Dunkerque filosu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dunkerque filosu, II. Dünya Savaşı'daki Fransa Muharebesi sırasında Dunkerque sahilinde mahsur kalan yaklaşık 350 bin İngiliz, Fransız ve Müttefik askerin kurtarılması için düzenlenen Dunkerque Tahliyesinde kullanılan irili ufaklı 850 adet gemiden oluşuyordu. İngiltere'deki Ramsgate Limanından kalkan gemiler 26 Mayıs - 4 Haziran 1940 arasında yaptıkları seferlerle önemli bir askerî gücün kurtarılmasında rol oynamışlardır.[1]

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Nazi Almanyası tarafından başlatılan Fransa Muharebesinin ardından Fransız Ordusu ve kıta Avrupasındaki Britanya Ordusuna bağlı birlikler hızlı bir şekilde geri çekilmek durumunda kalır. Tüm cephe hattında yaşanan mağlubiyetle beraber yaklaşık 350 bin Müttefik asker Dunkerque sahilinde kuşatılmıştır. İngiltere derhal bu askeri varlığı denizden tahliye etmek için harekete geçer.

Tahliye[değiştir | kaynağı değiştir]

Sahilde denizin sığ olmasından dolayı Kraliyet Donanmasına bağlı gemiler bögleye yaklaşamamakta, yaklaşabilen gemilere binmek için askerler saatlerce soğuk suyun içinde beklemekteydi. Dolayısıyla Britanya Denizcilik Bakanlığı kararnâme yayınlayarak alçak su çekimi olan küçük gemi, kayık, filika, özel yatların tahliye için alınmasını talep etti. Ramsgate'de toplanan, yakıt ikmali yapılan teknelere donanma personeli, tecrübeli denizciler ve gönüllüler komuta etti. Az sayıda balıkçı teknesi ve özel tekneler bizzat sahipleri tarafından kullanıldı. Tekneler bölgeye ulaştığında aldıkları askerleri açıkta bekleyen savaş gemilerine bırakmış veya doğrudan gerisin geriye İngiltere'ye götürmüştür. Tahliye sırasında Kraliyet Hava Kuvvetleri destek sağlasa da Luftwaffe saldırıları da yaşanmıştır.

Filoda öne çıkan gemiler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • MV Royal Daffodil
Gemi zaten savaş döneminde donanma emrindedir ve muharebe öncesinde asker sevkiyatında kullanılmıştır. Tahliye sırasında 28 Mayıs- 2 Haziran arasında gerçekleştirdiği 5 seferde toplam 7.461 askeri tahliye etmiştir. Son seferinde 6 Luftwaffe savaş uçağının saldırısında hasar alsa da limana ulaşmayı başarmıştır.
  • Medway Queen
Mayın toplama gemisi olarak kullanılmakta olan yandan çarklı gemi 7 seferde toplam 7 bin askeri kurtarmıştır. Bugün Kent'deki Gillingham Pier'da müze gemi olarak hizmet vermektedir.
  • Massey Shaw
Londra'ya kayıtlı yangın söndürme gemisi yaptığı 3 seferde 500 askeri tahliye etmiştir. Ayrıca Emil de Champ adlı geminin mayına çarpması sonucunda aldığı hasar yüzünden bu gemideki 30 askeri de almıştır.
  • Sundowner
Titanik gemisinin kurtulan subaylarından olan Charles Lightoller'ın sahibi olduğu motorlu yat 30 Mayıs 1940 tarihinde sefer görev emriyle Kraliyet Donanmasına dahil edilmiştir. Lightoller, göreve kendisi ve oğlu Roger'un gitmesinde ısrar etmiş ve gemi 127 askeri kurtarmıştır. Aşırı yüklenmiş durumdaki gemi batma tehlikesi atlatsa da Ramsgate'e ulaşabilmiştir. Gemi bugün Ramsgate Denizcilik Müzesi bünyesinde müze gemi olarak faaliyet göstermektedir.
  • Bluebird of Chelsea
Tekne, yaptığı iki seferde yüzlerce askeri kurtarmıştır.
  • Tamzine
Yaklaşık 4.5 metre uzunluğuyla tahliyeye katılan en küçük teknedir.Bugün Imperial War Museum bünyesinde sergilenmektedir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Brittannica Ansiklopedisinden 9 Ocak 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 9 Ocak 2023 tarihinde erişilmiştir