Daizong (Tang)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Daizong
Çin imparatoru
Hüküm süresi18 Mayıs MS 762-10 Haziran MS 779
Önce gelenSuzong
Sonra gelenDezong
Doğum9 Ocak MS 727
Luoyang, Tang Hanedanı
Ölüm10 Haziran MS 779
HanedanTang Hanedanı

Daizong (Çince: 唐代宗; pinyin: Táng Dàizōng; MS 711-16 Mayıs MS 716) veya asıl adıyla Li Yu (李豫), Çin'de Tang Hanedanı'nın dokuzuncu imparatorudur. Saltanatı MS 762'den MS 779 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

İmparator Daizong, Tang Hanedanı'nın en büyük çocuğu olarak başarılı olan ilk imparatoru olan Suzong'un en büyük oğluydu ve An Luşan İsyanı sırasında, başkent Çang'an'ı yeniden ele geçiren Tang ve Uygur ortak seferlerinin generali olarak görev yaptı. Doğu başkenti Luoyang'ı isyancı Yan'dan aldı ve An Luşan İsyanı nihayet 763'te kendi saltanatının başlarında bastırıldı. Ancak bundan sonra, Tang eyaleti Tian Chengsi, Li Baochen ve Liang Chongyi gibi savaş ağaları sorun çıkarmaya devam ettiler. İmparatora yalnızca nominal sadakat sözü verirken, esasen kendi krallıklarını bağımsız devletler olarak yönetti. Sonraki Tang imparatorları bu savaş ağalarını ortadan kaldıramadığı veya kontrol edemediği ve merkezi hükûmetin gücü böylece yavaş yavaş aşındığı ve azaldığı için, bu gelecek nesiller için felaket olacaktı. Savaş ağalarının gücü, Tang'ın batı bölgelerinin Tibet istilaları tarafından istila edilmesini ve sonunda, kovulmadan önce 763'te Çang'an'ı kısa bir süre için ele geçirmeyi başaran Tibet İmparatorluğu'na kaybetmesini engelleyemedi.

İmparator Daizong, kendisini tahta geçiren yozlaşmış hadım Li Fuguo'yu iktidardan uzaklaştırdığı için itibar kazandı, ancak İmparator Daizong'un saltanatının geri kalanı, şansölye Yuan Zai, hadım Cheng Yuanzhen ve Yu Chao'en gibi bireylerin egemenliğini de görecekti. Ayrıca, İmparator Daizong'un hadımların manevraları sonucunda tahta çıkan ilk Tang imparatorudur. İmparator Daizong'un kendisinin de aşırı dindar bir Budist olduğu söylenmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Daizong (Tang)
Resmî unvanlar
Önce gelen:
Suzong
Çin imparatoru
MS 756-762
Sonra gelen:
Dezong