Afili Delikanlı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Afili Delikanlı
Sweet Sixteen
YönetmenKen Loach
YapımcıRebecca O'Brien
SenaristPaul Laverty
OyuncularMartin Compston
Annmarie Fulton
William Ruane
MüzikGeorge Fenton
DağıtıcıIcon Film Distribution
CinsiSinema filmi
TürüDram
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i21 Mayıs 2002 (Cannes Film Festivali)
4 Ekim 2002 (Birleşik Krallık)
Süre106 dakika
ÜlkeBirleşik Krallık
Almanya
İspanya
Dilİngilizce
Hasılat$316,319[1]

Afili Delikanlı (özgün ad: Sweet Sixteen), Ken Loach'un yönetmenliğini yaptığı 2002 tarihli dram filmi. Film, Liam isminde, hapishaneden çıkacak annesi ile yeni bir hayata başlamayı uman bir gencin hikâyesini anlatmaktadır. Liam'ın bu uğurda para kazanma çabalarının arka planını İskoçya'daki sosyal hayat oluşturmaktadır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Liam kısa bir süre sonra 16 yaşına basacaktır. Aynı zamanda annesi de bu süre içinde hapishaneden çıkacaktır. Liam ve arkadaşları varoşlarda yoksul bir hayat sürmektedirler. Kaçak sigara satarak para kazanmaktadırlar. Annesinin sevgilisi Stan ise uyuşturucu işindedir ve Liam'ı da kendi işlerinin içine çekmek istemektedir. Fakat Liam bunu reddeder. Liam aynı zamanda dedesinin evinden de atılır. Bunun üzerine ablası Chantalle'ın evine taşınır. Liam bir gün arkadaşı Pinball ile birlikte ablasının küçük oğlunu gezdirirken bir karavan görür ve ilerideki hayatları için bu karavanı satın almak ister. Fakat para gereklidir, bunun için de nefret etse de Stan'in çetesinden uyuşturucu çalıp bunu satmayı kararlaştırır. Fakat bir miktar para kazandıktan sonra, yerel uyuşturucu satıcıları ile birlikte çalışmak zorunda kalır. Arkadaşı Pinball'u ise istememektedirler.

Liam, ablası ve arkadaşları ile bir gün karavanla piknik yapmaya gideceklerken, karavanın yandığını görürler. liam, bunu yapanın Stan olduğunu düşünür ve Stan'in camını kırar. Halbuki karavanı yakan Pinball'dur. Liam'ın çalıştığı mafya babası, Liam'a yeni bir ev alır ve Liam hapisten çıkan annesini buraya yerleştirir. Ama ertesi gün annesinin Stan'in evine ggittiğini öğrenir. Annesini Stan'den uzaklaştırmak isteyen Liam, Stan'in evine gider. Fakat çıkan arbedede Stan'i bıçaklar.

Son sahnede Liam sahilde yürümektedir. Ablası telefonla arayarak polisin peşinde olduğunu söyler. Bugünün aynı zamanda 16. yaş günü olduğunu da hatırlatır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Başarıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, 2002 Cannes Film Festivali'nde en iyi senaryo ödülünü kazanmıştır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Sweet Sixteen (2002)". 5 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2014. 
  2. ^ "2002 Cannes Film Festivali Ödülleri". 10 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]