Bilek Kesenler: Bir Aşk Hikâyesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bilek Kesenler: Bir Aşk Hikâyesi, Goran Dukic’in yazıp yönettiği, başrollerinde Patrick Fugit, Shea Whigham ve Shannyn Sossamon’ın bulunduğu 2006 yapımı bir kara mizah filmi. Film, sadece intihar edenlerin gittiği tuhaf bir alemde geçmekte.

Film, Etgar Keret’ın “Kneller’ın Mutlu Kampı” isimli kısa öyküsünden esinlenilmiştir. Kısa öykü “Tanrı Olmak İsteyen Otobüs Şoförü” isimli kitapta bulunabilir. “Pizzeria Kamikaze” isimli bir çizgi roman versiyonu da bulunmaktadır.

Film aslında Kodak’ın ürettiği 16 mm renkli filmlerle çekilecekti. Bu filmler ile elde edilen renklerin, paralel evrenler duygusunu daha iyi verebileceği düşünüldü.[1] Fakat çok zaman alan bir yöntem olduğu anlaşılınca üzerinde düzenleme yapılabilen filmler kullanıldı.[2] Yine de istenilen etki yakalandı ve film başarılı bir şekilde sonuçlandı.

Filmin bütçesi yaklaşık 1 milyon dolar kadardı.[3] 2006 Sundance Film Festivali’nde galası yapıldı ve ilk olarak 19 Ekim 2007’de sadece belirli yerlerde vizyona girdi. Vizyona girdiği bölgelerin arttırılması ise 2 Kasım 2007’de oldu. Lionsgate Home Entertainment bünyesinde, 25 Mart 2008’de DVD olarak yayımlandı.[4] Film olumlu eleştiriler ile beraber kendisine geniş bir hayran kitlesi oluşturarak kült filmler arasına girme şansı yakaladı.[5] Seneler içerisinde bu hayran kitlesi git gide büyümekte.

Filmin Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Zia, kendi canına kıydıktan sonra kendisini ilginç bir arafta bulur. Burada her şey tamamen aynıdır, sadece biraz daha kötüsü. Renkler loş, gökyüzü yıldızsız ve en önemlisi burada gülümsemek imkânsız. Bu garip aleme sadece intihar edenler gelir. Mesela konseri esnasında canına kıyan Rus müzisyen Eugene ve peş peşe intiharlar ile burada yeniden kavuşan tüm ailesi. Zia ve Eugene araftaki zamanlarının çoğunu barlarda geçirirler. Ancak Zia’nın, Brian isimli eski bir arkadaşıyla karşılaşmasıyla işler değişir. Eski sevgilisi Desiree’in de intihar ettiğini öğrenen Zia, onu bulmaktan başka bir şey düşünemez ve Eugene’i de bu yolculukta kendisine katılması için ikna eder. İkili beraber Eugene’in külüstür arabasına atlayıp yola çıkarlar. Bu arabayla ilgili bilinmesi gereken iki garip özellik vardır: Yolcu koltuğunun altına düşen her şey bir karadelik tarafından yutulur ve arabanın çalışmayan farlarını en iyi mekanikçi bile düzeltemez. Yolculukları sırasında, Mikal isimli -kendisinin buraya kazara geldiğini ve geri dönebilmek için yönetimdeki insanları (Yİ) aradığını iddia eden- bir otostopçuya rastlarlar. Böylece yollarına üç kişi devam ederler.

Üçlü geride birçok macera bırakmışken -tam da tenha ve karanlık bir otoyoldayken- Mikal arabadaki bir düğmeye basar ve bozuk farlar mucizevi şekilde çalışır hale gelir. Bunun sevincini yaşarlarken otoyolun ortasında yatmakta olan bir adam yüzünden direksiyonu kırıp kaza yaparlar.

Köpeğini ararken uyuyakalmış olan adamın Kneller isminde bir komün lideri olduğunu öğrenirler. Kneller, üçlüyü dinlenmeleri için kampına davet eder. Kampa ulaştıklarında fark ettikleri ilk şey bu kampçıların hepsinin küçük garip “mucizeler” gerçekleştirdikleri olur. “Mucize” yaratabilmenin tek yoluysa bunu çok fazla istememektir. Üçlü, kampta düşündüklerinden daha uzun süre kalırlar ve bu süre zarfında Zia mucizelere kafayı çok fazla takar çünkü kendisi henüz hiçbir şey yapamamıştır. Bunu, Mikal’ın “yönetimdeki insanlar” takıntısıyla karşılaştırınca Mikal sinirlenir ve buraya yanlışlıkla gelme sebebinin aşırı doz uyuşturucu olduğunu açıklar. Eugene ise Nanuk isimli bir kadınla tanışır ve aşık olur. Mikal ve Zia, kampı terk etme planları yaparken Yan isimli bir kampçı Kneller’ın köpeğini bulduğu haberiyle çıkagelir. Kneller’ın köpeğini, kendisine “Mesih Kral” diyen bir tarikat liderinin kaçırdığını öğrenirler. Kneller, Zia, Mikal ve Yan köpeğin tutulduğu kampı bulmak için yola çıkarlar.

Grubumuz kaybolmuştur ve geceyi ormanda geçirmeye karar verirler. Uyuyamayan Mikal ve Zia, okyanus kenarında bir yer keşfederler ve geceyi orada beraber geçirirler. Kneller ikiliyi -muhtemelen- kullanılmış olan prezervatifler ve iğneler arasında yatarken bulur. Yola devam ederler ve nihayet Mesih’in kampına ulaşırlar. Kendisine “Mesih Kral” diyen bu adamın, ruhunu bedeninden ayırarak “gerçek” bir mucize yaratacağını iddia ettiğini öğrenirler. Kneller köpeğini esir alan Mesih ile yüzleşirken, Zia da Desiree’in tarikattaki müritlerden biri olduğunu ve intiharının tek sebebinin bu tarikata katılarak Mesih’e destek vermek olduğunu öğrenir.

Mesih intihar ederek gerçek bir mucizesini gerçekleştirmek üzereyken, Kneller’ın yönetimdeki insanlar için çalışan gizli bir ajan olduğu ortaya çıkar. Mesih ve Desiree tutuklanır, Mikal ise Zia’ya geri döneceğine dair söz verip yönetimdeki insanlarla beraber gider. Eugene ve Nanuk geldiğinde Zia hala Mikal’ın dönmesini beklemektedir. Zia’ya, Mikal’ın hayata geri döndüğünü ve Kneller’ın kampının kapatıldığını söylerler. Eugene arabasını Zia’ya verir ve Nanuk ile beraber trene biner. Zia, gökyüzünde Mikal’ın daha önce yarattığı yıldızın hemen yanında bir yıldız yaratır ve sonunda bir mucize gerçekleştirebilmiş olduğunu fark eder. Düşünceler içerisinde yolcu koltuğunun altındaki karadeliğe girer.

Kutularla dolu bir koridorda Kneller’ı görürüz. Kutuların birinden Zia’nın dosyasını çıkartır ve cebine saklar. Zia’nın, yükseklerde bir tanıdığı olduğu için ne kadar şanslı olduğunu mırıldanarak gözden kaybolur.

Zia gözünü hastane yatağında açar. Koridorda doktorlarla konuşan ailesine bakar. Odanın diğer tarafındaki yatakta kimin yattığına bakmak için kafasını çevirir. Mikal ile birbirlerine gülümserlerken film sona erer.

Kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Karakter
Patrick Fugit Zia
Shannyn Sossamon Mikal
Shea Whigham Eugene
Leslie Bibb Desiree
Tom Waits Kneller
Mark Boone Jr. Mike
Clayne Crawford Jim
Will Arnett Mesih Kral
Nick Offerman Polis
Mary Pat Gleason Eugene'in Annesi
Anatol Rezmeritza Eugene'in Babası
Cameron Bowen Kostya
Chase Ellison Kostya'nın Küçüklüğü
Abraham Benrubi Erik
John Hawkes Yan
Anthony Azizi Hassan
Sarah Roemer Rachel
Azura Skye Tania
Mikal P. Lazarev Nanuk
Adam G. Benzin İstasyonu Görevlisi
Jazzmun ve George Weiss Vando Transseksüeller
Amy Seimetz Nina

Filmin Müziği[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin müziklerinin temelini Gogol Bordello oluşturmaktadır. Öyle ki Eugene karakteri, grubun vokali olan Eugene Hütz’ten esinlenilerek yaratılmıştır. Filmin girişinde, Kneller karakterini canlandıran, Tom Waits’in “Dead and Lovely” şarkısını duyulmaktadır. İlk bar sahnesinde sırasıyla Joy Division’dan “Love Will Tear Us Apart” ve Christian Death’ten “Deathwish” çalmaktadır. Her iki grubun da vokali hayatına intihar ile son vermiştir. Filmin bir noktasında “Macar İntihar Şarkısı” olarak da bilinen “Gloomy Sunday”in farklı bir kaydını duymaktayız. Filmin müziklerinin hepsi ya intihar hakkında ya da bir şekilde intihar ile ilişkilidir. Film sayesinde özellikle Gogol Bordello’nun hayran kitlesinde ciddi bir artış yaşanmıştır. Filmde sıkça duyduğumuz “Through The Roof ‘n’ Underground” şarkısı, grubun en popüler parçası haline gelmiştir.

Yorumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

The New York Times’da olumlu eleştiriler alan film, “tuhaf bir konsepti dokunaklı bir maceraya çeviren olağandışı bir cazibesi” olduğu söylenerek “Eleştirmenlerin Favorisi” unvanını kazandı.[6] Filmin, eleştiri sitesi Rotten Tomatoes’taki güncel puanı %67’dir.[7]

Ödüller ve adaylıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Invisible Light". 19 Eylül 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Goran Dukić (Director) (2008). Making The Final Cut: The Wristcutters Journey (DVD (Special Features)). Lionsgate.
  3. ^ "The Numbers". 7 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Amazon". 12 Aralık 1998 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Web Archive - Freakshow". 10 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "New York Times". 29 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Rotten Tomatoes". 21 Nisan 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi.