Courier Posta Sunucusu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Courier Posta Sunucusu
Orijinal yazar(lar)Sam Varshavchik
İlk yayınlanmaMayıs 2000
Güncel sürüm1.1.4 / 12 Mayıs 2021
Programlama diliC++, Perl, C
İşletim sistemiLinux, POSIX, MacOS, FreeBSD, [[Oracle Solaris ]]
TürMesaj aktarım aracısı
LisansGPL
Resmî sitesiwww.courier-mta.org Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Courier Posta Sunucusu, SMTP, IMAP, POP3, SMAP, webmail ve posta listesi hizmetlerini ayrı bileşenlerle sağlayan bir posta aktarım aracısı (MTA) sunucusudur. En çok IMAP sunucu bileşeni ile bilinir.

Courier, dahili bir yerel ağ ile İnternet arasında bir posta aktarıcısı olarak kullanılabilen bir yazılımdır. Ayrıca posta kutularına son teslimatı gerçekleştirebilir. Courier, maildir formatını kullanarak yerel depolama sağlar ve eski posta kutusu dosyalarına da teslimat yapabilir. Yapılandırma dosyaları düz metin formatındadır ve Perl betikleri içerebilir. Normal işletim sistemi hesapları için posta hizmetleri sunabildiği gibi, LDAP dizin hizmeti, Berkeley DB, MySQL veya PostgreSQL kimlik doğrulama veritabanları tarafından yönetilen sanal posta hesapları için de posta hizmetleri sunabilir.

Courier'in maildrop filtreleme sistemi, webmail ve IMAP sunucusu gibi bileşenleri, diğer posta sunucularıyla kullanılabilen bağımsız paketler olarak da kurulabilir. Özellikle Courier-IMAP, maildir kullanarak yapılandırılmış Qmail, Exim ve Postfix sunucuları ile popüler bir şekilde kullanılmaktadır.

Courier kaynak kodu, Linux ve BSD türevi çekirdeklerine dayanan çoğu POSIX uyumlu işletim sistemlerinde derlenebilir. Ayrıca, SMTP uzantıları kullanarak liste yönetimi ve spam filtreleme özellikleri de sunmaktadır.[1]

Referans[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Variable Envelope Return Path SMTP Extension". IETF Datatracker (İngilizce). 11 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2023.