Canik Arms

Vikipedi, özgür ansiklopedi
CANiK
Slogan
  • Superior Handguns (2013-2020)
  • Superior Firearms(2021, Günümüz)
Eski ad(lar)CANiK 55
TipAnonim şirket
TürSavunma
KurucuH. Zafer Aral
Genel merkezi
Çalışan sayısı~700
Web sitesicanikarms.com

CANiK, Samsun Yurt Savunma (SYS) Şirketi bünyesinde faaliyet gösteren bir ateşli silah üreticisidir. Şirketin yönetim merkezi İstanbul'da, üretim tesisi ise Samsun'da bulunmaktadır. 69 ülkede kolluk kuvvetleri, siviller ve müsabaka atıcıları tarafından kullanılmaktadır. Şirket, polimer gövdeli TP9 (Tactical Pistol 9 mm) serisi tabancalarıyla bilinmektedir.[1][2][3]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

CANiK, ismini eski dönemlerde korunmak için sığınılan bir dağdan almıştır. Şirket, öncesinde "CANiK 55" adıyla Browning HP ve CZ 75 model tabancalar üretti. 2000'li yıllarda, ismini daha yalın ve kolay hatırlatmak için "CANiK" olarak değiştirdi. Bu reorganizasyonu takip eden yıllar içerisinde, tabanca üretimi ve satışı alanında dünyada ilk 7'de, hükûmet yüklenicisi rolüyle ise ilk 4'te yer aldı.[4]

Bünyesinde bulunduğu SYS'nin havacılık ve savunma sektöründe (özellikle uçak ve güdümlü-güdümsüz füzelerde) kullanılan daha kuvvetli ve hassas parça üretiminde kullanılan know-how'u sayesinde CANiK, ar-ge süresinde, TP serisi olan polimer gövdeli tabancaları pazara sundu. TP serisi silahlar, 2018 yılının Ocak ayında Savunma Sanayii Başkanlığı'nın ‘Yerli ve Milli Tabanca’ projesi kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri ve kolluk güçlerinin görev tabancası olmak üzere seçildi.[5][6]

CANiK TP9 serisi tabancalar, doğruluk-dağılım, dayanıklılık ve güvenilirlik testlerinden geçip "METE" ismini aldı. Günümüzde özel kuvvetler ve özel harekât birimleri de dahil olmak üzere silahlı kuvvetler ve kolluk güçlerinin de görev tabancası olarak hizmet vermektedir.[7]

2018 ile 2021 yılları arasında süren ar-ge süreci neticesinde CANiK, .50 kalibre (12,7 mm) M2 ağır makineli tüfeğini yeniden dizayn edip geliştirdi ve üretti. CANiK M2 QCB (Hızlı Değiştirilen Namlu), yapılan bağımsız testler sonucunda ateşleme iğnesi sağlamlığını, uzun ömürlü oluşunu ve yüksek doğruluklu namluya sahip olduğunu kanıtlayıp, birçok devletin envanterine eklendi.

Tabancalar[değiştir | kaynağı değiştir]

1. Nesil[değiştir | kaynağı değiştir]

TP 9 serisi, sivil ve resmi kullanıcı pazarının arzı ön planda tutularak, TP 9 V1 modeli ile iğne ateşlemeli ve polimer gövdeli bir tabanca olarak üretildi. Çift hareketli olarak geliştirilen bu tabanca Türkiye’nin ilk polimer gövdeli iğne ateşlemeli tabancası olarak 2012 yılında piyasaya sürüldü. ArdındanTP9 V2 hem tek hem de çift hareketli olarak geliştirildi ve 2013 yılında Türk Polis Teşkilatı'nın tabanca ihalesini kazandı. Global çaptaki arz-talep ve şartnameler gereği TP 9 V2 modelinin yanında tek hareketli olan TP 9 SA, TP 9 SF ve gez yerine optik nişangah takılabilen özelliği ile dikkat çeken TP9 SFx modelleri geliştirildi ve üretildi.

