Bir Katilin İfadeleri: Ted Bundy

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes
TürDocu-series
Proje tasarımcısıJoe Berlinger
YazarJoe Berlinger
YönetmenJoe Berlinger
ÜlkeABD
Diliİngilizce
Sezon sayısı1
Bölüm sayısı4
Yapım
Yönetici yapımcı
Görüntü yönetmeniAdam Stone
Gösterim süresi60 dk.
Yapım şirketi
Dağıtımcı firmaNetflix
Yayın bilgileri
Yayın tarihi24 Ocak 2019 (2019-01-24)
Dış bağlantılar

Bir Katilin İfadeleri: Ted Bundy, 24 Ocak 2019'da[1] Ted Bundy'nin idamının 30. yıldönümünde Netflix'te gösterime giren bir Amerikan belgeselidir. Joe Berlinger tarafından oluşturulan ve yönetilen 60 dakikalık dört bölüm, seri katil Ted Bundy'nin 100 saatlik görüşmeleri ve arşiv görüntülerinin yanı sıra ailesi, arkadaşları, hayatta kalan kurbanları, davasında çalışan kişiler ve kolluk kuvvetleri ile yapılan görüşmelerden oluşturuldu.[2][3]

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Seri, Bundy'nin yaşamını, suçlarını, tutuklanmalarını, kaçışlarını ve ölümünü ayrıntılı olarak izliyor. Dizide arşiv görüntüleri, polis kanıtları, kişisel fotoğraflar ve Stephen Michaud'un 1980 ölüm sırası röportajları var. Bundy davasıyla ilgili insanlar arasında hayatta kalan kurbanlar, tanıklar, ailesi ve eski dostları ile birlikte memurlar, yetkililer ve gazeteciler yer alıyor.[4][5]

Florida hapishanesinde Bundy

Kapatılan Davalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Chi Omega Cinayeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Colorado Springs'teki Garfield İlçe Hapishanesinden kaçtıktan sonra Bundy Florida'ya gitti ve Florida Eyalet Üniversitesi'ndeki Chi Omega kız öğrenci yurduna saldırdı. Dört kadını vahşice dövdü ve iki kişiyi öldürdü: Lisa Levy ve Margaret Bowman. Ayrıca Levy'e cinsel saldırıda bulundu. Bundy olay yerinden kaçtı ancak daha sonra onu cinayete bağlayan bir iz kanıtı bıraktı: Levy'nin kalçalarında çift ısırık izi. Bir ay sonra, memurlar Bundy'nin araba sürüşünden şüphelenince Pensacola Polisi tarafından tutuklandı. Çalınan birkaç kredi kartı bulunduktan sonra Bundy sonunda ismini polise açıkladı. Chi Omega evindeki cinayetler dikkatlerini çekti ve Bundy'nin ülkenin dört bir yanındaki genç kadın cinayetlerine bağlı olduğundan şüphelendiler. Leon County Şerif W. Kenneth Katsaris, Levy'nin cesedinde bulunan ısırık izlerini Bundy'nin dişleriyle eşleştirmeye karar verdi. Ortodontistler Bundy'nin Levy'de bulunan ısırık izlerinin eşleşip eşleşmediğini anlamak için diz izlerini aldılar. Tanık kürsüsünde adli tıp odontoloğu Dr. Souviron eşleşmeyi onayladıktan sonra, jüri sanığın suçlu olup olmadığına karar vermek için altı saat boyunca müzakere etti ve sonunda onu birinci derece cinayetten suçlu buldu.[6]

Kimberly Leach'in kaçırılması ve öldürülmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bundy'nin ölüm cezası belgesi

Pensacola polisi tarafından tutuklanmadan önce, Bundy başka bir kurbanı kaçırdı - 9 Şubat 1978'deki okul günü boyunca ortadan kaybolan 12 yaşındaki Kimberly Leach. Kaybolmasından iki ay sonra, Leach'in vücudu bir ahırda bulundu. 12 yaşındaki kurban saldırıya uğradı ve öldürüldü. 1980 yılında, Bundy aleyhindeki dava ile mücadele eden bir savcı olan Bob Dekle, Bundy'yi Leach'in davasına Bundy'nin minibüsünde bulunan kanıtlarla ve Leach'in kıyafetlerinden kıyafet lifleriyle Leach'i öldürdüğü gün giydiği kıyafetlerle eşleştirdi. Tanıklar, Bundy'nin küçük bir kızla beyaz bir minibüse yürüdüğünü bildirdi. Bu kanıtla, jüri Bundy'yi suçlu buldu ve ona tekrar ölüm cezası verildi.[7]

İtiraf ve ölüm cezası[değiştir | kaynağı değiştir]

22 Ocak 1989'da, infazdan iki gün önce Bundy otuz civarı kadını öldürdüğünü itiraf etti.

Kritik Tepki[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizi eleştirmenlerden karışık eleştiriler aldı. Rotten Tomatoes, şovun %54'lük bir onay notuna sahiptir ve 24 değerlendirmeyle ortalama 5,88/10 reyting almıştır. Sitenin kritik fikir birliği, "Rahatsız edici ironiyle bağlanmış, Bir Katilin İfadeleri: Ted Bundy, konuyu en az yanıltıcı hale getiriyor." [8] Ağırlıklı bir ortalama kullanan Metacritic'de, seri, 6 eleştirmenden alınan ve "karışık veya ortalama yorumları" belirten 55 puan almıştır.[9]

Vulture'ta Matt Zoller Seitz, dizide biraz hayal kırıklığına uğradığını yazdı. Stephen Michaud'un Bundy'nin güdülerini anlayamadığı için haberlerin, görüntülerin ve temel röportajların "dokumasını" takdir etmesine rağmen, dizinin amacını kaybettiği anlamına gelmediğini yazdı.[10]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ""Ted Bundy Survivor Recalls Her Horrifying Experience In Netflix Clip". UPROXX. 2019-01-24. Retrieved 2019-01-24". 26 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ ""Netflix's 'Ted Bundy Tapes' Warning Has People Terrified to Watch It Alone". Complex. Retrieved 2019-01-24". 3 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Schedeen, Jesse (2019-01-24). "Netflix's Conversations With a Killer: The Ted Bundy Tapes Review". IGN. Retrieved 2019-01-24". 27 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes | Netflix Official Site". www.netflix.com. 31 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2019. 
  5. ^ Yamato, Jen (7 Şubat 2019). "'The Ted Bundy Tapes' and 'Shockingly Evil': Why Joe Berlinger doubled down on the serial killer". Los Angeles Times. 7 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2019. 
  6. ^ Michaud, Stephen G.; Aynesworth, Hugh (1999). The Only Living Witness: The True Story of Serial Sex Killer Ted Bundy (İngilizce). Authorlink. ISBN 9781928704119. 24 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2022. 
  7. ^ "Ted Bundy, notorious serial killer — The Kimberly Leach Trial — Crime Library on truTV.com". 7 Ağustos 2011. 7 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2019. 
  8. ^ "Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes: Miniseries" (İngilizce). Rotten Tomatoes. 5 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Conversations With a Killer: The Ted Bundy Tapes Reviews" (İngilizce). Metacritic. 30 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ Seitz, Matt Zoller (31 Ocak 2019). "The Ted Bundy Tapes Examines an Infamous Serial Killer, But Finds Only a Horrifying Void". Vulture. 31 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]