CBU-100 Misket Bombası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir AGM-12B ve bir AGM-12C ile birlikte bir CBU-99, ön plan. CBU-99 ve CBU-100 hemen hemen aynıdır.

CBU-100 Misket Bombası (Mk-20 Rockeye II olarak da bilinir), esas olarak bir tanksavar modunda kullanılan bir Amerikan misket bombasıdır. 222 kg ağırlığında (490 libre) ve 247 Mk 118 Mod 1 bombacıkları taşır.

Tanksavar misket bombası, havadan fırlatılan, geleneksel bir serbest düşüş silahıdır. Mk 20, CBU-99 ve CBU-100 zırhlı araçlara karşı kullanılıyor.

Tasarım[değiştir | kaynağı değiştir]

Mk 20 misket bombası uçaktan serbest bırakıldığında, kurma telleri (birincil ve/veya isteğe bağlı devreye alma), Mk 339 fünyesini (ve son zamanlarda FMU-140 fünyesini) devreye sokmak ve kanatları serbest bırakmak için yeterince çekilir. Pozitif silahlı kanat serbest bırakma kurma teli, kanat serbest bırakma bandını serbest bırakır ve hareketli kanatlar yay kuvveti ile açılır. Fünyenin çalışması, dağıtıcı kasasını ikiye bölen ve bombaları/bombaları dağıtan, dağıtıcıdaki lineer şekilli şarjları başlatır.

Mk 339 Mod 1 birincil sigorta kurma kablosu çekildiğinde, kurma kablosu çıkarıldıktan sonra fünye 1.2 saniyede çalışacaktır. Pilot seçenek süresini (4.0 saniye) seçerse, hem birincil hem de seçenek kurma kabloları çekilmelidir. Pilot, seçenek süresini seçerse ve birincil devreye alma kablosu çekilmezse, fünye çalışmayacak ve hatalı olacaktır.

Savaşta Kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir ABD donanmasına ait F/A-18C Hornet, USS Nimitz'den Güney Irak'taki bir göreve doğru yola çıktı. Uçak, diğer silahların yanı sıra CBU-100 Rockeye misket bombaları da taşıyor.

CBU'lar filoya tamamen monte edilmiş çok yönlü olarak teslim edilir. Rockeye's Mk 7 bomba dağıtıcısının kargo bölümü, silahın ana yapısıdır ve bombacıkları/bombaları içerir. Aerodinamik ve fünye montajı için kargo bölümünün ön ucuna bir burun kaplaması eklenmiştir. Takılı fünye üzerindeki emniyet/kol göstergesini görüntülemek için bir gözlem penceresi vardır. Dağıtıcı, duvarların içinde uzunlamasına olarak sabitlenmiş iki doğrusal şekilli yüke sahiptir. Başlatıldığında, bu şekilli yükler dağıtıcıyı önden arkaya doğru yarıya böler ve bombacıklar/bombalar serbest düşüş yörüngelerinde yayılır.

Bir A-4 Skyhawk tarafından konuşlandırılan ve konuşlandırıldıktan hemen sonra açılan bir CBU-100 Rockeye 247 adet bombacık atıyor.