İçeriğe atla

Cyclemaster

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cyclemaster motorlu bisiklet

Cyclemaster güç tekerleği ilk kez Nisan 1950'de Utrecht Industries Fuarı'nda halka açık olarak göründü, ancak hikâye 1948'de, İkinci Dünya Savaşı'ndan hemen sonra başlamaktadır.[1] Bir grup Alman mühendis, HNG (Hart, Nibbrig & Greeve NV - otomobil ve motor döngüsü ithalatçıları) için çalışmak üzere Hollanda'daki Den Haag'a gönderilmiştir. Chemnitze'de DKW tarafından tasarlanan iki zamanlı bir arabanın geliştirilmesine yardımcı olacaklardır. Pennock NV, tarafından Den Haag'da bir prototip üretildi, ancak çok yüksek maliyetler nedeniyle, bu asla üretime girmemiştir. Çantasında, Almanlardan birinin tank, motor ve karbüratörünü bir tekerleğe yer edinmiş iki zamanlı bir bisiklet motoru için bir dizi planı vardır. Bu DKW tarafından tasarlanmıştı, ancak savaş nedeniyle üretime hiç girmemiştir.[2] Buna karşılık, bu DKW güç tekerleği 1930'ların Sachs Saksonyası'ndan türetilmiştir. Bu Alman Bernhard Neumann'dı (DKW'den bir tasarımcıdır). Planları incelemek için HNG'den iki tasarımcı, Rinus Bruynzeel ve Nico Groenerdijke ile bir araya gelmiştir.[3] Bir prototip yapıldı, ancak bir kez daha, yüksek maliyet Hollanda'da projenin daha da ileriye gitmesini engellenmiştir. Motor üzerinde çalışmak çok zor olduğunu kanıtlanmıştır.Bu nedenle üzerinde her çalışmak istediğinde bisikletten çıkarmak zorunda kalınmıştır. Bununla birlikte, üç tasarımcı, farklı bir bisiklet motoru yapmak için DKW planlarındaki parçaların çoğunu kullanma olasılığını görmüştür. HNG'ye bir şey söylemeden devam etmişlerdir. Yeni motor hazır olduğunda, DKW motorunu görmeyi beklenen HNG'ye sunmuşlardır. Bunun yerine, hepsi bir bisikletin ön tekerleğinin üzerine monte edilmiş tanklı bir motor görmüşlerdir. Üç mühendis, yeni motorun adını uydurmak için her birinin adının ilk iki harfini kullandı: Bernard, Rinus ve Nico- BeRiNi verilmiştir. Motora M13 tip numarası da verilmiştir.[4]

1950 cyclemaster

HNG, kasım 1949'da yeni motorun üretimine başlanmıştır.[5] İlk motorlar 25.7cc idi, bu 1951'de 32cc olarak değiştirilmiştir.[6]

Almanlar savaş esiri olarak sınıflandırıldıkları için, DKW bisiklet motoru planları Interpro Buro'nun eline geçmiştir.[7] Savaştan sonra Hollanda'da endüstrinin kurulmasına yardımcı olmak için kurulmuş uluslararası bir örgüt "Interpro Pats. Pend." her Cyclemaster kapağına damgalanmıştır. HNG, parçaların çoğu İngiltere'de yapılmış olmasına rağmen M13'ü inşa etmek için bir fabrika kurulmuştur.. Yeni fabrikanın adı Pluvier Motorenfabriek olmuştur.

Interpro, DKW planlarını İngiltere'ye göndermiştir. Planlardaki Almanca isim RadMeister'dı, bu da Cyclemaster olarak tercüme edilmiştir. Haziran 1950'de Cyclemaster'ın İngiliz versiyonu piyasaya sürülmüştür.[8] EMI Fabrikaları tarafından Hayes, Middlesex'te üretilen üniteyi pazarlamak için 26 Old Brompton Road, South Kensington, Londra'da Cyclemaster Ltd adlı bir şirket kurulmuştur.[9] Bu zamana kadar Cyclemaster, üretim sona erene kadar sadece küçük değişikliklerle sürecek olan tanıdık tasarıma yeniden şekillendirilmiştir.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kapasite 25.7cc
Delik & Strok 32X32
Tank Kapasitesi 2.5 Litre
Yakıt 25:1 benzin / sae20 yağı
Buji KLG F50
Dişli Oranı 18:1
Ağırlık 14.97 Kg
Maksimum Güç 0.6 bhp @ 3,700rpm (24.14 km/h)
Maksimum Tork 0.9 ft lb @ 3000rpm
Seyir Hızı 28.97 km/h ve 32.19 km/h
Yakıt Tüketimi 300mpg 28.97 km/h
Fiyat 25 Sterlin (o zamanda)
Karbüratör Amal 308
Mnyeto Wico-Pacy Bantamag
Cyclemaster tam görünümü

