Baydar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Baydar komutasındaki Moğollar, Wrocław'ı korkutmak için II. Henryk'in kafasını sergiliyor

Baydar Han, ayrıca Peta olarak da bilinir,[1] Çağatay Han'ın altıncı oğludur. 1235-1241 yılları arasında yeğeni Büri ile birlikte Avrupa seferine (Moğolistan'da bilinen adıyla Büyük Oğlanlar Seferi) katılmıştır. Kadan ve muhtemelen Orda Han ile birlikte Polonya'ya atanan Moğol ordusuna komuta etmiştir.

Baydar birçok Polonyalıları, Rusları, Almanları ve Moravyalıları yenmiştir. 13 Şubat 1241'de Moğollar donmuş Vistül'ü geçtiler. Sandomierz kasabası ele geçirilip, yağmalandı. Daha batıda, 18 Mart'ta Orda ve Baydar, Chmielnik Muharebesi'nde Dük V. Bolesław (savaşta mevcut değil) komutasındaki Polonya ordusuyla karşılaştılar. Polonyalılar ağır bir yenilgiye uğradılar ve Boleslaw, birliklerinin bir kısmıyla birlikte Moravya'ya kaçtılar. 22 Mart'ta Moğollar, sakinlerinin çoğu çoktan kaçmış olan Kraków'un önünde durdular. Dallar Bayramı günü Moğollar kasabayı ateşe verip, kalan çok sayıda insanı esir aldılar. Daha batıya doğru ilerleyen Orda ve Baydar, Opole'nin doğusunda bir yere ulaştılar ve burada Dük Şişman Mieszko'nun ordusunu geri çekilmeye zorladılar. Racibórz yakınlarında Oder Nehri'ni geçtiler. Racibórz, kasabayı terk ettiklerinde sakinleri tarafından yakılmıştı. Wrocław Moğolların eline geçti, ancak kale teslim olmadı. Kaleye ilk saldırıları başarısız olan Moğollar, kuşatmada vakit kaybetmediler. Kaleyi geçip batıya doğru ilerlediler.

Legnica'da Polonyalılar, Çekler ve Tapınak Şövalyeleri'nden oluşan birleşik bir kuvveti yendikten sonra (bkz. Legnica Muharebesi), Baydar, Opole ile Kłodzko arasında bulunan Otmuchów'da yaklaşık iki hafta kamp kurmuştur. Mayıs 1241'in başlarında Moravya'ya girmişlerdir. Daha sonra Brno üzerinden Batu Han'ın Macaristan'daki ana ordusuna katılmaya devam etmiştir.[2] Her ne kadar Bohemya rahatsız edilmese de Moravya'nın katlanmak zorunda olduğu çok şey vardı. Polonya, Silezya ve Moravya'daki yıkımların hepsi aynı türdendi.

Baydar, 1246'da Güyük Han'ın seçimine katılmıştır.

Çocukları[değiştir | kaynağı değiştir]

Algu, ö. 1265 veya 1266

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hartog, Leo de (1999). Genghis Khan: conqueror of the world (İngilizce). New York: Barnes & Noble. s. 172. ISBN 0760711925. 
  2. ^ Vladivoj, Vaclav Tomek. "Vítězství nad Tatary" (Çekçe). 19 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi.