyon dizisinde başrolü oynayan Polat ve Elif'in sembolik şarkısı olmuştur.

Sözleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkçe


Elif dedim, be dedim aman
Kız ben sana ne dedim?
Elif dedim, be dedim aman
Kız ben sana ne dedim?

Kuş kanedi kalem olsa
Ah yazılmaz benim derdim
Kuş kanedi kalem olsa
Ah yazılmaz benim derdim

Elif'im noktalandı aman
Az derdim çokçalandı
Elif'im noktalandı aman
Az derdim çokçalandı

Yetiş anam, yetiş babam aman
Ah mezarım tahtalandı
Yetiş anam, yetiş babam aman
Ah mezarım tahtalandı

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ELİF DEDİM BE DEDİM". 29 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2023. 
  2. ^ "Elif Dedim Be Dedim Türküsünün Hikayesi". 30 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2023.