Cadillac One

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Amerika Birleşik Devletleri başkanlık devlet arabasının mevcut modeli (Eylül 2018'de piyasaya sürüldü)

Amerika Birleşik Devletleri başkanlık devlet arabası ("Canavar" lakaplı, "Cadillac One", "İlk Araba"; kod adı "Stagecoach") Amerika Birleşik Devletleri başkanının resmi devlet arabasıdır.

Amerika Birleşik Devletleri başkanları, 20. yüzyılın başlarında Başkan William Howard Taft'ın dört araba satın alması ve Beyaz Saray ahırlarını garaja dönüştürmesiyle otomotiv teknolojisini benimsedi. Başkan Franklin D. Roosevelt'in yönetimi, Amerika Birleşik Devletleri Gizli Servis standartlarına göre üretilen ilk başkanlık devlet arabası olan Sunshine Special'ı satın alana kadar, başkanlar stokta, değiştirilmemiş arabalara bindiler. John F. Kennedy suikastına kadar, başkanlık devlet arabaları sıklıkla başkanın üstü açık ve halkın gözü önünde yolculuk yapmasına izin veriyordu. Başkan Kennedy'nin suikastı, giderek daha fazla zırhlı ve mühürlü arabaların gelişmesini başlattı; 2009–2018 devlet arabasının beş-inç (130 mm) kurşun geçirmez camdan yapılmıştır ve kendi çevre sistemi ile hermetik olarak kapatılmıştır. Başkanlık devlet arabasının mevcut modeli, 24 Eylül 2018'de piyasaya sürülen benzersiz bir Cadillac'tır.

Hizmet dışı bırakılan başkanlık devlet arabaları, sırlarının dış taraflarca bilinmesini önlemek için Gizli Servis'in yardımıyla sökülüp imha ediliyor. 20. yüzyılın sonları ve 21. yüzyılın başkanlık konvoyları, diğerlerinin yanı sıra güvenlik, sağlık hizmetleri, basın ve rota temizleme araçları da dahil olmak üzere, başkanlık devlet arabası dışında 24-45 araçtan oluşuyordu.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Arabaya binen ilk görev yapan başkan, 13 Temmuz 1901'de Stanley Motor Carriage Company'nin buharlı arabasına kısa süreliğine binen Başkan William McKinley'di. Amerika Birleşik Devletleri Gizli Servisi'ne göre, başkanın at arabasını yaya olarak takip etmek onlar için bir gelenekti, ancak otomobilin yaygınlaşmasıyla birlikte Gizli Servis, Başkan Theodore Roosevelt'i takip etmek için 1907 White Motor Company buharlı arabasını satın aldı Başkan, "sert bir binici imajı" nedeniyle araca binmekten kaçındı.

Yıkım[değiştir | kaynağı değiştir]

20. yüzyılın sonlarında, Amerika Birleşik Devletleri Gizli Servisi'nin, başkanlık devlet arabasının kullanım ömrünü tamamladıktan sonra imhasına katılması bir gelenekti. Federal ajanlar mermileri ve patlayıcı mermileri iki amaçla kullanıyor. Birincisi, otomobilin bu tür silahlara karşı etkinliğini göstermek, ikincisi ise aracı parçalayıp üretim, zırhlama ve savunma yeteneklerine ilişkin sırları yok etmektir.

Cumhurbaşkanlığı konvoyları[değiştir | kaynağı değiştir]

Biden'ın konvoyunun Edmund Pettus Köprüsü'nden geçişi (5 Mart 2023)

Başkanlık devlet arabasının yer aldığı konvoylar detaylı ve kapsamlı operasyonlardır.

John F. Kennedy suikastının ardından konvoy dört motosiklet eskortu, üç otobüs ve 17'den fazla arabadan (başkanlık devlet arabası dahil) oluşuyordu Başkan George W. Bush yönetimindeki konvoylarda iki düzine kadar araba yer alıyordu. Başkan Obama döneminde 30 araç daha oluşturdular; arasında konvoyu yönetecek ve sokakları temizleyecek polis arabaları da vardı; Amerika Birleşik Devletleri Gizli Servisi detaylarını, elektronik karşı önlemleri, kilit personeli, bir Gizli Servis Karşı Saldırı Ekibini, "tehlikeli madde azaltma" personelini ve ekipmanını ve Beyaz Saray İletişim Ajansı personelini taşıyacak spor hizmet araçları; basın kamyonetleri; ambulans; ve dahası bulunmaktadır.

Başkanlık devlet arabasının bakımı Amerika Birleşik Devletleri Gizli Servisi tarafından yapılırken, başkanın konvoyundaki diğer destek araçlarının bakımı Beyaz Saray Askeri Ofisi tarafından yapılmaktadır.[1] Konvoy organizasyonunun zorluğu nedeniyle helikopterler (Marine One) tercih edilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The President's Motorcade". Washington, D.C.: White House. 30 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]