Blas Infante

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Endülüs Anavatanının Babası Blas Infante'nin portresi.

Blas Infante Pérez de Vargas (Casares, 5 Temmuz 1885 - Sevilla, 11 Ağustos 1936), bölgeci, federalist ve milliyetçi yönleriyle Endülüsçülüğün ideoloğu olarak tanınan İspanyol denemeci, noter ve politikacıydı. İspanya iç savaşının başında askeri darbeyle vuruldu.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

5 Temmuz 1885'te Malaga'nın Casares kasabasında doğdu. Babası hukuk mezunu ve Casares Mahkemesi sekreteri Luis Miguel Infante Andrade idi ve annesi Ginesa Pérez de Vargas, orta sınıf bir aileden geliyordu. Liseyi 1899'a kadar Archidona Dini Okullarında ve Aguilar y Eslava Cabra Enstitüsü'nde okudu. Infanes 1898 felaketinden kaynaklanan ekonomik krize uğradı. Bu nedenle Blas okulu ve lisenin son yılını bırakmak zorunda kaldı. Okul bedava yaptı.

1900'den beri Casares mahkemesinde noter olarak çalıştı, Haziran ve Eylül aylarında kendisini incelemek için gittiği Granada Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde kendi başına okurken, 1906'da derecesini tamamladı. Tanınmış bir Granada ailesine mensup olan arkadaşı şair Alberto Álvarez de Cienfuegos, daha sonra 1919'da Endülüs Kordoba Meclisi'ne üye oldu.

1909'da bir muhalefeti onayladı, ardından 1910'dan itibaren Cantillana'da noter olarak görev yaptı. Bu hedef, Sevilla'nın entelektüel ortamı ve Endülüs bölgeci fikirleriyle, özellikle de Sevilla Athenaeum üyeleriyle temas kurmasını sağladı. 1920'lerde çalıştığı Isla Cristina gibi diğer yerlerde noterlik görevini yerine getirerek Endülüs halkı hakkındaki bilgilerini pekiştirdi.

Alfonso XIII'in saltanatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfonso XIII döneminde, Blas Infante'nin siyasi düşüncesi, 19. yüzyıl İspanya'sının cumhuriyetçi ve federalist hareketlerinin varisi olarak kendini gösterdi. Endülüs'ün diğerlerinden farklı bir İspanyol bölgesi olarak varlığını savunmaya dayanıyordu. Amacı Endülüs'ün yeniden inşasını gerçekleştirmek, İspanya'nın yenilenmesini sağlamaktı.

1915'te en önemli eseri yayınlandı: Endülüs'ün tarihine, kimliğine ve sorunlarına dair kişisel vizyonunu ve güçlendirilmesine yönelik önerilerini açıkladığı İdeal Andaluz. 1916'da, derinden hayran olduğu Joaquín Costa üzerine yazdığı bir makale, La obra de Costa başlıklı ışığı görecekti. 1918'de, Endülüs için bölgesel bir anayasa önerisinden esinlenen (varsayımsal bir federal içinde) Ronda Meclisi düzenlendi. Federal Demokratik Cumhuriyetçi Parti'nin 1883'te hazırladığı (1883 Antequera Anayasası olarak bilinir), Endülüs'ün siyasi özerkliğini elde etmek için Endülüs'ün izleyeceği temelleri oluşturdu. Buna ek olarak, Blas Infante'nin "Endülüs'ün nişanı" olarak yeşil-beyaz bir İslami ilham bayrağı ve Herkül ile bir kalkan benimseme önerisi onaylandı.

Blas Infante tarafından tasarlanan Endülüs'ün resmi kalkanı.

1918 seçimlerinde Blas Infante, bir yıl sonra aynı bölge ve Sevilla için Gaucín seçim bölgesi için aday olmaya çalıştı, ancak büyük malikanelerin güçlü varlığı nedeniyle başarılı olamadı. 1 Ocak 1919'da, birkaç Endülüs Merkezinin üyeleriyle birlikte, Endülüs kavramını federal bir İspanya içinde tarihi bir milliyet olarak anlaşılan Endülüs kavramını tanımlayan Cordoba Endülüs Manifestosu'nu imzaladı.

Infante, 19 Şubat 1919'da Angustias García Parias ile evlendi ve dört çocuğu oldu. Aynı yıl "Milletler Cemiyeti" ni yayınladı. Ayrıca "Motamid, Sevilla'nın son kralı" (1920), "Hayvan masalları" (1921) ve "Almanzor" yazdı.

