Comet (tank)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Comet tankı sayfasından yönlendirildi)
Comet I Kruvazör Tank (A34)

Çeşidi Kruvazör Tank
Uyruğu Birleşik Krallık Birleşik Krallık
Özellikler
Ağırlık 33 ton
Uzunluk 6,55 m
Genişlik 3,04 m
Yükseklik 2,67 m
Mürettebat 5 (komutan, silahçı, yükleyici, sürücü, yardımcı sürücü)


Zırhı 102 mm
Ana silahı 77 mm HV 58 mermi
Diğer silahları 2 x 7.92 mm Besa Makineli tüfek
Motor Rolls-Royce Meteor V12
600 beygir (447 kW)
Kaldırma kapasitesi 18 beygir/ton
Süspansiyon donanımı Christie süspansiyon
Harekat menzili 250 km
Azami hızı 50 km/s


Comet I Kruvazör Tank (A34), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Ancak savaşın sonuna yetiştirilebilen bu tank İngilizlerin savaş sırasında sahip olduğu en iyi tanktı.

Üretimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Almanlar ile yapılan Batı Çölü Harekâtı sırasında elde edilen cephe tecrübeleri sonucunda İngilizlerin kendi tanklarına olan güvensizlikleri iyice arttı. Bundan ötürü Leyland Motors Ltd firması tarafından bu bilgiler ışığında daha ekonomik ve etkili bir tank tasarımı çalışılmaya başlandı. Bu tankın yapımında elde bulunan Cromwell tankına ait parçalarında kullanılması istendi. Tasarım bunun ışığında sürdürüldü.

İlk yapılan tasarım Challenger modelini, basitçe Cromwell şasesi üzerine monte edilen 17 pounder tanksavar topundan oluşuyordu. Topun ağırlığından ötürü tasarımda tankın zırhı düşürüldü. Bu süre zarfında 200 adet tank üretilmişti.

İkinci teşebbüsde (A34), tasarımcılar 17 pounder topun daha geliştirilmiş bir modelini tercih ettiler. Tankta 77 mm lik top kullanıldı. Top hala 76.2mm kalibre çapındaydı ama adı "77mm" idi. Bunu sebebi mühimmatı farklı ve değiştirilemezdi. Ayrıca topun namlu çıkış hızı oldukça düşüktü. Araç üzerinde başka birkaç değişiklik daha yapıldı: Zırh koruması geliştirildi, gövde ve taret üzerine yeni kalkan zırh kaynaklandı. Mühimmat zırhlı teneke kutulara konuldu. Süspansiyon güçlendirildi. Dönüş tekerlekleri eklendi. Tareti döndürmek için elektrikli mekanizma takıldı (bu tasarım özelliği Churchill tankından alındı). Bu mekanizma gücünü motordan alıyordu.

İlk deneme modeli Şubat 1944 tarihinde üretildi. Tankın üretimi ve teslimi ise Eylül aynı buldu. Savaşın sonuna kadar 1.200 adet tank üretildi.

Kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu tank ilk olarak İngiliz 11. Zırhlı Tümeni Aralık 1944 tarihinde teslim edildi. Savaşın sonuna kadar bu birlik bu tank modeliyle donatıldı. Geç gelmesinden ötürü Comet tankı hiçbir ana cephede çatışmaya girmeden Ren nehrini aştı ve Haziran 1945 tarihinde yapılan Berlin'in Kurtuluşu Geçişi'ne katıldı. Renkli çizimi Tank Almanya otobanlarında büyük bir hıza ulaşarak ilerledi.

Kore Savaşı sırasında, Comet tankı daha ağır Centurion, ile beraber kullanıldı. Comet 1958 yılına kadar Britanya Ordusu servisinde kaldı. Daha sonra dış ülkelere satıldı. Güney Afrika gibi ülkeler 1980'li yıllara kadar bu tankı kullandı.

Comet MK I model B ise Finlandiya Ordusu'na bağlı zırhlı birlikler tümeninde 1970 yılına kadar kullanıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]