Clyde Adaları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Clyde Körfezi'nin içindeki adalar
Bute'den görülen Kutsal Ada
Brodick Körfezi'nde Brodick Kalesi'nin önünde uzanan PS. Bunun gibi yandan çarklı vapurlar eskiden Clyde'da son derece yaygındı.

Clyde Körfezi Adaları, İç ve Dış Hebrides, Orkney ve Shetland'dan sonra en büyük beşinci İskoç ada grubudur. Ayrshire ile Argyll ve Bute arasındaki Clyde Körfezi'nde bulunurlar. Yaklaşık kırk adadırlar. Yalnızca dördü yerleşim yeridir ve yalnızca dokuzu 40 hektar (99 akre) ve üzeri büyüklüktedir. En kalabalık olanları Arran ve Bute'dir. Great Cumbrae ve Holy Adası gibi özel feribot güzergahları ile hizmet verilmektedir.[1][2] Dört büyük İskoç takımadasındaki adaların aksine, bu gruptaki adaların hiçbiri birbirine veya anakaraya köprülerle bağlı değildir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Clyde Körfezi

Yayla Sınır Fayı, Bute'yi geçip Arran'ın kuzey kesiminden geçer. Bu nedenle, jeolojik açıdan, adaların bir kısmı yaylalarda, bir kısmı Orta Ovalardadır.[3] Arran'ın İskoçya'ya jeolojik benzerliğinin bir sonucu olarak, bazen "minyatür İskoçya" olarak anılır .

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Little Cumbrae'den Kale Adası

Firth of Clyde, 55 ila 56 derece kuzey enlemleri arasında yer alır. Bu, Kanada'daki Labrador ve Aleut Adaları'nın kuzeyindeki enlemle aynı enlemdir. Bununla birlikte, Gulf Stream'in kuzey uzantısı olan North Atlantic Drift'in etkisi kış havasını yumuşatır. Sonuç olarak, bölge ılıman, nemli bir okyanus iklimine sahiptir. Sıcaklıklar genellikle soğuktur, ortalama 6 °C (43 °F) civarındadır. Ocak ve 14 °C (57 °F) Temmuz ayında deniz seviyesinde olur.[4] Kar nadiren deniz seviyesinde bulunur ve donlar genellikle anakaradakinden daha az görülür. İskoçya'nın batı kıyısındaki çoğu adada olduğu gibi, yıllık ortalama yağış miktarı genellikle yüksektir: 1.300 milimetre (51 in) Bute'de, Cumbraes'de ve Arran'ın güneyinde ve 1.900 milimetre (75 in) Arran'ın kuzeyindeki ölçümüdür. Arran dağları daha da ıslakdır hatta zirveleri 2.550 milimetre (100 in) fazla alıyor yıllık yağmuru. Mayıs, Haziran ve Temmuz en güneşli aylardır: ortalama olarak, her yıl bu 3 aylık dönemde toplam 200 saat parlak güneş ışığı vardır. Güney Bute, en çok sıcak havanın görüldüğü kısımdır.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Destinations" 3 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Caledonian MacBrayne. Retrieved 22 January 2011.
  2. ^ "Getting Here" 18 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The Holy Isle Project. Retrieved 12 May 2012.
  3. ^ Gillen (2003) p. 28
  4. ^ a b "Regional mapped climate averages" 4 Ağustos 2012 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi Met Office. Retrieved 4 September 2009.