Balonlu sakız

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Balonlu sakız, balon olarak ağızdan şişirilmek üzere tasarlanmış bir tür çiklettir.

Sentetik balonlu tatlandırmada kullanılan esterler metil salisilat, etil butirat, benzil asetat, amil asetat veya sinnamik aldehit içerebilir. Muz, ananas, tarçın, karanfil ve kış yeşilinin bir araya getirilmesiyle doğal bir sakız aroması üretilebilir. İçerik olarak vanilya, kiraz, limon ve portakal yağı da önerilmiştir.

Modern sakızlarda, chicle gibi doğal kauçuk kullanılıyorsa, birkaç saflık ve temizlik testinden geçmesi gerekir. Bununla birlikte, çoğu modern sakız türleri sentetik sakız bazlı malzemeler kullanır. Bu malzemeler daha uzun ömürlü lezzet, daha iyi bir doku ve yapışkanlıkta azalma sağlar.

1928'de, Philadelphia'daki Fleer Chewing Gum Şirketi'nin muhasebecisi Walter Diemer, yeni sakız tariflerini deniyordu. "Blibber Blubber" adlı bir sakız formülüne dayanan bir tarifin, normal sakızdan daha az yapışkan olduğu ve daha kolay gerildiği tespit edildi. Pis bir gri renkti, Diemer o sırada elinde olan kırmızı boyayı (pembeye seyreltilmiş) ekledi. Bu sakız oldukça başarılı oldu ve sonunda esnek dokusu nedeniyle Fleer başkanı tarafından Dubble Bubble olarak seçildi. Orijinal ciklet rengi pembedi, çünkü Diemer'in o sırada en çok elde ettiği boyaydı.

Bu, Bazooka cikleti piyasaya girene kadar 2. Dünya Savaşı sonrasına kadar baskın bir ciklet türü olarak kaldı.

1970'lere kadar, ciklet hala yüze yapışmaya meyilliydi. O zaman, neredeyse hiçbir kabarcık patladı gibi yapışmayacak sentetik sakız tanıtıldı. ABD'de ilk iki marka Hubba Bubba ve Bubble Yum'du.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]