Ekim Olayı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Albay Kingoro Hashimoto

Ekim Olayı (Japonca: 十月事件 / Jūgatsu Jiken / Ekim Olayı ya da 錦旗革命事件 / Kinki Kakumei Jiken / İmparatorluk Bayrağı Devrim Olayı), Ekim 1931'de Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri subaylarından Kingorō Hashimoto, Isamu Chō gibi Sakura-kai (桜会 / Kiraz Ağacı Cemiyeti) üyeleri ve Shūmei Ōkawa, Ikki Kita gibi sağcılar tarafından planlanan darbe girişimi.

Mukden Olayı[değiştir | kaynağı değiştir]

18 Eylül 1931'de Güney Mançurya Demiryolu'nun Mukden'in kuzeyinde Liutiaohu (Çince: 柳条湖 / 柳條湖; liǔtiáohú / Japonca okunuşu: Ryūjōko) mevkiinde bomba patlamasının meydana geldiğinde (savaştan sonra bu patlama olayın Kantō Ordusu Yüksek Kurmayı Albay Daisaku Kōmoto ve Harekât Kurmayı Yarbay Kanji Ishihara tarafından düzenlenen bir kopmlo olduğu ortaya çıkmış ve Mukden Olayı'nın başlangıcı olmuştur), dönemin Japon dışişleri bakanı Kijūrō Shidehara önderliğinde 24 Eylül'de olayı büyütmeyeceğine dair Kakugi Kettei (閣議決定 / Bakanlar Kurulu Kararı)nı çıkarmıştır. Buna karşı çıkan Kara Kuvvetleri'ndeki Sakura-kai üyeleri ve radikal sağcılar, tekrar darbe girişiminde bulunmuştur.

Planlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tutuklamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ancak 16 Ekim'de darbe planı sızdırılmış ve 17 Ekim sabahı Hashimoto ve Chō başta olmak üzere subaylar Kenpeitai (憲兵隊 / Askerî İnzibat) tarafından tutuklanmıştır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]