Ayvalı, Günyüzü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ayvalı
Harita
Eskişehir
Eskişehir
Ülke Türkiye
İlEskişehir
İlçeGünyüzü
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam1.663
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0222
Posta kodu26630
Resmî site
[2]

Ayvalı, Eskişehir ilinin Günyüzü ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Sivrihisar’ın 1289 tarihinde Osmanlı hakimiyeti altına girmesinden bir müddet sonra, Osman Bey Sivrihisar’la birlikte bütün Eskişehir çevresinin idaresini kardeşi Gündüz Bey’e vermiş ve üç bin kadar Türkmen aşireti çevreye yerleştirilmiştir. Oğuz Boyları Türklerden ilk müslüman olanlardandır. Sivrihisar bölgesine yerleştirilen halkın soyu Oğuz Türkmen Aşireti’nin devamıdır. Sivrihisar’a gelen Oğuz-Türkmen boyları ve kolları :Karkın, Kınık, Alaçat veya Aliçoi, İmralı, İmur, Yolemir, Beydili, Yazır, Buğdüz Aşiretleri Avşar, Kılıç, Kırgız, Köseler, Sazılar Boylarıdır.

Bu boy ve kolların yerleştikleri köyler:

KARKIN Aşireti: Sivrihisar Karkın Köyü, Günyüzü’nde Beydili ile Yörme arasına. KINIK Aşireti : Sivrihisar’ın 10 km batısında bulunan Kınık Köyü’ne, ALAÇAT veya ALİÇOİ Aşireti, Çandır mahallesine, İĞDELİ veya İĞDEÖNÜ Aşireti, İğdecik mahallesine, İMUR ve YOLEMİR Aşiretleri, İmralı mahallesine,

BEYDİLİ Aşireti, Günyüzü’ndeki Bedil mahallesine (bu bilgi yanlıştır. Bedil adı, İmanlı Avşarlarının en önemli kolarından olan Bedil obasından adını almıştır. Bedil, 16. yüzyılın ilk yarısında Maraş bölgesinde yaşayan İmanlı Avşarının en önemli koludur. Bedil Avşarından bazı bölükler diğer bazı Avşar obalarıyla birleşerek Yeni-İl’deki Avşar topluluğunu meydana getirmişti. 1690 yılındaki Avusturya Seferine katılan İfraz-ı Dulkadır Türkmenlerinden Bedil Oğlu Hasan Bey, bu obadan idi. Yeni-İl’deki bu Bedil obasının bazı önemli kolları bulunduğu yeri terk ederek Ankara’nın Balâ ilçesinde yerleşmiştir. Burada Mugan Gölü yakınındaki bir yer bu obanın adını taşır. Bir kısmı ise Eskişehir’e doğru gitmiş ve yine bazı kısımları Batı Karadeniz civarına göç etmiştir. Bedil mahallesi, adını bu obadan almıştır. Kaynak: Adnan Menderes KAYA - Avşar Türkmenleri kitabı) YAZIR Aşireti, Günyüzü- Yazır mahallesine, BUĞDÜZ Aşireti, Günyüzü- Ayvalı Yaylası’nın bulunduğu yere iskân etmişlerdir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Eskişehir iline 150 km, Günyüzü ilçesine 6 km uzaklıktadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 1663
1997 1161

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]