Avustralya'nın Keşfi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Avrupalılar, Avustralya'yı keşfetmeden önce bu adada Aborjinler yaşamaktaydı.[1] Avustralya’yı ilk keşfeden Avrupalı, Hollandalı Willem Janszoon olmuştur.[1] Şubat 1606'da ise Cape York Yarımadası'na iniş yaptı. Aynı yılın Ekim ayında İspanyol bir kâşif olan Luis Vaez de Torres, Torres Straits Adaları'na gemi yolculuğu yapmıştı. 17. yüzyılda 29 farklı Hollandalı navigatör, adanın batı ve güney tarafını keşfetmiş ve buldukları bu kıtaya “New Holland” ismini vermişlerdi.[1] Diğer Avrupalı kaşifler, 1770’e kadar keşif yapmaya çalışmışlar, ta ki James Cook’a kadar. James Cook, Avustralya’nın doğu kısmını keşfetmiş ve o bölgeyi Büyük Britanya’nın kolonisi haline getirmekte önemli bir rol oynamıştır. Günümüzde Sydney olarak bilinen Botany Bay, koloniyi başlattığı yerdir. İlk İngiliz gemileri 1778 yılının Ocak ayında Botany Bay (Sydney)'e gelmiştir. Bu da Avustralya’nın üzerindeki ilk koloni bölgesidir. Bu yüzyılda Büyük Britanya, bölgede başka koloniler kurmak istiyordu ve diğer Avrupalılar da bu konuda hevesliydi. Karşılarında olan Avustralya yerlileri yani Aborjinler, kolonicilere karşı çok güçsüzlerdi ve kolayca yenilgiye uğruyorlardı. Avrupalıların, Avustralya'yı keşfi sonrasında asıl adayı ekolojik ve coğrafi açıdan keşfettiler. Çoğu hayvanı ve ormanı yok ettiler. Bu durumdan en çok yerli olan Aborjinler zarar gördü. Ormanlar yok edildiğinde onların barınağı ve yemek kaynakları da yok oldu. Adada 1778 yılından 1920 yılına kadar küçük çatışmalar yaşandı. Bu çatışmalarda en az 20.000 Aborjin ve 2.000-2.500 arası Avrupalı öldü.

Adanın Güney Kısmının Keşfi[değiştir | kaynağı değiştir]

1637 yılında François Thijssen tarafından kazara keşfedildi ve buraya en üst rütbeli yolcusu olan Pieter Nuyts’un (Land van Pieter Nuyts) adını verdi. Pieter Nuyts da Hindistan’ın konsey üyesiydi.

Adanın Kuzey Kısmının Keşfi[değiştir | kaynağı değiştir]

1628 yılında Hollanda Doğu Hint Adaları’nın Genel Valisi olan Pieter de Carpentier tarafından, adanın kuzey tarafına birkaç gemi gönderildi. Bu gemiler “Gulf of Carpentaria” yı keşfederek adaya Carpentier’in ismini verdiler.

Abel Tasman’ın Yolculuğu[değiştir | kaynağı değiştir]

1642 yılında “Van Diemen’s Land (Tasmanya)” olarak bilinen yere ulaşan ilk Avrupalıdır. Tasmanya ile beraber Yeni Zelanda ve Fiji’yi de görmüştür. 2. yolculuğunda (1644) Avustralya’nın kuzey kısmından başlayarak Yeni Gine’ye kadar harita çizmiştir.

Kolonizasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

1738’teki Amerikan Kolonisinin kaybıyla Büyük Britanya, Kaptan Arthur Phillip önderliğinde Avustralya’ya yeni bir koloni oluşturmak için birkaç gemi gönderir. Sydney tarafına 26 Ocak 1778’de kamp kurulur ki bu gün ileride Avustralya Günü olarak ilan edilecektir. Phillip daha iyi topraklar bulmak için Parramatta bölgesine birkaç keşif ekibi gönderir. Sonrasında oraya mahkûmları göndererek orada küçük bir kasaba kurdurtur. Bu kasaba ileride koloninin ana ekonomi kaynağı olacaktır. 1803 yılında Büyük Britanya, Tasmanya’yı da koloni haline getirir. 1825 yılında da bu koloni ayrı (Avustralya’dan ayrı) bir koloni haline gelir. Büyük Britanya, adanın batı kısmında da hak iddia eder. 1836’da Güney Avustralya, 1851’de Victoria, 1859’da Queensland ayrı koloni yerleri olarak ilan edilir. Kuzey alanı 1911’de Güney kısım kaybedildiğinde bulunmuştu. Bu arada Güney Avustralya ise hiçbir zaman koloni olmadı ve her zaman özgür bir yer olarak tanındı. Victoria ve Batı Avustralya da özgür olarak tanınan yerlerdi fakat sonradan mahkûmları kabul ettiler. Adaya son mahkûm gemisi 1848’de vardı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410.