Ayçiçek Hatun

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ayçiçek sayfasından yönlendirildi)
Ayçiçek
Kendi dilinde adıOychechak
Aýçiçek
DoğumHindistan (?)
Ölüm1221 Kasım ayı
İndus Nehri
Ölüm sebebiİnfaz edilir
MilliyetTürkmen
MemleketHarezmşahlar Devleti
EvlilikAlâeddin Muhammed
Çocuk(lar)Celâleddin Harezmşah

Ayçiçek (türkmence: Aýçiçek; ? - 1221), Türkmen asıllı bir prenses, Harezmşah Muhammed'in eşlerinden biri.[1] Harezmşah Celaleddin'in annesi.[2] Zamanında cariye olmuştur.[3]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Nesli ve menşei bilinmeyen bu kadın, Harezmşah Muhammed'in hareminde padişahın en büyük oğlu olan Celaleddin'i dünyaya getirir.

Kayınvalidesi Terken Hatun alt sınıftan olduğu için Ayçiçek'i sevmediği kaynaklarda belirtilmiştir. 1220'de Moğol istilası sırasında torununa sığınması önerilir. Ancak Terken Hatun:

Asla olmaz! Bir Cariye olan Ayçiçek'in oğlu himayesine, onun koruması altına nasıl sığına bilirim ki... Cengiz Han'ın esareti, şu anki rezilliğim ve utancım bile benim için bundan bin kat daha beter olur!

1221'de Celaleddin, Cengiz Han'ın önderliğindeki Moğol savaşçılarına yenilir. Ayçiçek, oğlunun savaşta yenildiğini öğrenince haremdeki eşleriyle birlikte onları esaretten kurtarması için yardım ister:

Sana Allah adına yalvarıyoruz, bizi öldür ve bu beladan kurtar!

Celaleddin'in emriyle nehre atılan kadınlar İndus nehrine düşerek ölür. Derhal öldürülmesi emredilen Celaleddin'in yedi yaşındaki oğluysa Cengiz Han'a esir düşer.

Popüler Kültürdeki Yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

2021 yılında yayınlanan Bozkır Arslanı Celaleddin dizisinde Rano Şodiyeva tarafından canlandırılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Джелал Ад-дин Менкбурны (Историко-культуное наследие Туркменистана)". UNDP. 2000. 11 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2021. ДЖЕЛАЛ АД-ДИН, прозв.: М е н к-б у р н ы (с родимым пятном на лице) (г. рожд. неизв. - ум. 1231), хорезмшах (с 1220 г.), старший сын Мухаммеда II и туркменки Айчичек, которая не пользовалась почетом при дворе в Гургандже, где главную роль играла бабушка Джелал ад-дина, кипчакская царевна Туркан-хатын. 
  2. ^ "Jaloliddin Manguberdi va Jaloliddin Rumiy qarindoshligini bilasizmi?". 19 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2023. 
  3. ^ "Jaloliddin ibn Alovuddin Muhammad". 18 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2023.