Cyclemaster bisikleti Hollanda'da £27'ye eşdeğer bir fiyata veya yaklaşık £38 'a satıldı, kauçuk yaylı alt bağlantı ön çatalı ile özel bir çerçevede mevcuttur. Tıpkı M13'te olduğu gibi, ilk motorlar 25.7cc ve daha sonra 32cc; tür numarası M14 üretilmiştir. Pluvier fabrikası hiçbir zaman motor parçası veya bisiklet yapmamıştır. Bunlar diğer fabrikalar tarafından yapıldı, örneğin Cyclemaster Ltd. Bazen "Dutch Cyclemaster" olarak adlandırıl, aslında ilk model olmuştur. Bunun göbek freni, Bantamag ateşlemesi ve Amal karbüratörü yoktur. Magneto kapağı kavisli çizgilere sahip bir "CM" logosuna ve "Cyclemaster Made in England" plakasına sahiptir. Yan kapağın iki deliği vardır, biri musluk için, diğeri filtre için, yakıt deposu radyal kaburgalara sahiptir. Bisiklet Almanya'da Rabeneick tarafından yapıldı, tekerlekler, kafa lambası, arka lamba ve eyer Hollanda'dan gelmiştir.[10] Silindir kapasitesi 1950 yılında 25.7cc idir. Bir yıl sonra bu 32cc olarak değiştirilmiştir. Hala Bantamag ve Amal karbüratör ile ama şimdi manyeto kapağı düz çizgilere ve bir "Cyclemaster Made in England" plakasına sahiptir.

Cyclemaster'ın ilk versiyonu İngiltere'de hiçbir zaman ticari olarak mevcut değildir. Tüm İngiliz 25.7cc Cyclemasters daha sonra "düz çizgi" stiline sahipken, Hollanda'ya yönelik makineler 1951'de silindir kapasitesi artırılana kadar önceki "kavisli çizgi" stilini korumuştur.

İngiliz pazarındaki ilk yılında Cyclemaster diğer dokuz cyclemotor ünitesiyle rekabet halindeydi (biri VéloSoleX'i içeriyorsa on); ancak, diğerlerine göre birkaç avantajı olmuştur. En düzgün tasarımlardan biridir. Kontroller ve kablolar hariç tüm makine tek bir ünitedeydi ve bir Cyclemaster takmak normal bir arka tekerlek takmaktan çok daha zor değildir. Cıvatalamak için yakıt tankları, dişliler veya kasnaklar gibi ekstralar yoktu ve döngüde herhangi bir değişiklik gerektirmİyordur. İngiliz pazarındaki en küçük kapasite çevrimci olmasına rağmen (18cc Lohmann o zamanlar İngiltere'de mevcut değildi) düz pistonlu ve döner giriş valfine sahip verimli motor tasarımı sayesinde rakiplerinin çoğunu geride kalacaktır. Bir debriyajla donatılmak, trafikte sabit motorlu makinelere göre kontrol etmek daha kolay olmuştur.

Cyclemaster, Kasım 1951'de Earls Court'taki Cycle and Motor Cycle Show'da sergiledi ve hub'da bir bardak altlığı freninin yeni özelliğini içermektedir. Bu iyileştirmenin bir jant frenine göre iki avantajı oluşmuştur. Daha verimliydi (Cyclemaster jantlar genellikle yağ ile kirlenir, bir jant freninin etkinliğini bozar) ve dururken debriyajı çalıştırmak için sürücünün sol elini serbest bırakması gerekiyordur. Cyclemaster £27 olarak piyasaya sürülmüştür. Fiyat Ağustos 1951'de artmıştır. Cyclemaster Ltd 38a St George's Drive, Victoria, Londra'ya taşınmıştır. Üretim Cyclemasters magneto kapağında kırmızı bir "CM" sembolü ile siyaha boyanmış olsa da, 1951 gösterisinde sergilenen model gümüş-gri ile tamamlanmıştır. Gelecek şeylerin bir alameti olmuştur. İngiltere'de satılan Cyclemasters, Hollanda için 32cc motor parçaları yapılmasına rağmen hala 25.7cc model olarak üretilmiştir.

Nisan 1952'ye kadar Cyclemaster Ltd, İngiltere'de 50.000'den fazla birim sattığının reklamını yapmıştır.[11]

1952'de Cyclemaster'da birkaç değişiklik yapılmıştır. Kapasite 32cc'ye çıkarılıp tank ve karbüratör kapağında stil değişiklikleri yapılmıştır. Manyeto aydınlatma bobinleri ile bire değiştirildi ve siyah renk şeması tank ve karbüratör kapağında kırmızı kaburgalarla "çok renkli gri" olarak değiştirilmiştir. Takılan manyeto Wipac Migemag olmuştur. Tüm bu değişikliklere rağmen fiyat £27 olarak kalmıştır.

Gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Cyclemaster artık üretiminin geri kalanı için sadece küçük ayrıntı değişikliklerine sahip olacaktır. Bunlardan en önemlisi 1953 yılında gerçekleşmiştir. Birincisi Cycle and Motor Cycle Show'da Cyclemaster, Bletchley Engineering Co Ltd. tarafından geliştirilen yeni bir karbüratör ile sergilenmesi olmuştur. BEC, bu karbüratörün geliştirilmesinde Cyclemaster ile yakın işbirliği yapmıştı, ancak anlaşma Cyclemaster'a özel haklar vermemiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Başlangıç". 23 Ocak 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "DKW". 23 Ocak 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Tasarımcılar". 23 Ocak 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "M13". 23 Ocak 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Üretim". 23 Ocak 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Motor.cc". 23 Ocak 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Interpro". 23 Ocak 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "ingiliz versiyonu". 23 Ocak 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Adres". 23 Ocak 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Bisikletin özellikleri". 23 Ocak 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "Satış reklamı". 23 Ocak 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi.