Bertha Benz Hatıra Yolu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bertha Benz Hatıra Yolu
Resmi Levha:
Ülke: Almanya
Mesafe: 194 km (121 mi)
Konum: Yaklaşık olarak Frakfurt/Main - Baden-Baden arası
Eyalet: Baden-Württemberg
Bölge: Kuzey Baden
Güzergâh: Kuzey-Güney, Güney-Kuzey
Başlangıç: Mannheim
En Uzak Nokta: Pforzheim
Bitiş: Mannheim
Rakım: Denizden 89 m - 359 m yükseklikte
Almanya haritası-Bertha Benz Hatıra Yolu güzergâhı

Bertha Benz Hatıra Yolu Alman gezgin ve Baden-Württemberg'deki hatıra yolu.Ayrıca Avrupa Endüstri Mirası Rotası listesindedir. 2008 yılında açıldığından bu yana, herkes 1888 yılının otomobiliyle yapılan dünyanın ilk uzun mesafe seyahatin izlerini takip edebiliyor.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Bertha Benz'in eşi, Karl Benz, Ocak 1886'da kendi gücünü üretmesi için tasarlanmış ilk otomobilin patentini almıştır. (Patent No. 37435)

Ağustos 1888 başlarında, Bertha Benz, eşinin haberi olmadan, 14 ve 15 yaşlarında olan Richard ve Eugen isimli 2 oğluyla beraber Benz'in yeni yapılan 3 numaralı Patent Motorwagen otomobilini Mannheim'dan Pforzheim'a kadar sürerek ilk uzun mesafe otomobil süren kişi oldu. Mesafe yaklaşık 104 km (65 mil)'dir. Bu tarihi seyahatten önce katedilen mesafeler kısa ve yalnızca mekanik yardımcılarla yapılan denemelerdi.

Görünürde seyahatin sebebi annesini ziyaret etmek olsa da Bertha Benz'in başka bir amacı daha vardı; yaptığı buluşu pazarlama konusunda başarılı olamayan zeki eşi Karl Benz'e, halka aracın kullanışlı olduğunun gösterilmesi takdirinde,finansal başarı sağlayacağını göstermekti.

Yolculuk esnasında, Bertha Benz birçok problemi de çözdü.Yakıt olarak kullanmak için, yalnızca ecza depolarında bulunan çözücü madde olan Ligroin'i Kullandı. Böylece Heidelberg'ün güneyinde yer alan Stadt-Apotheke isimli eczane, dünyanın ilk benzin istasyonu unvanına sahip oldu.Bir nalbant Bruchsal'da zincirin tamirine yardım etti.Fren balataları ise Bauschlott/Neulingen'de değiştirildi.Bertha Benz, tıkanan yakıt borusunu temizlemek için uzun ve düz bir şapka iğnesi, kabloyu korumak için de çorap kullandı.

Bertha ve oğulları şafak vakti Mannheim'dan ayrılıp, alacakaranlıktan biraz sonra telgrafla bu başarılı seyahatlerini Karl'a bildirip, Pforzheim'a vardılar.Üç gün sonra, farklı bir yol kullanarak Mannheim'a tekrar geri geldiler.

Bertha Benz (1849–1944)

Yolculuk esnasında, bazı insanlar otomobilden ürktü fakat bu değişik seyahat, Bertha Benz'in de amaçladığı gibi büyük ilgi topladı. Yol boyunca olay şeylerden eşini haberdar ettikten sonra birkaç geliştirmeyi tanıtabileceğinden dolayı bu sürüş Karl Benz için çok iyi bir fırsattı.Ve buna ek olarak Bertha Benz de birkaç tavsiyede bulundu.Bunlardan biri de tepeleri tırmanabilmek için ek vites takma önerisiydi.

Müzede sergilenen bir Patent Motorwagen

Geçiş[değiştir | kaynağı değiştir]

Wilferdingen girişinde B10'u bilgilendirme işareti. Buradan itibaren Bertha Benz Hatıra Rotası tarihi rotadan sapar.
Bertha Benz Memorial Rotasının gidişi

Gidiş yolculuğu[değiştir | kaynağı değiştir]

Gidiş yönünde yolculuk, Mannheim'dan Pforzheim'a yaklaşık 104 kilometre güney yönünde gider:

Mannheim, Feudenheim, Ilvesheim, Ladenburg, Schriesheim, Dossenheim, Heidelberg, Rohrbach, Leimen, Nußloch, Wiesloch, Mingolsheim, Langenbrücken, Stettfeld, Ubstadt, Bruchsal, Untergrombach, Weingarten, Grötzingen, Berghausen, Söllingen, Kleinsteinbach, Wilferdingen, Königsbach, Stein, Eisingen, Pforzheim.

Yukarıda belirtilen ve aynı zamanda işaretlenmiş rota, mümkün olduğunca Bertha Benz tarafından gidilen orijinal rotaya karşılık gelir. Tek istisna: Wilferdingen 'den bugünkü Bundesstraße 10 boyunca Pforzheim'a gidiştir.[1] Bertha Benz'in tarihsel olarak seyahat ettiği rotaya karşılık gelen Wilferdingen ve Pforzheim arasındaki bölüm, kasım 2012'den bu yana 2012 kasım ayından beri „Bertha Benz Memorial Route (hist.)“ olarak tabelalarla gösterilir.

Dönüş yolculuğu[değiştir | kaynağı değiştir]

Dönüş yolculuğu, Pforzheim'dan Mannheim'a 90 kilometreden fazla kuzey yönündeki başka bir rotayı izler:

Pforzheim, Bauschlott, Bretten, Gondelsheim, Helmsheim, Heidelsheim, Bruchsal, Forst, Hambrücken, Wiesental, Kirrlach, Reilingen, Hockenheim, Talhaus, Ketsch, Schwetzingen, Friedrichsfeld, Seckenheim, Mannheim.

Manzaralar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bertha Benz'in otantik rotası, yolculuğunun neredeyse unutulmuş orijinal konumlarını birbirine bağlamakla kalmaz, aynı zamanda Baden bağcılık bölgesi üzerinden de gider.

Bu endüstriyel kültür yolu, Yukarı Ren Ovası bölgesinde Bergstrasse dahil olmak üzere Odenwald ve Kraichgau Karlsruhe'den kısa bir süre önce geçip Pforzheim yönünde kuzeyde Kara Orman’a doğru döner. Dönüş yolculuğunda daha sonra Kraichgau üzerinden, yine Yukarı Ren Ovası üzerinden, bu sefer Ren taşkın yataklarını takip ederek başlangıç ve varış noktası olan Mannheim’a varır.

Turistik yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • (Karl Volk:) Carl Benz. Lebensfahrt eines Erfinders. Koehler & Amelang 1925, unchanged reprint München 2001, ISBN 3-7338-0302-7. (Onlineversion10 Temmuz 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  • Angela Elis: Mein Traum ist länger als die Nacht. Wie Bertha Benz ihren Mann zu Weltruhm fuhr. Hoffmann und Campe, Hamburg 2010, ISBN 978-3-455-50146-9.
  • Hans-Erhard Lessing u.a. (Hg): Die Benzwagen. Reprint of the company's publication of 1913. Wellhöfer-Verlag, Mannheim 2008
  • Hans-Erhard Lessing: Mannheimer Pioniere. Wellhöfer-Verlag, Mannheim 2007
  • Winfried A. Seidel: Carl Benz. Eine badische Geschichte. Edition Diesbach, Weinheim 2005, ISBN 3-936468-29-X.
  1. ^ Rudolf Vögele: 1997 Ersingen, unsere Heimat – Ein Teil seiner Geschichte. Geiger-Verlag, Horb am Neckar, ISBN 3-89570-292-7