2. Nesil[değiştir | kaynağı değiştir]

TP 9 serisinin 2. nesli, esas olarak Türkiye ve global pazarlardaki güvenlik kuvvetlerinin hizmet silahı ihalelerinin kuralları gereği üretildi. En belirgin özellikleri iki elle kullanılabilirliği olmasıdır. TP9 V2’nin yerine alan TP9 DA, TP9 SF Mod.2, TP9 SF ELITE, TP9 SF ELITE-S ve bunun türev modelleri TP 9 serisinin 2. nesil silahlarıdır.

3. Nesil[değiştir | kaynağı değiştir]

3.nesil TP 9 serisi tabancalar, 2018 yılında Danimarka Ordusu ve Birleşik Devletler’in Sınır ve Gümrük Muhafaza ihaleleri kapsamında yarışan silahların tam, kompakt ve sub-kompakt sınıftan oluşan bir aile teşkil etmesi gerekliliği üzerine şekillendi. Bu ihalelerin teknik isterleri göz önünde bulundurularak METE serisi görev tabanca ailesi geliştirildi. Bu seri TP9 SFx METE, TP9 SFT METE, TP9 SF METE, TP9 SF METE-S ve TP9 SUB METE tabancalarından oluşmaktadır. Üçüncü nesilden itibaren üretilen tüm modeller kullanım konseptlerine göre piyasaya sürülmüştür.

4. Nesil[değiştir | kaynağı değiştir]

CANiK tabancalarının son nesli 2021 yılında üretildi ve artık TP 9 ismini taşımamaktadır. 4.Nesil tabancalar tamamen modüler gövde tasarımına sahip olup tek bir ekipman(Canik Montaj -Demontaj takımı) ile tabancanın en ufak parçasına kadar kolaylıkla sökülebilmektedir. Buna ilave olarak tabancanın kunduz kuyruğu, tetik korkuluğu yeniden tasarlandı ayrıca yeni gövdelere harici şarjör hunisi haricinde dahili(kendinden şarjör hunisi) şarjör hunisi özelliği de eklendi. Bu yeni nesil CANiK modellerinin ilk örneği SFx RIVAL, TP9 SFx METE’nin yerine alan METE SFx ve TP9 SFT METE’nin yerine alan METE SFT oldu.

Ayırt edici özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

CANiK TP9 ve METE serisi bağımsız yapılan dayanıklılık, güvenilirlik ve dağılım testleri sonucu silahlarda kullanılan tetik mekanizması, namlu, ateşleme mekanizması parçaları ve sürgüye(kapağa) uygulanan kaplamalar (Tenifer ve tenifer üzerine Cerakote) ile diğer silah üreticileri arasında ön plana çıkmaktadır. CANiK tabancalarının en belirgin özelliğinden ikisi ise, 50.000 atış sonrasında bile mermi dağılımını 25 metrede 10 cm'nin altında tutması ve kısa kurulum mesafesine sahip özel tetik mekanizmasıdır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Alemdar, Ahmet (4 Ekim 2021). "Samsun Yurt Savunma üretiminin yüzde 95'ini 68 ülkeye ihraç ediyor". DefenceTurk. 4 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022. 
  2. ^ "SUPRESSOR & SILENCER QUALIFICATIONS". Canik Arms. 12 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "SYS Yönetim Kurulu Başkanı H. Zafer ARAL: "50 yıllık sanayicilik geçmişinin üzerine inşa ettiğimiz Samsun Yurt Savunma, yılda 400.000 adet tabanca üretebilen bir endüstri devi haline geldi."". savunmahaber.com. 4 Haziran 2021. 23 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2022. 
  4. ^ Gazetesi, Dünya (11 Kasım 2021). ""Cahit Bey'in çantası" dünyanın ilk akıllı tabancasını üretecek!". Dünya Gazetesi. 11 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022. 
  5. ^ COM, Samsun Haber. "Dünyanın en büyük 7. hafif silah üreticisi Canik Arms! Bu gurur Samsun'un". Samsun Haber. 8 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022. 
  6. ^ "CANiK ACADEMY savunma sanayisinde "eğitici adımlar" atıyor". Anadolu Ajansı. 8 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022. 
  7. ^ "Canik yeni tabanca modeliyle yine 'yılın tabancası' ödülünü Türkiye'ye getirmeyi hedefliyor". Anadolu Ajansı. 3 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022.