1924'te Motamid'in Agmat'taki mezarını ziyaret ettiği ve sözde torunlarıyla tanıştığı Fas'a gitti. Bazı kaynaklar, 15 Eylül 1924'te Ahmed adını alarak Ağmat'ta küçük bir camide şehadet yoluyla İslam'a girdiğini iddia ediyor. Infante'nin kendisini Müslüman olarak tanıyacağı eylemin tanıkları, Fas'ta doğan ve Moors'un torunları olan iki Endülüslüydü: Omar Dukali ve Beni-Al-Ahmar'ın Kabila'sından bir diğeri. İslam, Blas Infante. Bir röportajda kızı María de los Ángeles Infante, İslami bağlantısını reddediyor ve Santa Teresa ve San Juan de la Cruz'un hayranı olacağını ve San Vicente caddesindeki Dominik Anneler manastırının bir hayırseveri olacağını doğruluyor. José Luis Ortiz de Lanzagorta'dan alıntı yapan Christiane Stallaert, kendisinin İslam'a dönmediğini ve deizm ve kilise karşıtlığı ile karakterize edileceğini iddia ediyor. Ayrıca "laik" olarak da tanımlandı.

Miguel Primo de Rivera'nın diktatörlüğü sırasında, onunla işbirliği yapmayı reddetti, bu nedenle misilleme olarak 1916'da kurduğu Endülüs Merkezleri ve siyasi Endülüsizm için bir platform olarak "Endülüs" dergisinin başyazısı kapatıldı. 1921'de "Pedagojik diktatörlük" kitabını yayınladı. 1928'de Galiçya'nın ideologlarıyla tanışmak için Galiçya'ya gitti ve Galiçya'nın "Nós" adlı dergisine katılmak için gitti. Bu yıllarda Portekiz'i de dolaştı. 1930'da Malaga Ülkesinin Dostları Ekonomik Topluluğu'nda Endülüs halkını ve tarihini övdüğü bir siyasi konferans verdi. 1931'de Devrimci Cumhuriyet Fırkası'nın Haziran ayında yapılacak genel seçimlere adaylığına katıldı.

Georgism'in bir destekçisi olan Infante, 1923'ten 1931'e kadar Isla Cristina'da (Huelva) noter olarak çalıştı, Diego Pérez Pascual Caddesi'nde (eski adıyla Calle Real) ikamet etti ve burada kendisine bir plaket verildi.

Cumhuriyet ve İspanya İç Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

1931'de Cumhuriyetin ilanıyla birlikte Coria del Río noterliğini devraldı ve burada Endülüs mimarisinden esinlenerek Dar al-Farah (Arapça "Sevinç Evi") adını verdiği bir ev inşa etti. Blas Infante dekorasyonuyla bizzat ilgilendi.

Blas Infante, Cunta Liberalista de Andalucía'ya (JLA) başkanlık etti ve bir kez daha Federal Cumhuriyetçi Parti için çeşitli adaylar için koştu. Ancak mecliste temsil alamadı. Siyasi kampanyasının temel noktaları şunlardı: federalizme karşı merkeziyetçiliğin reddi, caciquismo'ya çözüm, karmaşık seçim sisteminin reformu, ekonomi ve adalet, eğitim özgürlüğü, evlilik vb.

1931'de Cumhuriyet'in hareket tarzını şiddetle eleştiren ve seçimlerde Endülüs adaylığının maruz kaldığı boykotu anlatan "Tablada ve Endülüs Özgür Devleti Komplosu Hakkında Gerçekler" kitabını yayınladı. Bu eserde onun konumu, "Endülüs'ün Özgür Devleti" tanımında radikalleştirilmiştir.

Son araştırmalarda gösterildiği gibi, gerçekte sözde komplo, kralcı ordunun Cumhuriyet'e karşı bir tepkisiydi ve buna, Jaca veya Cuatro Vientos gibi sosyalist cumhuriyetçi ayaklanmaların en muhafazakar kesimlerinin korkusunu eklemek için.

Kasım 1933'te Malaga seçimlerinde Cumhuriyetçi Radikal Sosyalist Parti (PRRS) ve Radikal Sosyalist Sol tarafından kurulan Endülüs Cumhuriyetçi Solu adlı bir koalisyon içinde yeniden aday oldu ve bu adaylık başarısız oldu ve Infante için kayda değer bir hayal kırıklığı oldu.

