Crozier Adası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Crozier Adası

Crozier Adası (Danca: Crozier Ø), Avannaata ana belediyesine bağlı Qaanaaq belde belediyesi idaresindeki Grönland adasıdır.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Crozier Adası, Kanada'ya bağlı Ellesmere Adası ile Grönland arasında uzanan Nares Boğazı'nın bir parçası olan Kennedy Kanalı'ndaki üç adanın en güneyindedir. Diğer iki ada, yine tamamen Grönland idaresindeki Franklin Adası ile Kanada ve Grönland arasında paylaşılan ve adanın ortasından sınır geçen Hans Adası'dır. Issız, bitki örtüsü olmayan ada, Franklin Adası'nın yaklaşık 13 kilometre güneybatısında yer alır ve yalnızca yaklaşık 3,1 × 1,5 km boyutundadır.[1]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Ada, Haziran 1854'te Elisha Kent Kane tarafından keşfedildi. Adanın adı, John Franklin'in 1845-1848 keşif gezisinde ikinci komutan olan Britanyalı deniz subayı Francis Crozier'den gelmektedir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Karte mit allen offiziellen Ortsnamen. 2 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bestätigt vom Oqaasileriffik, bereitgestellt von Asiaq.
  2. ^ Peter R. Daws. Hans Ø og Hans Ø (PDF). 16 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 15 Mayıs 2023.