Edmund White

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Edmund White (Ekim 2007).

Edmund Valentine White III (d. 13 Ocak 1940, Cincinnati), Amerikalı yazar. 1998'den beri Princeton Üniversitesi yaratıcı yazarlık profesörü olarak çalışmaktadır. White, 20. yüzyılın en nüfuzlu gey yazarlarından biri olarak kabul edilir.

Biyografi ve çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Edmund White 1940'ta Ohio eyaleti Cincinnati kentinde dünyaya geldi ve Cranbrook School (günümüz adı ile Cranbrook Kingswood School)'dan mezun oldu. New York'ta ve Roma'da uzun süre kalmasının ardından 1970'lerin başlangıcında The Saturday Review ve Horizon edebiyat dergilerinin editörleri olarak çalıştı. Altı diğer gey yazar ile birlikte Violet Quill isimli edebiyat grubunu kurdu. Grup üyelerinin arasında Christopher Cox, Robert Ferro, Andrew Holleran, Felice Picano ile George Whitmore. Bu grup 1970'lerde ABD'deki yükselen gey edebiyatının temelini kurdu. Dönemdeki gey yazarların (dört tane Violet Quill üyesi dahil olmak üzere) birçoğu AIDS sebebi ile öldü. White, kendisi HIV pozitif olduğunu itiraf etmiştir.

White'ın ilk eserleri Forgetting Elena (1973) ve Nocturnes for the King of Naples (1978)'ın ardından 1982'de A Boy's Own Story başlığı altında kendi otobiyografik romanını yayımladı. Roman, eşcinselliğini keşfeden ve bu keşfetmeyi nasıl ele almaya karar vermeyi çalışan bir gencin çocukluk döneminin sonunu anlatır. Bu kitabın ardından The Beautiful Room Is Empty (1988), The Farewell Symphony (1997) ve The Married Man (2000) kitapları öne sürülmüştür. Böylece otobiyografik romanlarının üçlülüğü sona ermiştir. White, iki biyografiye kalem değdi - biri (1993) Jean Genet, ötekisi (1999) de Marcel Proust hakkında idi. Aynı zamanda Dr Charles Silverstein ile seks tavsiye kitabı The Joy of Gay Sex (1977) kitabını yazdı. 1994'te The Burning Library: Writings on Art, Politics and Sexuality 1969-1993 başlığı altında White'in kendisi yazdığı yaklaşık 1970 denemeden oluşan deneme koleksiyonu piyasaya çıkartıldı.

Bu denemelerin arasındaki 1991'de yazdığı Out of the closet onto the bookshelf isimli denemesinde White, genç iken halk kütüphanesinde eşcinsellik ile ilgili sadece iki tane kitap bulabildiğini yazdı; bu kitaplar Venedik'te Ölüm (Thomas Mann) ve Nijinski'nin biyografisi idi. Her iki kitapta eşcinselliğin oldukça olumsuz şekilde gösterildiğini hissetti. White'ın kendisi üye olduğu yeni yazarlar neslinin bunu değiştirmiş olması, White'a göre neslin en büyük kazancı olmuştur.

Edmund White 1982'de American Academy of Arts and Letters'ın Award for Literature ödülü, 1994'te Genet'in biyografisi için National Book Critics Circle Award ödülü ve 2000'de Deauville Festivali Ödülü sahibi oldu. White, American Academy of Arts and Letters ve American Academy of Arts and Sciences üyeleridir.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurgusal[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurgusal olmayan[değiştir | kaynağı değiştir]

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Anılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Antolojiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]