Benxihu kömür ocağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Benxihu (Honkeiko) Kömür ocağı (Basitleştirilmiş Çince: 本溪湖煤矿; Geleneksel Çince: 本溪湖煤礦), Benxi, Liaoning, Çin'de ilk kez 1905'te çıkarıldı. 1930'ların başında Japonya, Çin'in kuzeydoğusunu işgal etti ve Liaoning eyaleti, Japon kontrolündeki kukla Mançukuo devletinin bir parçası oldu. İkinci Çin-Japon Savaşı sırasında, Japonlar, bazıları yerel askeri örgütlerden yakalanmış olan Çinli işçileri kömür ocağında çok kötü koşullarda çalıştırmaya zorladı.[1] Yiyecek kıttı ve işçilerin yeterli kıyafeti yoktu.[2] Çalışma koşulları zordu ve yetersiz temizlik ve su kaynakları nedeniyle tifo ve kolera gibi hastalıklar arttı.[3] Tipik olarak madenciler 12 saatlik vardiyalarda veya daha uzun süre çalıştı. Japon kontrolörlerin işçileri kazma saplarıyla dövdüğü biliniyordu ve madenin çevresi çitle çevrildi ve korundu. Birçoğu koşulları köle emeği olarak tanımlar.

Kömür tozu patlaması[değiştir | kaynağı değiştir]

26 Nisan 1942'de madende meydana gelen gaz ve kömür tozu patlaması, maden kuyu girişinden alevlerin çıkmasına neden oldu. Madencilerin akrabaları olay yerine koştu, ancak onları dışarıda tutmak için elektrikli çitler diken bir Japon muhafız kordonu tarafından girişleri engellendi.[1] Yeraltındaki yangını azaltmak için Japonlar havalandırmayı kapattı ve çukurun başını mühürledi. Görgü tanıkları, Japonların çukuru kapatmadan önce çukuru tamamen boşaltmadığını ve birçok Çinli işçiyi dumandan boğulmak için yeraltına kapattığını söylüyor.[3] Sovyetler Birliği daha sonra Japonların eylemlerini araştırdı ve ölü sayısını gereksiz yere artırmakla suçladı.[4][5]

Tüm cesetleri ve molozları kuyudan çıkarmak işçilerin on gününü aldı. Ölüler yakındaki bir toplu mezara gömüldü. Yanıkların boyutundan dolayı birçok kurbanın kimliği tam olarak tespit edilemedi. Japonlar ilk başta ölü sayısının 34 olduğunu bildirdiler.[2] İlk gazete haberleri 40 kelime kadar kısaydı ve felaketin ölçeğini önemsiz göstererek onu küçük bir olay olarak nitelendirdi. Daha sonra Japonlar ölüler için bir anıt diktiler. Bu taş ölü sayısını 1.327 olarak verdi. Gerçek sayının 1.549 olduğuna inanılıyor,[6] o gün çalışan madencilerin %34'ü. Kömür madenciliği tarihindeki en kötü felaket ve kaydedilen en kötü ikinci endüstriyel kazaydı. Bu sayının 31'i Japon, kalan 1.518'i Çinli.[3]

Japonlar, mağlup oldukları ve Çin'den çekilmeye zorlandıkları 1945'te İkinci Dünya Savaşı'nın sonuna kadar madeni işletmeye devam etti. Japonların geri çekilmesinin ardından Çinli işçiler sitenin kontrolünü ele geçirdi. Savaş sonrası kurtuluşla birlikte Sovyetler Birliği kazayı araştırdı. Sadece bazı işçilerin doğrudan gaz ve kömür tozu patlamasından öldüğünü buldular. Ölümlerin çoğu, Japonlar ilk patlamadan sonra havalandırmayı kapattığında ve çukur kafasını mühürlediğinde üretilen karbon monoksit zehirlenmesinden kaynaklandı.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Honkeiko colliery mining disaster - explosion, Benxi, Liaoning, China [1942]". Encyclopedia Britannica. 14 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2018.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "britannica.com" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ a b "About 1942, the Lake mine gas explosion oral information (关于1942年本溪湖煤矿瓦斯大爆炸口述资料)" (Çince). 16 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2010.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "warslave" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  3. ^ a b c d "Chinazhaoge Blog". Sohu.com (Çince). 9 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2010.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "chinazhaoge" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  4. ^ "The truth of the big explosion in Benxi Lake Coal Mine 64 years ago". Chinazhaoge.blog.sohu.com. 9 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2018. 
  5. ^ "The world's worst coal mining disasters". Mining-technology.com. 15 Mayıs 2014. 19 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2018. 
  6. ^ "Hidden behind the world's largest coal mine accident lies (Figure) - 世界最大煤矿事故背后藏谎言(图)" (Çince). Sina News. 22 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2010.