Barbara West

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Barbara Joyce Dainton West
DoğumBarbara Joyce West
24 Mayıs 1911(1911-05-24)
Bournemouth, Hampshire, İngiltere
ÖlümŞablon:Dda
Truro, Cornwall, İngiltere
Tanınma nedeniTitanic batmasından sonra kurtulan kişi
EvlilikStanley Winder (m.1938–1951, kocasının ölümü)
William Ernest Barrel Dainton (m.1952–1990, kocasının ölümü)
Ebeveyn(ler)Edwy West ve Ada Worth
Akraba(lar)Constance Edwyna ve West (kız kardeşi)

Barbara Joyce Dainton (kızlık soyadı West, 24 Mayıs 1911 - 16 Ekim 2007), ilk yolculuğunda bir buzdağına çarptıktan sonra 14 Nisan 1912'de RMS Titanic'in batmasından sonra hayatta kalan sondan bir önceki kişiydi. Gemide ikinci sınıfta seyahat eden hayatta kalan son kişi oydu.

Erken dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Barbara Joyce West, 24 Mayıs 1911'de İngiltere'de Bournemouth, Hampshire'da (şimdi ki Dorset) Edwy Arthur West ve Ada Mary Worth'un oğlu olarak dünyaya geldi. Ada, 1907'de Constance adında bir kızı doğurmuştu ve Titanik'e bindiğinde üçüncü çocuğuna hamileydi.

Edwy, Florida, Gainesville'de meyve kültürü işinde yeni bir hayata başlamaya karar verdi ve müstakbel eşi ve iki çocuğuyla birlikte Titanik yoluyla oraya göç ediyorlardı.

Titanik'te[değiştir | kaynağı değiştir]

Barbara, ebeveynleri ve ablası Constance, 10 Nisan 1912'de İngiltere'nin Southampton kentinde ikinci sınıf yolcu olarak Titanik'e bindiler Barbara sadece on ay on sekiz günlüktü ve bu onu gemideki en genç sekizinci yolcu yapıyordu.

Titanik 14 Nisan 1912'de saat 23:40'ta bir buzdağıyla çarpıştığında, Barbara kamarasında uyuyordu. Annesi Ada daha sonra şunları hatırladı:

Çarpışma meydana geldiğinde hepimiz uyuyorduk, ama sadece rıhtımlarımızda sarsıldık - kocam ve çocuklarım uyanmadı bile ve alarma neden olan sadece yolcuların kabinin dışına acele etmesiydi. Kâhya hepimizi ayağa kaldırdı ve bolca sıcak tutan şeylerle iyice giyinmemizi sağladı. Arthur çocukların üzerine cankurtaran kemerlerini taktı ve ardından onları tekne güvertesine taşıdı. Çantamı taşıyarak peşinden gittim. Bizi sağ salim filikaya bindirdikten sonra Arthur bir termos sıcak süt almak için kamaraya döndü ve filikayı yere indirilmiş bulunca bir iple ona ulaştı, matarayı bana verdi ve vedalaşarak geminin güvertesine geri döndü.[1]

Barbara, annesi ve kız kardeşi kazadan sağ kurtuldu ve kurtarma gemisi Carpathia tarafından alındı Ancak babası batmadan sağ çıkamadı; ve cesedi, kurtarılmış olsa bile asla teşhis edilemedi.

Hayatta kalan West ailesi, 18 Nisan'da Carpathia ile New York'a geldi Ada, vardıklarında kendisi ve kızları için White Star Line'ın RMS yer ayırttı. Gemi 6 Mayıs'ta İngiltere'nin Liverpool kentine vardı ve Ada, 14 Eylül'de üçüncü kızı Edwyna Joan'ı doğurdu.

Annesi Ada 20 Nisan 1953'te 74 yaşında, ablası Constance ise 12 Eylül 1963'te 56 yaşında öldü. Barbara'nın kız kardeşi Edwyna, bir İngiliz diplomatla evlendi ve İngiltere ve Bahamalar'da yaşadı.

Okul ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Çocukken Barbara, İngiltere'nin Purley kentindeki Worshipful Boarding School'a gitti ve ardından Truro High School all-girls okuluna ve Exeter'deki St. Luke's College'a gitti.[2] Üniversiteden sonra, Cornish bir ailenin mürebbiyesi oldu ve 1936'da İspanya İç Savaşı'nın patlak vermesine kadar onlarla birlikte İspanya'ya taşındı. İngiltere'ye döndükten sonra, Guildford'da bir lisede öğretmenlik yaptı.

1950'lerde, Truro'da bir okulda öğretmenlik yaptı ve daha sonra 1972'ye kadar Plymstock Okulu'nda beden eğitimi başkan yardımcısı oldu.[2]

evlilikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1938'de Barbara, bir ragbi oyuncusu olan Stanley Winder ile evlendi İkili, Stanley 1951'de kalp krizinden ölmeden önce 13 yıl evli kaldı. Barbara, 1952'den 1990'daki ölümüne kadar ikinci kocası William Ernest Barrel Dainton ile evli kaldı.[2]

Daha sonra ki yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Barbara, hayatı boyunca Titanik ile ilgili tüm tanıtımlardan kaçındı. Yaşlandıkça ve hayatta kalan bir avuç insandan biri haline geldikçe, Barbara'nın hikâyesine olan ilgi arttı, ancak felaketi aile çevresi dışında tartışmayı reddetti ve sık sık ' Titanik insanlarıyla hiçbir ilgisi olmadığını' söyledi.[3] Bununla birlikte, British Titanic Society ile idareli bir şekilde iletişim kurdu, ancak bu tür bir iletişim sıkı bir şekilde korunuyordu.[3]

Daha sonraki yıllarında, babasına bir anma tableti içeren Truro Katedrali'nde rehber olarak gönüllü olduğu Truro'da yaşadı.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Barbara, 16 Ekim 2007'de Cornwall, Truro'da 96 yaşında öldü Cenazesi 5 Kasım'da Truro Katedrali'nde düzenlendi. Barbara, ilgiden kaçınmak ve mahremiyetini korumak için, cenazesinin ölümünün kamuoyuna duyurulmasından önce yapılması konusunda ısrar etti[4] İngiltere, Southampton'dan 95 yaşındaki Millvina Dean, onun ölümüyle Titanik'ten sağ kurtulan son kişi oldu; Dean 19 ay sonra öldü.[3]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Mr Edwy Arthur West". Encyclopedia Titanica. 26 Mart 2009. 5 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2011. 
  2. ^ a b c "Obituary of Barbara Dainton". Encyclopedia Titanica. 14 Kasım 2007. 26 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2011. 
  3. ^ a b c "Barbara Dainton". The Daily Telegraph. 9 Kasım 2007. 6 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2011. 
  4. ^ "One of last Titanic survivors dies in England at age 96". International Herald Tribune. Associated Press. 8 Kasım 2007. Erişim tarihi: 12 Ocak 2008.