Cadı Ağacı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cadı Ağacı
YazarAyla Kutlu
ÜlkeTürkiye
TürRoman
Yayım1983
YayımcıBilgi Yayınevi
Sayfa223

Cadı Ağacı, Ayla Kutlu'nun 1983 yılında yayımlanan romanı.

Toplumda aydın tabaka içerisinde yer alan; kendisini yaşamındaki kötücül olaylara teslim etmiş bir kadın üzerinden yalnızlaşmayı, kaçışı ve intiharı anlatır. 11 bölümden olulan eser, başkahramanı Doktor Nilüfer’in iç çatışmaları ve konuşmaları üzerinde yapılandırılmıştır.[1] Bölümlerin her biri değişik kişi, olay, mekân veya zamandan bahsetmektedir.[2]

Roman, 1986 yılında ikinci, 1999 yılında üçüncü baskısı yapılmıştır.1994 yılında yönetmen Fide Motan tarafından beyaz perdeye aktarılmıştır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Romanın başkahramanı Nilüfer, ülke sorunlarına duyarlı aydın bir kadın doktordur. Fakir bir ailede büyümüş, basını erken yaşta kaybetmiş, Tıp Fakültesi'nden mezun olup, meslektaşı Vedat ile evlenmiş ve bir çocuk sahibi olmuştur. Eşinden ilgi görmediği ve kocası kızına aşırı düşkünlük gösterdiği için mutsuz lur. Yalnızlığını gidermek ve kendinden olarak gördüğü fakir insanlara yardımcı olmak adına Ankara’nın Ulucanlar semtinde muayenehane açar.

Nilüfer'in eşi ve kızı Suna ile sürdürdüğü rutin yaşam, kızının 3 yaşında pencereden düşerek ölümü ile bozulur. Nilüfer, kızını kaybettikten sonra acılarından kurtulmak için kötücül umursamaz birisine evrilir. Muayenehanesini kapatıp Tıp Fakültesi'ne asistan olarak giren Nilüfer, hocası Halil ile yakınlaşır; aşkları dedikodulara neden olur.

Halil'e kanser teşhisi konuması ve ölümü ile Nilüfer tekrar sarsılır. Fakir halktan koparak zengin kesimin yaşadığı Meşrutiyet’te muayenehane açar. İçki ve parayla kendini avutmaya çalışır. Yalnızlaşır ve sahte dostluklara ve ilişkilere yönlenir.

Tatile çıktığı Kaş'ta Hüseyin'le tanışır ve onun siyasi suçlardan aranan kaçak durumdaki kardeşi Nahit'i evinde saklamayı kabul eder ama daha sonra onu eve almayarak Nahit'in polis tarafından vurulup sakat kalmasına sebep olur. Bu olaydan sonra, sosyalist olmasına rağmen bir devrimciye sahip çıkamadığı gerekçesiyle çevresindekiler tarafından dışlanır. Bu olayı unutabilmek için fakülteden arkadaşı Tahsin'le bir ilişki yaşar ancak fazla sürmez.

Yaşamında her şey kötüye gittiği için kendisini bir cadı ağacına benzeten Nilüfer, dengesini büsbütün kaybeder. Son bölüm, iç hesaplaşmasını anlatır. olaylarda kendi sorumluluğunu kabul etse de karşısına çıkanların da onun kadar suçlu olduğuna inanır, ancak tüm bedelleri o öder ve hayatına son verir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Çopur, Gürhan (23 Mart 2020). "AYLA KUTLU'NUN CADI AĞACI ROMANINDA YAPI VE İZLEK". The Journal of Social Sciences. 28 (28): 354-373. doi:10.16990/SOBIDER.4497. ISSN 2149-0821. 3 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2024. 
  2. ^ Çavuşoğlu, Alper (2017). "Ayla Kutlu'nun Cadı Ağacı Romanının sosyal değerler bakımından incelenmesi". Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans tezi. 3 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi.