Bilal: Özgürlüğün Sesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bilal: Özgürlüğün Sesi
YönetmenKhurram H. Alavi
Ayman Jamal
SenaristAlex Kronemer
Michael Wolfe
Khurram Alavi
Yassin Kamel
Hikâye (eser)Ayman Jamal
OyuncularAdewale Akinnuoye-Agbaje
Ian McShane
China Anne McClain
Jacob Latimore
Thomas Ian Nicholas
Fred Tatasciore
Michael Gross
MüzikAtli Örvarsson
Yapım şirketiBarajoun Entertainment
DağıtıcıGulf Film
Çıkış tarih(ler)i9 Aralık 2015 (Dubai Film Festivali)

8 Eylül 2016 (Dubai)

2 Şubat 2018 (Amerika)
Süre109 dakika
ÜlkeBirleşik Arap Emirlikleri
Bütçe$30 milyon

Bilal: Özgürlüğün Sesi, 2015 yılında Birleşik Arap Emirlikleri yapımı bir İngilizce dilindeki 3D bilgisayar animasyonlu aksiyon-macera filmidir. Bu film, İslam'ın doğuşunu anlatarak tarihî bir temaya sahiptir ve Barajoun Entertainment tarafından üretilmiş, Khurram H. Alavi ve Ayman Jamal tarafından birlikte yönetilmiştir. Film, Ayman Jamal'ın hikâyesine dayanmakta olup senaryosu Khurram H. Alavi, Alex Kronemer, Michael Wolfe ve Yassin Kamel tarafından yazılmıştır.[1][2]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, Bilâl-i Habeşî yaşamını konu almaktadır. Bilal, güzel bir sesi olan bir köle olarak tanınır ve MS 632'de kölelikten kurtulup Arap Yarımadası tarihinde önemli bir konuma yükselir. Hikâye, Bilal'ın çocukluğundan başlayarak Mekke'deki kölelik deneyimini, inançlarını değiştiren deneyimlerini ve sonunda özgürlüğüne kavuşma mücadelesini anlatır.

Filmin konusu, Bilal'in hayatının en temel anlarını ve dönüm noktalarını ele alır. Özellikle Bilal'in kölelikten özgürlüğe geçiş süreci, onun inançları ve karakterinin şekillenmesinde kilit bir rol oynar. Bu dönüşüm, film boyunca izleyiciye sunulurken, Bilal'in özgürlük ve eşitlik arayışındaki mücadelesi anlatılır.

Ayrıca, filmde Bilal'in ailesi, arkadaşları ve düşmanlarıyla ilişkileri de incelenir. Film, Arap Yarımadası'nın tarihî ve kültürel bağlamını da göz önüne alarak, o dönemin toplumsal dinamiklerini ve inanç sistemlerini vurgular. Bilal: Özgürlüğün Sesi, kişisel bir özgürlük mücadelesi olmasının yanı sıra, büyük bir toplumsal değişimin ve adalet arayışının sembolüdür.[3]

Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin müziği Atli Örvarsson tarafından bestelenmiştir ve Londra Senfoni Orkestrası tarafından Abbey Road Stüdyosu'nda seslendirilmiştir. Örvarsson, İzlanda müziğini Doğu kültürü ile harmanlayarak benzersiz bir film müziği yaratmıştır.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, 2016 Cannes Film Festivali'nde "En İlham Verici Film" ödülünü kazandı ve BroadCast Pro Middle East Ödülleri 2016'da "En Yenilikçi Film" ödülünü aldı. Ayrıca 2016 Asia Pacific Screen Awards (APSA) En İyi Animasyon Filmi dalında aday gösterildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Özgürlüğün Sesi Bilal". Film. Beyazperde. 16 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2023. 
  2. ^ "Cumhurbaşkanı Erdoğan "Özgürlüğün sesi- Bilal" filmini izledi". www.ntv.com.tr. 19 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2023. 
  3. ^ "Bilal: A New Breed of Hero Movie - Official Website". www.bilalmovie.com. 21 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2023.