Cruel World (şarkı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Cruel World"
Ultraviolence albümünden Lana Del Rey şarkısı
Süre6:39
Şirket
Yazar
  • Lana Del Rey
  • Blake Stranathan
YapımcıDan Auerbach

"Cruel World", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Lana Del Rey'in üçüncü stüdyo albümü Ultraviolence'dan (2014) bir şarkı.[1][2] Albümün açılış parçası olarak ilk sırada bulunuyor. Sözleri "çılgın bir kızın sevgilisini uyuşturucuya karşı kaybetmesi üzerine melankolik bir tavırla" yazılmıştır.[3] Şarkı, Del Rey'in güçlü vokal performansını ve sözlerini öven çoğu eleştirmen tarafından alkışıyla karşılandı.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

"Cruel World" altı dakika otuz dokuz saniye uzunluğundadır. Del Rey ve Blake Stranathan tarafından yazıldı ve bestelendi ve Dan Auerbach tarafından prodüksiyonu yapıldı. Şarkı "kıyamet" teması üzerinde durur ve Del Rey'ın "Vücudumu ve zihnimi seninle paylaştım / Ama hepsi bitti / Yapmak zorunda kaldım / Çünkü şimdiye kadar beni geçti" sözleriyle başlar.[4] "Cruel World", hüzünlü, yankılanmış bir hayal gibi söylenir. Şarkı, yankılı tonuyla albümün açılış şarkısıdır ve diğer şarkıları ile tema ve prodüksiyon bütünlüğü sağlar..Del Rey şarkı için "Sahile indim ve her şeyi düşünüyordum, şahsen, sözler düşünürken bir anda aklıma geldi. Ardından dünyanın kaosu ve ağır baskısını düşünürken nakaratı yazdım," dedi.[5]

Krediler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ultraviolence'in notlarından uyarlanan krediler

Performans

Canlı performanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Del Rey, 11 Ekim 2014'te ACL Müzik Festivali'nde "Cruel World"ün prömiyerini yaptı.[6] Şarkı ayrıca The Endless Summer Tour ve 2016's Festival Tour'un açılış şarkısıydı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "New: Lana Del Rey, "Cruel World"". Prettymuchamazing.com. 22 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2015. 
  2. ^ "Ultraviolence by Lana Del Rey on iTunes". Itunes.apple.com. 1 Ocak 2014. 27 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2015. 
  3. ^ "Cruel World, Lana Del Rey | Blog | Dots & Dashes". Dotsanddashes.co.uk. 21 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2015. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". Amazon.com. 9 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2015. 
  5. ^ "Cruel World by Lana Del Rey Songfacts". Songfacts.com. 25 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2015. 
  6. ^ "Lana Del Rey - Cruel World // ACL Festival". YouTube. 18 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]