1933'te, bazı Endülüs kasabalarının orakçıları tarafından gün doğumu veya gün batımında söylenen bir ilahi olan dini şarkı Santo Dios'un melodisinin Endülüs'ün ilahisi olmasını önerdi ve sözlerini onun bir metni için değiştirdi. Bu marş, 1918'de Ronda Meclisi'nde seçilen bayrak ve kalkanla birlikte, 2007'de yeniden düzenlenen 1981 Endülüs Özerklik Statüsü'nün 6.2. maddesine göre şu anda Endülüs'ün resmi sembolleridir.

Ocak 1933'te Endülüs Özerklik Statüsü Temelleri'nin bir ön taslağı, Cordoba Meclisi'nde onaylandı ve bilgi için Endülüs şehir meclislerine sunulmak üzere onaylandı ve daha sonra yeni bir Meclis nihai Statü Projesini hazırlayacaktı. ve bu şekilde Cumhuriyet Anayasası'nın 12. maddesine ilişkin işlemler başlatılabilir. 1935'te hükûmet üyeleriyle birlikte El Puerto de Santa María hapishanesinde hapsedilen Katalonya Generalitat başkanı Lluís Companys'i ziyaret etti.

Çekim[değiştir | kaynağı değiştir]

1936 seçimlerinden sonra Halk Cephesi'nin zaferiyle Endülüs hareketi yeniden güç kazandı. 5 Temmuz 1936'da yapılan Sevilla Meclisi'nde Blas Infante, geleceğin Endülüs Bölge Kurulu'nun onursal başkanı olarak kabul edildi. 18 Temmuz'da İspanya İç Savaşı'nı başlatan bir askeri darbe oldu ve 2 Ağustos'ta Çavuş Crespo komutasındaki dört Falanjist, onu sabahın ortasında Coria del Río'daki evinde gözaltına aldı. Coria Kent Konseyi'ne nakledildi ve kaçış yasasını uygulama yolunda ona suikast düzenleyecek olmalarına rağmen, darbe valisi Pedro Parias'ın yeğeni olduğu için karısı onu Sevilla'ya canlı götürmeyi başardı. Sekiz gün boyunca isyancılar tarafından hapse çevrilen Jaúregui sinemasında tutuklandı. 10 Ağustos gecesi Sevilla eski belediye başkanı José González Fernández de la Bandera, belediye başkan yardımcısı Emilio Barbero Núñez ve sosyalist milletvekilleri Manuel Barrios Jiménez ve Fermín de Zayas ile birlikte kamyonla cezaevinden alındı. 11 Ağustos sabahı Seville-Carmona karayolunun 4. kilometresinde iki tutukluyla birlikte yargılanmadan veya mahkum edilmeden vurularak öldürüldü. Pico Reja toplu mezarındaki 1100'den fazla ceset arasında olması bekleniyor. İspanya'nın en büyüğü olan Reja, San Fernando mezarlığında, savaşın başlangıcında kurbanların neredeyse tamamı vuruldu.

Dört yıl sonra, savaştan sonra oluşturulan Siyasi Sorumluluklar Mahkemesi, onu ölüme ve mirasçılarını para cezasına çarptırdı.

Anmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Endülüs Cuntası Endülüs Araştırmaları Merkezi 2001 yılında Blas Infante'nin Coria del Río'daki evini satın alarak onu Endülüs tarihi ve kültürel mirası olarak bir ev müzesine dönüştürdü. 2018 yılında Endülüs Özerklik Müzesi kuruldu.

2002'de Andalucía Junta'nın desteğiyle, Antonio Gonzalo'nun yazıp yönettiği ve aktör Daniel Freire'in başrolde olduğu Blas Infante'nin hayatını anlatan "Bir tekil tutku" adlı bir film yayınlandı.

Endülüs Parlamentosu tarafından "Endülüs Vatanının Babası" olarak kabul edilir.

Her yıl 28 Şubat'ta Endülüs Günü'nü kutlamak için onurlandırılır.

Yazılı eserler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Endülüs Ideali (1915)
  • Costa'nın işi (1916)
  • Milletler Cemiyeti (1919)
  • Motamid, Sevilla'nın son kralı (1920)
  • Hayvan Masalları (1921)
  • Pedagojik Diktatörlük (1921)
  • Tablada komplosu ve Endülüs Özgür Devleti hakkındaki gerçek (1931)
  • Endülüs'ün Temelleri
  • Almanzor