Doğru Yol Türk Kültür Sanat Derneği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Doğru Yol Türk Kültür Sanat Derneği
Harita
Kuruluş1951
TürDernek
MerkezPrizren, Kosova
Koordinatlar42°12′29″K 20°44′21″D / 42.20806°K 20.73917°D / 42.20806; 20.73917
BaşkanBülent Emruş

Doğru Yol Türk Kültür Sanat Derneği veya kısaca Doğru Yol, 1951 yılında Prizren’de kurulan kültür ve sanat derneğidir. Prizrenli sanatçı, tiyatrocu, esnaf, müzisyen, iş insanı, doktor, eğitimci ve memurların bir araya gelerek kurdukları dernek, ilk olarak “Doğru Yol Sendikası Türk Kültür Sanatlar Cemiyeti” adını aldı.[1] Kurulduğu dönemde Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nin Kosova Özerk Sosyalist Bölgesi’nde Kosova Türklerinin çeşitli kültür faaliyetlerinin yürütüldüğü bir dernek olmuştur. Bu durum çeşitli değişikliklerle günümüzde de devam etmektedir.

1951 yılında Kosova’daki Türklerin varlığının tanınması sonrası birçok Kosova yerleşim bölgesinde Türkçe eğitim veren okullar açılmış, Türk kültür ve güzel sanatlar dernekleri de kurulmuştur.[2] Bu yeni dönemle beraber “Doğru Yol” da faaliyetlerine başlamıştır.

Amaç[değiştir | kaynağı değiştir]

Sanatın her yönüyle gelişmesine katkıda bulunmak, sanat çalışmalarıyla ülkenin kalkınmasında gerekli gayreti göstermek, kültürel gösteri ve şenliklere katılmak, üyelerine sanat kursları açmak, nota bilgisi vermek, her türlü sahne sanatı, çalgı teknikleri öğretmek, Kosova’da yaşayan halkların örf, adet ve geleneklerini sanat anlayışıyla yaşatmak ve geliştirmek derneğin tüzükle belirlenmiş amaçlarındandır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Doğru Yol Derneğinden Prizren YETKM’de Konser[ölü/kırık bağlantı] Prizren Yunus Emre Türk Kültür Merkezi
  2. ^ Suroy Recepoğlu, Altay (2004). Kosova'da Türkçe veya Kimlik Mücadelesi. Prizren: Kosova Türk Yazarlar Derneği. s. 6-7.