Domain hack

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Domain hack bir kelimenin ya da ifadenin alan adının akıllıca ve beklenmedik bir şekilde tescillenmesidir. Örneğin blackl.ist, instagr.am, youtu.be, goo.gl, blo.gs, del.icio.us.[1] Buradaki hack kelimesi beklenmedik bir numara anlamındadır ve siber güvenlikteki hack ile karıştırılmamalıdır. Bu domainlerin ortak noktası aslında domain adı için seçilen internet üst seviye alan adlarının önüne kelimeler konularak anlamlı kelimeler veya ifadeler elde edilmesidir.

Domain hack kısa alan adları almayı da sağlar ornekveriyoruz.com yerine ornekveriyor.uz alınabilmesi gibi. Bu tür domainler bu nedenle URL kısaltma servisleri için caziptir bunlara Google'ın kullandığı goo.gl veya Ekşi Sözlük'ün kullandığı soz.lk örnek verilerbilir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

23 Kasım 1992'de "inter.net" alan adı tescil edildi.[2] 1990'larda "pla.net" ile biten birkaç host adı aktifti. Bir kelimenin hecelenmesi fikri ile birlikte domain hack internet dünyasında daha da yerleşti. 3 Mayıs 2002 Cuma günü icio.us alan adı del.icio.us alan adını oluşturmak için tescil edildi.

who.is,[3] bir alan adının kayıtlı sahiplik bilgilerini gösteren bir whois arama hizmetidir. 12 Haziran 2002'de tescil edilmiştir.[4]

İnternet ülke üst seviye alan adılarının domain hack'te kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Çoğu durumda bu kısa alan adlarının kaydı her biri bir ülkeyi tanımlamak için kullanılan internet ülke üst seviye alan adılarına dayanır.

Bunlardan birkaç tanesi şu şekildedir:

  • soz.lk alan adı sözlük kelimesinin kısaltması için Ekşi Sözlük tarafından yönlendirme köprü kısaltma işlemleri için kullanılır ve Sri Lanka ülkesinin alan adını kullanır.
  • blo.gs alan adı "blogs" kelimesini oluşturmak için Güney Georgia ve Güney Sandwich Adalarının internet ülke kodu üst seviye alan adını kullanır.
  • fa.st ise İngilizcede hızlı anlamına gelen "fast" kelimesini oluşturmak için São Tomé ve Príncipe ada ülkesinin internet ülke kodu üst seviye alan adını kullanır.
  • instagr.am alan adı fotoğraf paylaşma servisi olan Instagram için "Instagram" kelimesini oluşturmak için Ermenistan'nın internet ülke kodu üst seviye alan adını kullanır.
  • helpmelearn.it İngilizce alanmı "öğrenmeme yardım et" olan "help me learn it" cümlesini meyada getirmek için İtalya'nın internet kod harflerini kullanır.
  • sexyi.am Ermenistan'nın internet ülke kodu üst seviye alan adını kullanır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Domain ve E-mail hacks". 18 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2020. 
  2. ^ "inter.net alan adının tescil kaydı". 6 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2020. 
  3. ^ "who.is web sitesi". 13 Ağustos 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2020. 
  4. ^ "who.is web sitesinin whois kaydı". 8 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2020.