Bağırsak bezi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İnce bağırsak mukozasındaki Lieberkühn kriptalarını gösteren mikograf. Görüntü 1/3 altındadır - Hematoksilen - Eozin Boyama

Bağırsak bezi veya Bağırsak kriptası ya da Liberkühn Kriptaları, ince bağırsaktaki basit veya dallanmış tübül bezleri(ekzokrin bez tipleri)dir.

Bu tübül bezlerini olulturan hücreler ürettikleri sindirim enzimlerini ince bağırasağa salgılar. Paneth hücreleri, ince bağırsakta bulunan ve bu tüpleri oluşturan piramit şeklinde hücrelerdir. En önemli görevleri lizozim denilen yağ sindirimde görevli enzimi salgılamaktır. Lizozim özellikle gram pozitif bakterilerin mukoprotein veya mürein denen peptidoglikan yapıyı sindirmesi yönüyle anti-bakteriyel bir sterilatördür. Çünkü peptidoglikanlar bakteri hücre zarının önemli bir parçasıdır. Gram negatif bakterilerde bulunan periplazmik boşluktaki lizozimazlar, lizozimin peptidoglikan tabakaya zarar vermesini engeller. Çünkü lizozimazlar, lizozimi sindiren enzimlere verilen genel addır.

Bu nedenle gram pozitif bakteriler sindirim kanalında sterilize edilirken gram negatif bakteriler sterilize edilemez. Sindirim kanalındaki bakteriyel hastalıklar bu nedenle gram negatif bakteri kökenlidir. Örneğin bağırsakta bulunan E. coli, Protheus, Salmonella gibi gram negatif türler insan bağırsağında enfeksyona neden olabilen türlerdir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]