Back 4 Blood

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Back 4 Blood, Turtle Rock Studios tarafından geliştirilen ve Warner Bros. Interactive Entertainment tarafından yayınlanan çevrimiçi çok oyunculu birinci şahıs nişancı oyunudur. 12 Ekim 2021'de Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One ve Xbox Series X/S için piyasaya sürüldü.

Oyun, Left 4 Dead'in orijinal oyunun yaratıcıları tarafından geliştirildiği ve büyük ölçüde aynı oynanışa sahip olduğu için "Left 4 Dead'in manevi halefi" olarak kabul edildi.[1] Oyun, The Game Awards 2020'de duyuruldu ve bu oyun Turtle Rock Studios, Valve'den ayrıldıktan 10 yıl sonra geldi (Valve, tüm Left 4 Dead oyunlarının isim ve franchise haklarına sahiptir) ve bağımsız stüdyo olarak kendini yeniden kurdu.[2]

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Back 4 Blood'un oynanışı büyük ölçüde Left 4 Dead'e benzemektedir; her ikisi de çok oyunculu ve tekrar oynanabilirliğe odaklanan, 4 oyunculu, işbirlikli ve 8 kişinin PvP modunda oynabildiği oyunlardır.[1] Back 4 Blood'un kendine has yeni özelliği içerdiği kart sistemidir. Her bölümün başında oyuncular karakterlerinin sağlığını, verdiği hasarı ve dayanıklılığını değiştirmek gibi çeşitli oyun unsurlarını ayarlayan kartlarla destelerini oluşturmaları gerekir. Oyuncu kartlarının yanı sıra YZ, ilerlemelerini engellemek için oyuncuya karşı Bozucu kartlarını da kullanır. Yapay Zeka, fazladan düşmanlar yaratabilir, bir sis efektini etkinleştirebilir ve sürünün boyutunu artırabilir.[3]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel Bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

"Devil Worm" (dünya dışı bir organizma olduğu ima edilen) adlı bir parazit, insanlığın çoğuna bulaşır ve onları "Ridden" adı verilen kısır ölümsüz mutantlara dönüştürür. Hayatta kalmış insan grupları kıyamet sonrası dünyada hayatta kalmaya çalışır. Hayatta kalmak konusunda kıdemli olan "Temizleyiciler" olarak adlandırılan bir grup insan, Ridden'lar ile savaşmakta ve bir insan yerleşkesi olan ve "Fort Hope"u savunmaktadır. Bu yerleşke Albay Phillips tarafından yönetilmekte ve kurgusal bir yer olan Finleyville, Pensilvanya'da yer almaktadır.[4]

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana oyun modlarında oyuncu, sekiz Temizleyici'den birini kontrol edebilir:

  • Walker, bir Ordu Korucusu ve Temizleyici'lerin fiili lideri.
  • Grup içinde yaşça en büyük olan ve bir anne figürü gibi davranan Temizlikçi Chris, bundan dolayı lakabı "Anne"dir.
  • Holly, Ridden'la savaşmaya hevesli, küstah genç bir kadın.
  • Evangelo, grubun iyimser yeni üyesi.
  • Hoffman, sosyal becerileri düşük bir hayatta kalma uzmanı ve komplo teorisyeni
  • Grubun tıp ve bilim uzmanı olan Doc.
  • Deneyimli bir avcı ve doğa adamı olan Jim
  • Alaycı bir yalnız kurt olan Karlee.

Her karakterin, dört kişilik bir ekip içinde belirli strateji ve rolleri destekleyebilecek benzersiz avantajları ve nitelikleri vardır. Örneğin, Doc kendinin veya diğer oyuncuların sağlığını daha fazla yenileyebilir ve takıma hasara karşı pasif bir bonus verirken, Karlee otomatik olarak yakın çevresindeki mutantları vurgular ve çevresel özellikleri daha hızlı kullanabilir veya etkinleştirebilir.

Bir görev sırasında, gruptaki karakterler o anki durumları hakkında yorum yaparak ve birbirleriyle şakalaşarak geçmişlerine ve kişiliklerine dair bilgileri ortaya çıkarırlar.

Hikaye[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun ana hikayesi Walker, "Anne", Evangelo ve Holly ile başlar ve levazım ticareti yapmak için Evansberg'deki bir yerleşkeye varırlar. Bir Ridden sürüsü aniden Evansberg'i istila ederek Temizleyiciler'i Fort Hope'a geri çekilmeye zorlar. Yol boyunca Phillips, gruba Riddens'ları yavaşlatabilmek için Washington Geçiş Köprüsü'nü yıktırır.

Ekip Fort Hope'a vardığında kalelerine saldıran ve kasabanın surlarını aşan Ridden'larla karşılaşırlar. Hoffman, Karlee, Doc ve Jim'in yardımıyla kaleyi başarıyla savunur ve kasabadaki hayatta kalanları kurtarırlar. Temizleyiciler, Ridden sürülerinin kaynağı olan Bluedog Madenine gönderilir. Madeni başarılı bir şekilde mühürledikten sonra Temizleyiciler Fort Hope için daha fazla malzeme ve silah temin etmek için bir polis karakoluna ve bir limana baskın düzenler.

