Duel Kalesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kale içerisindeki kilisenin kalıntıları. Doğu yönüne doğru bakış.

Duel KalesiKarintiya'da Feistritz an der Drau yakınlarında 1928 - 1931 yılları arasında yapılan kazılar sonucu ortaya çıkarılan geç antik çağ'a ait bir kale yerleşimidir.

Kilisenin korumaya alınan ve kısmen yükseltilen temel duvarları ziyarete açık olsa da, arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkarılan diğer yapılar bugün toprak altında kalmıştır. 1931 yılında sona eren arkeolojik kazılar burada milattan sonra 400lü yıllar civarında bir yerleşim olduğu saptayabilmiştir. Surlar ile korunan bu yerleşimin 6. yüzyılın sonlarına doğru Slavların bölgeye göçü sonucu terk edildiği düşünülmektedir.

Erken Hristiyan Kilisesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bugün bölgede temel duvarları görülebilen kilise 21 metre uzunluğu ve 14,5 metre genişliğindedir. Doğu yönüne bakmaktadır ve Apsis'in hemen önünde din adamlarının oturması için inşa edilmiş bir Synthronon bulunmaktadır. 7,15 genişliğindeki merkezi nef, eşit olmayan yan neflere sahiptir. .

Diğer yapılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Duel Kalesi planının bulunduğu, kale girişine dikilmiş bilgi panosu. Kırmızı renkle gösterilen yapı kilise.

Kilisenin doğusunda bulunan büyük yapı rahiplerin konakladığı bir yapı olarak yorumlanmaktadır. Bu yapının kuzeybatısında bir odanın vaftizhane olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Vaftizhane içerisinde bulunan vaftiz havuzu bir yonca içine işlenmiş kare formundadır.[1]

Literatür[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Gernot Piccottini: Die Römer in Kärnten. Universitätsverlag Carinthia, Klagenfurt 1989, S. 32–37. ISBN 3-85378-333-3
  • Franz Glaser: Teurnia. Römerstadt und Bischofssitz. Ein Führer zu den Ausgrabungen und zum Museum in St. Peter in Holz sowie zu den Fundorten im Stadtgebiet von Teurnia. Verlag des Geschichtsvereines für Kärnten, Klagenfurt 1992, S. 136–140.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Glaser: Teurnia, 1992, S. 139