Carla'nın Şarkısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Carla's Song sayfasından yönlendirildi)
Carla'nın Şarkısı
Carla's Song
Film Posteri
YönetmenKen Loach
YapımcıSally Hibbin
SenaristPaul Laverty
OyuncularOyanka Cabezas
Robert Carlyle
Scott Glenn
MüzikGeorge Fenton
Görüntü yönetmeniBarry Ackroyd
KurguJonathan Morris
DağıtıcıAlta Films
Süre127 dakika
Dilİngilizce, İspanyolca

Carla'nın Şarkısı (Özgün adı: Carls's Song), yönetmenliğini Ken Loach'ın yaptığı; başrollerini Oyanka Cabezas (Carla) ve Robert Carlyle'ın (George) paylaştığı 1996 İngiltere yapımı film.

İngiltere'nin Glasgow şehrindeki otobüs şoförü George ile Nikaragua'lı göçmen Carla'nın İngiltere'de başlayan ve Nikaragua'da devam eden öyküsü aracılığıyla 1980'lerin Nikaragua'sında sandinst iktidarı destekleyen kesimin, ABD'li kontgerillalar tarafından desteklenen askeri diktalara karşı verdikleri mücadeleyi anlatır.[1]

Film iki bölümden oluşur: Birinci bölümde; Glasgowlu, başına buyruk otobüs şoförü George, genç bir kadının olan Carla'nın otobüse biletsiz binmesine göz yumar. Nikaragua göçmeni olan Carla, eski bir sandinist gerillasıdır. Aralarında bir ilişki başlar. George, Carla'nın hikâyesini ögrenir. Romantik komedi havasındaki ilk bölümden sonra politik bir öykünün anlatıldığı ikinci bölüm başlar.[2] Bu bölümde George, Carla'nın dava arkadaşı ve sevgilisi olan Antonio'yu bulmak için Nikaragua'ya gider.

Filmde, Nikaragua egemen devletlerin, emperyalizmin bir oyun alanı gibidir. Sandinistlerle, kontrgerillalar arasındaki uzun soluklu mücadele bir iç savaş prototipi teşkil eder (Örneğin, filmde ABD'deki Reagan hükûmeti, İran-Irak Savaşı sırasında ambargo koyduğu İran'a silah satıp, Nikaragua kontrgerillarına para gönderir).

Film, 1996 yılında Venedik Film Festivali'nde İtalyan Senatosu Özel Ödülü'ne değer görülmüştür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaplan, Neşe; Kaplan, Ali Barış. "Mücadele ve Direnişin Cesur Ajanı Ken Loach un Sinemasında İnsanın Özgürleşme Sorunu Psikanalitik Yöntemle Ülke ve Özgürlük Filmi Analizi". Marmara İletişim Dergisi, Sayı 18, Yıl 2011. 25 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2021. 
  2. ^ "Carla'nın Şarkısı". Sinesmart.net sitesi. 22 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2021.