Phillips, Temizleyiciler'i Ridden'lara önemli zararlar verebilen T-5 adlı kimyasal bir bileşik bir bilim insanını kurtarmak üzere görevlendirir. Rogers'ı ve araştırma materyallerini başarıyla kurtardıktan sonra, Temizleyiciler, T-5'i üretmek için gerekli malzemeleri toplamak üzere Rogers'ın terk edilmiş laboratuvarına gönderilir. Orada Temizleyiciler, Rogers'ın araştırmasını yürüttüğü ve istemeden Ridden ve onların yeni mutant varyantları için bir üreme alanı haline gelen toplu bir mezar keşfederler.

Labvratuarı ve T-5 bileşiklerini güvence altına aldıktan sonra, Temizleyiciler Fort Hope'a geri dönerler ve kalenin "The Abomination" adı verilen devasa Ridden tarafından saldırıya uğradığını görürler. Temizleyiciler, Abomination'ı etkisiz hale getirmeden önce T-5 ile zayıflatır. Fort Hope'un kurtarılmasıyla Walker, Temizleyicileri daha fazla Abomination avlamak ve durumu Ridden'ın aleyhine çevirmek için bir araya getirir.

Geliştirme Süreci[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun, ilk Left 4 Dead oyununun yaratıcıları olan Turtle Rock Studios tarafından geliştirildi. Geliştirme ekibine göre oyun, Left 4 Dead oyunlarından daha geniş bir hikâyeye sahip ve piyasadaki diğer zombi oyunlarından daha canlandırıcı bir tona sahip[1] Oyunun yaratıcı yönetmeni Phil Robb, Temizleyici'lerin Left 4 Dead'deki sıradan oyuncuların aksine daha özgüvenli ve daha yetenekli olduğunu ekledi. Oyuncuların sadece hayatta kalmadıklarını veya sadece güvenli yerler bulmadıklarını da sözlerine ekledi. Temizleyiciler güvenli alanlar yaratmak için zombilerle savaşıyorlar ve bu, artık düşmanlarından korkmayan Temizlikçiler arasındaki diyaloglara da yansıyor.[5] Geliştirici ekip kart sistemlerini oyuna dahil etti çünkü oyunun deneyimli oyuncular için dinamik ve zorlu olmasını sağlayabileceğini düşündüler ancak Turtle Rock Studios yeni oyuncular için tüm kartları kaldıran, daha erişilebilir bir deneyim için klasik bir mod da ekledi.[6]

Back 4 Blood, Mart 2019'da Turtle Rock Studios ve yayıncısı Warner Bros tarafından resmi olarak duyuruldu[7] ve The Game Awards 2020'de oyunculara gösterildi. Kapalı alfası 17 Aralık 2020 tarihinde yayınlandı.[8] 22 Haziran 2021'de piyasaya sürülmesi planlanan oyun, Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One ve Xbox Series X ve Series S için 12 Ekim 2021 tarihine ertelendi. 2021 yılının Ağustos ayının ortalarında bir açık beta yayınlandı.[9] İlk aşama, oyunu ön sipariş veren oyuncular için 5 Ağustos'tan 9 Ağustos'a kadar süren erken erişimle başladı ve ikinci aşamada 12-16 Ağustos tarihleri arasında tüm oyuncuların erişimine açıldı.

Back 4 Blood, Metacritic'e göre "genel olarak olumlu" olarak değerlendirildi.

Korku dergisi Bloody Disgusting için yazan Neil Bolt, "Oyun, çok fazla karışıklık ve kaos ortaya çıkarmadan önce, genellikle sakin ilerliyor" dedi ve "Oyunun üzerine inşa edildiği yapı göz önüne alındığında rastgele gerçekleşen karşılaşmalar kağıt üstünde mantıklı olsa da bunu büyük bir karmaşaya neden olmadan başarabilmek için sahne arkasında büyük bir yönlendirmeye ihtiyaç var." ifadelerini kullandı. Sonuç olarak oyunun "zaman zaman oynanışının keyifsizleştiğini" ancak genel olarak "iyi" bir oyun olduğu sonucuna vardığını belirtti.[10]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Lahti (17 Aralık 2020). "I can't stress enough that Back 4 Blood is Left 4 Dead 3". PC Gamer (İngilizce). 17 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2020. 
  2. ^ "Why Back 4 Blood Isn't Called Left 4 Dead 3". 12 Aralık 2020. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2020. 
  3. ^ "Back 4 Blood - Hands On Preview - IGN". IGN (İngilizce). 18 Aralık 2020. 17 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2020. 
  4. ^ "Where Does Back 4 Blood Take Place?". Attack of the Fanboy (İngilizce). 16 Ekim 2021. 17 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2021. 
  5. ^ "Back 4 Blood adds new complexity, bravado to the Left 4 Dead formula". Polygon (İngilizce). 17 Aralık 2020. 17 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2020. 
  6. ^ "Back 4 Blood Wants To Be Left 4 Dead With Better Teamwork". GameSpot. 17 Aralık 2020. 17 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2020. 
  7. ^ "'Left 4 Dead' studio Turtle Rock returns with 'Back 4 Blood'". Engadget. 14 Mart 2019. 20 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2020. 
  8. ^ "Back 4 Blood's closed alpha starts today, and here's how to register". PCGamesN (İngilizce). 17 Aralık 2020. 17 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2020. 
  9. ^ "Back 4 Blood Delayed to October 2021". IGN. 26 Mart 2021. 25 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2021. 
  10. ^ Bolt (13 Ekim 2021). "[Review] 'Back 4 Blood' is an Uneven Zombie Co-Op Shooter Experience, But It's Still Dead Entertaining". Bloody Disgusting. 13 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2021.